Huub Leenders: “ik schilder voor mijn plezier en ga niet zitten rekenen”

0
469

Mondriaan, maar dan met een twist

GRIJPSKERK -Talent kan zich ook op latere leeftijd ontwikkelen. Dat bewijst Huub Leenders. Zeventig jaren jong en toch pas sinds 15 jaar schilder. Al ziet hij het zelf vooral als een leuke hobby. “Want wat is een schilder”, stelt hij retorisch. De huiskamer hangt vol met eigen werk, waaronder een “Andy Warhol” van zijn vrouw. Het eigen werk wordt in de woonkamer aangevuld met het schilderij waar het allemaal mee begon. “In 2002”, herinnert Huub zich. “We zochten een nieuw schilderij en dat bleek het startpunt van mijn liefde voor schilderen.”

Het kan zijn dat Huub Leenders enigszins aangemoedigd werd zelf te gaan schilderen door de prijs van de aankoop. “Het is natuurlijk niet zo dat kunst té duur is”, vindt hij. “Maar als je kijkt wat we hiervoor moesten betalen. Ja, daar wil ik het zelf ook wel voor proberen.” Als kunstliefhebber beschikte Huub al over een brede smaak, wat ertoe heeft geleid dat hij zich op verschillende vlakken is gaan begeven. Van de muur wordt een portret van zijn vrouw gehaald die hij in de stijl van Warhol heeft geschilderd. De invloeden van de bekende kunstenaar zijn ontegenzeggelijk aanwezig, “maar ik probeer toch altijd mijn eigen draai eraan te geven”, meldt Huub. Dat gaat zeker op voor zijn aankomende expositie in De Nieuwe Wierde te Grijpskerk. Maandenlang is Leenders bezig geweest met een serie schilderijen waarbij Piet Mondriaan de grote inspiratiebron is geweest. “Het idee komt uit Drachten waar ik heb meegedaan aan een kunstwedstrijd ter ere van 100 jaar De Stijl”, blikt Huub terug. “Ik heb daar zoveel lol aan beleefd dat ik besloot een serie werken te maken in Mondriaanse stijl.” Na het besluit volgden maanden van productie, waarbij Huub zijn inspirator Piet Mondriaan volgde. “Maar met een eigen stijl en tintje daaraan toegevoegd”, stelt hij. “Mondriaan maakte wiskundige vlakken en koos voor fijne lijnen. Ik schilder voor mijn plezier en ga dus niet zitten rekenen. Ook wil ik dikkere lijnen kunnen gebruiken als ik dat leuk vindt. Mondriaan in de stijl van Huub Leenders, zeg maar.” Zijn liefde voor de oude meester leidde tot elf werken welke op zaterdag 2 december in De Nieuwe Wierde zijn te bewonderen. Het abstracte gedeelte dat kenmerkend is voor Mondriaan wordt door Huub kundig aangevuld met Donald Duck, Marilyn Monroe en zelfs Michael Jackson. De aanvullingen van Leenders komen goed tot hun recht op de doeken die verder vooral van primaire kleuren zijn voorzien. De expositie van de autodidactische schilder opent om 15.00 uur, waarna de kunststukken tot 18.00 uur te bezichtigen zijn. Liefhebbers hebben dus één kans om de Grijpskerker Mondriaantjes te bewonderen. “Ik hoop veel mensen te mogen begroeten”, aldus Leenders. “Het is leuk om je werk te laten zien aan het publiek. Zeker als de reacties positief zijn.” En die gaan zeker positief zijn, denken wij. Mondriaan is prachtig in al zijn eenvoud. En de ‘twist’ van Huub Leenders voegt zeker wat toe aan de door Mondriaan geïnspireerde werken. “Allicht dat het eveneens mijn laatste expositie is”, besluit Leenders om daar lachend aan toe te voegen: “Alhoewel… Waarschijnlijk begin ik toch weer opnieuw te werken aan een nieuwe expositie als deze een succes wordt. Eigenlijk denk ik elk jaar te stoppen, waarna ik uiteindelijk toch weer begin. Het is ook gewoon té leuk en ik beleef er nog bijna dagelijks plezier aan.” De toegang tot de expositie van Huub Leenders op 2 december in De Nieuwe Wierde is gratis.