“Kijk in de school en zie dat hier mooie dingen gebeuren”

0
351

Open Dag Gereformeerde Basisschool De Brug Zuidhorn op 18 oktober

ZUIDHORN – Een Gereformeerde basisschool, is dat niet een strenge school waar de deuren gesloten zijn voor ieder ander? Nee hoor, bij De Brug in Zuidhorn is dat verre van de situatie. Het is een school waar respect en liefde voor elkaar hoog in het vaandel staan, waar de bijbel een rol speelt en er inhoud aan het geloof wordt gegeven. Een school waar men een verlengde wil zijn van de opvoeding thuis en waar het draait om betrokkenheid en vertrouwen. Op 18 oktober kan iedereen zelf binnenkijken bij De Brug en ervaren hoe de sfeer op deze school is. Maak kennis met de leraren, ouders en natuurlijk leidinggevenden Johannes Weening en Liesbeth de Calonne. “Ik ga het niet mooier maken; wij zijn niet de perfecte school. Maar kijk eens in de school en zie dat hier mooie dingen gebeuren.”

Zowel Weening als De Calonne ogen jong en vlot, maar hebben beiden hun sporen in het onderwijs al wel verdiend. Achter Weening liggen jaren als onderwijzer in het voortgezet onderwijs en een directeursperiode op basisschool De Rank in Roden en in het voorgezet onderwijs bij het Gomarus College. De Calonne begon ook voor de klas en was al directeur in Onnen en op De Springplank in Leek. Van stuivertje wisselen in het onderwijs willen beiden niet horen; regelmatig eens op een andere school aan de slag gaan is juist een goede trend vinden zij. “Het is goed dat er iemand met een frisse blik ergens aan de slag gaat”, aldus De Calonne. En ook Weening sluit zich hierbij aan, bovendien: “ik vind dat je moet gaan als het nog goed gaat. Ik heb liever dat het mensen het jammer vinden dat ik vertrek, dan dat ze denken: hebben we hem weer. Bij mijn vorig afscheid heb ik echt staan janken, maar ik heb er geen spijt van.”

Vorig jaar begonnen ze beiden en tezamen aan een nieuwe uitdaging in Zuidhorn waarbij ze de directeursfunctie delen. Een besluit wat makkelijk genomen werd: “ik vroeg Liesbeth of ze mee zou willen naar Zuidhorn, zij antwoordde: dat is goed. En we zijn er nooit meer op teruggekomen”, lacht Weening. De Calonne is verantwoordelijk voor de portefeuilles onderwijs en de leerlingenzorg, Weening voor ‘de rest’. Ze vinden het prettig samen te werken, te kunnen overleggen en elkaar scherp te houden. “We hebben elke dag contact en een goede rolverdeling gevonden. We zullen het niet nalaten kritisch naar elkaar te zijn.” Naast de twee dagen bij De Brug is Weening ook actief met bovenschoolse taken voor de onderwijsorganisatie Noorderbasis. Een fijne combinatie: “ik snap hierdoor heel goed wat het effect van beleid is in de school.” De Calonne heeft het druk met haar gezin naast haar drie dagen bij De Brug, maar combineerde de functie wél vorig jaar nog met één dag voor de klas. “Dan ervaar je wat de knelpunten zijn en waar leraren tegen aanlopen. Best wel spannend trouwens”, vond ze, “om weer eens voor de klas te gaan staan. Maar ook leuk om dan weer zo’n les te draaien die gewoon heerlijk gaat.” De functie van directeur in het onderwijs is niet voor iedereen weggelegd. “Het is een heel breed vak”, vertelt ze, “waar je een echte duizendpoot voor moet zijn. Het kan maar zo zijn dat je je agenda voor je hebt en de dag toch compleet anders verloopt. Veel leerkrachten vinden het gewoon heel erg leuk om voor de klas te staan en willen zich niet met die andere zaken bezighouden. Zij vinden het mooi om samen met de leerlingen een jaar op te bouwen en af te sluiten.”

Overigens is lesgeven volgens beiden het beste te vergelijken met topsport. “Je móet fit zijn”, aldus Weening, “en de omstandigheden om je heen moeten ook goed zijn. Zodra je het privé minder op de rit hebt, zal je dat merken als leraar. Je kunt je niet verschuilen voor dertig kinderen. Het is ook een grote verantwoordelijkheid. Ouders besteden hun kinderen zes uur per dag aan je uit. Ze hebben allemaal verschillende behoeften en daar moet je aan tegemoet komen. Dat wíllen we ook.” “Vanaf dat pleinmoment al”, vertelt De Calonne, “is er die volledige focus en zijn we met de kinderen bezig.”

Met de Bijbel in de hand

De Brug heeft als Gereformeerde Basisschool te maken met vooroordelen waar Weening en De Calonne graag me afrekenen. Streng? Gesloten? Alleen op het geloof gericht? Niet aan de orde hier in Zuidhorn. “We zijn een school waar de Bijbel centraal staat en staan open voor alle Christenen”, vertelt Weening. “Vroeger was dat nog sterk aan een bepaalde kerkgenootschap gebonden, maar dat is niet meer zo. We geloven in dezelfde God en dat is waar wij voor staan.” De keus van ouders voor Christelijk onderwijs is volgens hem een hele bewuste. “Wij willen uitstralen dat we met elkaar Christelijk zijn. Het Christendom zit hier ingebakken en ik denk niet dat mensen die niet gelovig zijn hier op hun plek zijn. Je moet je dan echt afvragen of je kind hier wel gelukkig wordt. Kijk, de Bijbel speelt een rol bij ons op school en we starten elke dag met een gebed. Maar daartegenover staat dat we ook niet wereldvreemd willen zijn en niet geïsoleerd in het dorp staan. De kinderen moet wel gewoon meedoen in de wereld. Ik vind het altijd mooi om te spreken over ‘vrolijk Christen’ zijn. Gereformeerd is helemaal niet ‘is-gelijk-teken’ streng. Het geloof is niet meer ‘er moet van alles en er mag van alles niet’; het is fijn om te geloven. We geven inhoud aan het geloof. Respect voor iedereen en liefde zijn daarin cruciale begrippen. En vergeven, want je mag fouten maken.”

“En daarmee geven we de kinderen een hele stevige basis mee”, vervolgt De Calonne. “We willen dan ook graag het verlengde van de opvoeding thuis zijn. Bepaalde kernwaarden die er thuis zijn, hebben we hier ook. En dat is belangrijk. Als gezin ben je zeker tien tot vijftien jaar betrokken bij een basisschool.” “Wij staan voor open contact met de ouders”, benadrukt Weening. “Precíes”, vindt ook De Calonne, “echt in overleg met elkaar.”

Zuidhorn als verzamelplaats

Met inmiddels een grotere onderbouwafdeling dan bovenbouw kan er gesproken worden van een lichte groei. Een cadeautje aldus Weening, waarschijnlijk te danken aan de groei van het dorp Zuidhorn. “Wij werken hier nog maar een jaar, dus dat is in elk geval te vroeg om stoer te gaan doen over die groei”, lacht hij. Beiden zijn blanco in dit avontuur in Zuidhorn gestapt. “Ja, de school, het dorp; alles was nog blanco. Maar ik kan niet anders zeggen dan dat ik er heel positief over ben”, vervolgt Weening. “Het leuke aan deze school is, dat het een echte verzamelplaats is. We hebben ook veel leerlingen uit bijvoorbeeld Noordhorn en Enumatil. Ik wil gewoon een school zijn voor alle mensen.”

En dus op 18 oktober een Open Dag. Op een woensdag van 10.00 tot 14.00 uur zodat men ook écht een inkijkje krijgt in de school terwijl de lessen gewoon doorgaan. “Ik hou ervan te laten zien hoe het is. We zijn niet de perfecte school; ik ga het niet lopen mooier maken. Maar kijk in de school en zie dat hier mooie dingen gebeuren en de kinderen zich goed voelen.”