Bestuur Struuntocht pakt de draad weer op

0
614

 

“We streven ernaar elke gemeente aan te doen”

LUTJEGAST/REGIO – Het lijkt nog ver weg: 14 september 2019. Maar een goed begin, is het halve werk en dat weet ook het bestuur van de Stichting Promotie Lutjegast, dé drijvende kracht achter de Struuntocht. Ze hebben de draad weer opgepakt en hebben meteen zichzelf een mooi streven opgelegd. “We proberen elke voormalige gemeente van het Westerkwartier aan te doen”, onthult voorzitter Bert van der Vaart de grote uitdaging die voor hem ligt.

Met nog bijna twee jaar op de klok zijn de vergaderingen voor het bestuur weer langzaamaan begonnen. Ruim in de tijd misschien, maar om de wandeltocht ook nu weer goed op poten te zetten, is het fijn “ruim in de jas te zitten”, zoals Van der Vaart het verwoord. De uitdaging alleen al om opnieuw de 4000 wandelaars en zeker 10.000 toeschouwers een mooie dag te bieden, is een grote. De lat ligt hoog met vier zeer succesvolle edities achter de rug. “De ene editie was nog mooier dan de andere”, erkent ook Van der Vaart, “waarbij de laatste editie helemaal speciaal is geweest. We richten ons nu echt op de wandeltocht, want dat is het. De kwaliteit van de route en de dienstverlening moet helemaal in orde zijn. Dat het logistiek allemaal loopt. En daarbij kijken we natuurlijk wel weer naar nieuwigheden.” Momenteel wordt er alweer nagedacht over de route. “En we streven ernaar elke voormalige gemeente van de nieuwe gemeente Westerkwartier aan te doen.” Sowieso is de herindeling een bron van inspiratie laat Van der Vaart doorschemeren.

Het bestuur is nog niet compleet. Zowel Lolke van der Veen (route) als Paulien Jongsma (PR) zijn gestopt na de vorige editie. “We zoeken nog nieuwe mensen hiervoor. Voor de route willen we een combinatiefunctie maken van route en vrijwilligers. Dit omdat het werk voor de route vooral in het begin van de planning valt. Dan moet er veel uitgedacht en uitgewerkt worden, daarna komen pas de vrijwilligers aan bod en dit is mooi te combineren.” Voor het eerst wordt er ook over de dorpsgrenzen van Lutjegast gekeken. “Het is misschien wel tijd om de blik te verbreden”, vindt Van der Vaart deels noodgedwongen nu er uit het dorp zelf nog geen animo is voor de lege plekken. “Maar we zitten zoals gezegd nog ruim in de jas qua tijd, dus dat komt allemaal wel.” De kop is er in elk geval af en de eerste gesprekken met burgemeester Van der Tuuk, ook nieuw met het fenomeen Struuntocht zitten er naar tevredenheid op. “Hij is vastbesloten de Struuntocht op een goede manier mee te nemen naar de nieuwe gemeente Westerkwartier. Tot nu toe wordt er goed meegewerkt en meegedacht met ons.”