Gert van Dijken, Voorzitter Werkgroep Abel Tasman Art Prize

0
403

 WESTERKWARTIER – “Ik ben drie jaar voorzitter, maar maak al negen jaar deel uit van de werkgroep. De Abel Tasman Art Prize is een kunstprijs voor jongeren. Om het jaar wordt de prijs uitgereikt in de gemeente Kingborough (Tasmanië) en in de gemeente Grootegast.  De winnaar verdient een geheel verzorgde reis van ongeveer drie weken naar Tasmanië.  De Abel Tasman Art Prize wedstrijd is vernoemd naar de ontdekkingsreiziger Abel Tasman. Abel Tasman werd – zoals bekend- geboren in Lutjegast, in de huidige gemeente Grootegast, en ontdekte in 1642 als eerste Europeaan de kust van Tasmanië. Van oorsprong is het een prijs van de gemeente Grootegast We hebben straks een nieuwe gemeente in het vooruitzicht. Het zou fantastisch zijn als we het werk voort kunnen zetten binnen de nieuwe gemeente Westerkwartier. Deze prijs heeft ook wel een bijzondere aanleiding, doordat Abel Tasman uit Westerkwartier komt.  Dit jaar zijn we bezig met de winnaar uit het Westerkwartier. In 2019 komt de winnaar uit Tasmanië. Dat wisselen we jaarlijks. We willen graag laten zien wat hij ontdekt heeft. Het doel is contacten over en weer. Eén van de middelen om dat doel te bereiken is de prijs voor jongeren van 16 tot 21 jaar. Het is een kunstprijs, maar er zijn verschillende categorieën: foto/film, poëzie, architectuur en beeldende kunst. Het mooie is het bruggetje naar de jeugd. De huidige groep bestaat uit mensen die opgegroeid zijn met schrift en potlood. De tegenwoordige jeugd is geboren met een tablet. Jongeren kunnen sneller de wereld ontdekken; het zijn allemaal Abel Tasmannetjes. Ze zijn zo handig en vaardig met social media. We hebben de jeugd nodig. Ze zijn niet alleen vaardig met social media, maar kennen ook hun  belevingswereld. We zoeken mensen uit het gebied – ook plaatsen als Zuidhorn en Leek- die geïnteresseerd zijn in deze vrijwilligersclub. Het is een prachtige prijs. Jongeren kunnen hun werken nog leveren tot 1 december. Voor mensen die lid willen worden van de werkgroep kunnen een mail sturen naar Rixt Vellenga: ritxt.vellenga@grootegast.nl. Mensen kunnen hier ook terecht voor inhoudelijke vragen over de werkgroep. Voor meer informatie kunnen mensen ook kijken op www.abeltasmanartprize.nl