Zinderend gevecht zonder winnaar: ‘Heerlijk Avondje’ Zuidhorn komt er niet

0
567

 

ZUIDHORN –  Zuidhorn-DESZ  (Door Eendracht Sterk Zwartsluis) was een zinderende wedstrijd. Beide ploegen streden vol overgave, voor de overwinning. Het kwam er niet van. Beide elftallen waren er dichtbij. Het winnende doelpunt kon alle kanten op vallen, maar het gebeurde niet. De 1-1 was een rechtvaardige eindstand.

Zuidhorn vindt zichzelf als nummer twaalf te laag staan. De ploeg uit het Overijsselse Zwartsluis- notabene net gepromoveerd uit de derde klasse-, noemt een zesde plaats ook te laag. “Het moet vandaag gebeuren”, verklaarde Kees Bouma voor de wedstrijd. “Snode plannen? Nee, gewoon winnen”, sprak Bouma nog. Dit stond bovenaan zijn verlanglijstje van Sinterklaas. Op het door de vele regen glad veld- Zuidhorn heeft kunstgras, maar maakt daar alleen bij acute nood gebruik van- en wat is er mooier dan een wedstrijd op natuurgras, weliswaar spekglad en eerst nog bedolven onder het blad. Zelfs tijdens de wedstrijd vroeg de arbiter nog om een bladblazer, omdat hij het bij de zijlijnen niet goed kon beoordelen of de bal over de lijn was. De wil om te willen was van beide kanten groot. Zuidhorn, altijd aanvallend ingesteld en met een enorme inzet spelend, tegenover een DESZ, technisch vaardig en aanvallend sterk. Met name Bart Brandts Buijs viel op als aanjager en gaatjesdichter op het middenveld. Beide teams gaven elkaar geen duimbreed toe. Er waren een aantal dreigende momenten van beide kanten. Jordi Schuiling probeerde twee keer uit te halen, maar kwam niet tot het doel. En Jaap Jacobs probeerde het op zijn karakteristieke manier, een verrassende uithaal.  Ook Jos Schultinga was bij een dreigend moment betrokken. Kees Bouma vreesde terecht voor gevaarlijke uitbraken. In de 25e minuut dan de beste kans tot nu toe voor de thuisclub. Uit een hoekschop kopte de meegekomen Daan Kocken keihard in, met een katachtige reflex op de doellijn voorkwam Renee Achterhuis de 1-0. Zuidhorn leek aardig de grip te hebben, er kwamen minder tegenaanvallen. Maar dan toch de 0-1. Een aanval over de rechterflank werd doorgespeeld naar de andere kant, waar Karlo Naberman stond en hij haalde verwoestend uit: 0-1. Enkele minuten later had Jos Schultinga de 1-1 moeten maken. De briljante technicus glipte door de achterste barrière, kwam oog in oog met de keeper, mikte op een van de hoeken, maar net te ver, de bal verdween naast de paal. Een dure misser. Maar voor hetzelfde geld was het nog 0-2 geworden, tot opluchting van het groen-witte legioen – overigens weinig in getal- miste Cor Koning. Zuidhorn kreeg ook nog een kans, maar was in een hachelijke situatie te afwachtend. Al met al een zeer aantrekkelijk schouwspel. Weinig vlot lopende aanvallen bij Zuidhorn, maar wel heel veel strijd. Ook in deel twee smeet Zuidhorn met de krachten. En de Smitpark-bewoners kwamen goed weg, nadat een kopbal de onderkant van de lat raakte. Zuidhorn bleef aandringen, het leidde niet tot echte grote kansen. Na een half uur greep Bouma in en bracht breekijzer ‘JeePee’ Steenbergen voor Kevin van der Kooi. JeePee stond koud in het veld of daar was de geniale actie van lichtgewicht Schultinga, die zijn tegenstander voor schut zette, doorgaf op Jordi Schuiling, die randje zestien gevloerd werd. Laurens Bloem nam de vrije trap. Achterin stond Jaap Jacobs die eveneens met een kopbal de lat trof. Nadat Robin Rook namens DESZ zijn tweede prent kreeg, doordat Schultinga in de heupzwaai werd genomen, mocht Bloem opnieuw aanleggen voor een vrije trap. Opnieuw perfect afgemeten, weer bij Jacobs, die dit keer zijn schotkracht etaleerde. De bal vloog diagonaal, kiezelhard en strak in de verste hoek: 1-1. Was de wedstrijd al spectaculair, de slotfase was helemaal zinderend en hectisch. Beide elftallen namen geen genoegen met de remise en trokken nog eens alle registers open. Er waren kansen op 2-1, maar zeker ook op 1-2. JeePee leek de 2-1 op de schoen te hebben, maar de spetter werd gekeerd. Steenbergen kreeg nog een gelegenheid, maar stuitte van dichterbij op de doelbewaker. Drie minuten voor het einde, leek Jacobs weer zijn moment- deze wedstrijd niet zoveel als anders- te hebben. Een kenmerkende pegel uit de draai was de doelman te machtig, maar kon deze nog net voor de doellijn pakken. Schultinga dan, de man van de gemiste kansen, kwam nog eens alleen voor de keeper, probeerde deze te verschalken, Agterhuis voorkwam met een onmogelijke redding de winnende van Zuidhorn. Aan de andere kant sloeg Marcel Noordhof een projectiel over het doel.  En dus kreeg dit zinderende gevecht geen winnaar.

Joh. Smitpark:  Zuidhorn-DESZ 1-1 (0-1); Scoreverloop: 35. Karlo Naberman 0-1, 69. Jaap Jacobs 1-1; Arbiter: Bryan Huizinga (Groningen); Gele kaart: Danny Moorman, Jarno Nieborg (DESZ), Rode kaart: Robin Rook; Toeschouwers: 150

Opstelling Zuidhorn: Marcel Groothof, Daan Kocken, Ruben Kooistra, Laurens Bloem, Wouter de Boer, Bart Brandt Buijs, Thijs Zwarteveen, Kevin van de Kooi (60. Jan Peter Steenbergen), Jaap Jacobs, Jordi Schuiling, Jos Schultinga

Ster van het Veld: Bart Brandts Buijs. Buiten het veld een praatjesmaker. Zorgt altijd voor hapklare brokken voor het journaille.  Van een cultuurmannetje verwacht je enkel praatjes, maar binnen de lijnen staat er een heel ander persoon. Een breker op het middenveld, een type Jan Wouters en soms meedogenloos als Johan Neeskens. Deelt uit, maar kan ook incasseren. Haalde vaak de angels uit het spel van DESZ.

De Tweede Bal:  Bij Zuidhorn is het voorlezen van de spelersnamen een feest. Het lijkt het alsof je naar een optreden gaat.  Bij het veld staat een kleine muziekstudio, comfortabel met zonnescherm (en bij regen en hagel).  Men kan kiezen uit een keur aan liedjes, die uit de speakers barsten.  Het onderkomen kan ook dienst doen als karaoketent. Strijdlied is het Grunnens Laid, dat ook gedraaid wordt bij een doelpunt (zelfs als een doelpunt wordt afgekeurd).   Na afloop worden de gasten bedankt. ‘Wel thuis in Zwartsluis’. Volgend jaar bestaat Zuidhorn 90 jaar. DJ Mart heeft beloofd dat er dan een eigen clublied uit de luidsprekers schalt….