10 jaar Stichting Mien Westerkwartier

0
254

De beschermheren en –vrouwen van het  ‘Westerkertiers’ jubileren

WESTERKWARTIER – Het is alweer tien jaar geleden dat Stichting Mien Westerkwartier in het leven werd geroepen. Middels verhalen en liedjes werd de streektaal op een leuke manier gepromoot. En met succes, want wie heeft er in het afgelopen decennium niet gehoord van de beschermheren-  en vrouwen van het ‘Westerkertiers’?

Liefst zeven keer wisten de vertellers van de stichting, verzameld in het vertellerscollectief ‘Kom op Verhoal’, het BaronTheater in Opende uit te verkopen. Het verhaal van IJe Wijkstra was een groot succes. Ruim duizend mensen aanschouwden de boeiend vertelde verhalen van de personages die IJe gekend zouden kunnen hebben. Een succesverhaal dat in het voorjaar nog dunnetjes over werd gedaan in diverse dorpen binnen én buiten het Westerkwartier, waaronder de ‘thuishaven’ van IJe; Kornhorn. De eerste tien jaren van Mien Westerkwartier werden ‘geleid’ door de pas afgeloste voorzitter Geert Zijlstra. Samen met Piet Buist ook wel bekend van de muzikale performances op vele locaties in de hele Streek. Recent nam Ria Horenga het stokje –of liever: de voorzittershamer- over van Zijlstra. “Graag zelfs. Ik ben een echte Westerkwartierder”, meldt zij. Dat wordt ruimschoots onderstreept door de feiten. Geboren in Boerakker is Ria werkzaam en bezig geweest in het hele Westerkwartier. Na het wethouderschap in de gemeente Marum is zij momenteel raadslid in de gemeente Leek. “Dit is mijn thuis, en mien toal”, zegt ze over het Westerkwartier. “We mogen best trots zijn op onze afkomst en dat ook uitdragen.” Stichting Mien Westerkwartier draagt dat uit. De afgelopen tien jaar deed de stichting dat vooral middels verhalen, taal en muziek. Onder de nieuwe voorzitter moeten ook cultuur, kunst en landschap een plekje krijgen bij de stichting. De rek is er dus nog steeds niet uit. En gelukkig maar! Want het Westerkwartier en haar mooie ‘toal’ moeten we koesteren.

Rondje deur Mien Westerkwartier

In deze krant vindt u twee verhalen gemaakt door de vertellers van Mien Westerkwartier. In het jubileumjaar van de stichting verjaarde ook de Streekkrant. Wat is er nu mooier dan van twee feestjes één groot feest voor iedereen te maken? Eind 2016 zaten beide partijen dus om dezelfde tafel te brainstormen over al het moois dat we samen konden maken. Een jaar lang. Het mondde uit in de rubriek ‘Rondje deur Mien Westerkwartier’, dat in 2017 als een rode draad door zowel de Streekkrant als door ‘grote broer’ De Krant liep. Inmiddels zijn bijna vijftig dorpen en gehuchten onder de loep genomen en evenzoveel mooie verhalen opgetekend en verteld. Verhalen die werden ondersteund door video’s geschoten in de dorpen zelf. Dit om te laten zien hoe mooi de toekomstige gemeente Westerkwartier is. Op de website van de Streekkrant (www.destreekkrant.nu) vindt u alle verhalen op een rij, inclusief de linkjes naar de video’s die allemaal op ons YouTube-kanaal zijn geplaatst.

Aan alle mooie dingen komt een eind. Een levensles die ondergetekende al vroeg mee kreeg van zijn opa. Dat is in deze niet anders. Met het einde van het jubileumjaar voor beide partijen in zicht, komt er ook een einde aan de rubriek ‘Rondje deur Mien Westerkwartier’. Helaas. Toch heeft u nog een aantal verhalen van ons tegoed! Op deze pagina vindt u ‘Lucaswolde’, de één na laatste stopplaats en ook de aflevering ‘Zuidhorn’ is te vinden in deze speciale kersteditie van de Streekkrant. Oplettende lezers was het al opgevallen –en hebben ons erop geattendeerd- dat in de novembermaand deze rubriek één week afwezig is geweest. Welk verhaal per abuis niet is geplaatst? Zuidhorn! En dat kan natuurlijk niet. Het jaar is echter nog niet voorbij. Er komt nog een toegift! Immers, de kersteditie van de Streekkrant die nu voor u ligt is niet de laatste Streekkrant van 2017. Woensdag 27 december valt de allerlaatste Streekkrant van dit jaar op uw deurmat. Met daarin ook de allerlaatste aflevering  van ons ‘Rondje deur Mien Westerkwartier’. Welk dorp de eer heeft om het jubileumjaar af te sluiten? Die kaart houden we nog even tegen de borst! (Al kunt u natuurlijk het lijstje dorpen in de toekomstige gemeente Westerkwartier afstrepen door simpelweg de verhalen terug te lezen op onze website).

 

Op naar 2018!

Houdt de samenwerking tussen Stichting Mien Westerkwartier en de Streekkrant op na dit mooie jaar? Nee, luidt het antwoord. Daarvoor hebben wij het allebei veel te leuk gehad. Ook zijn daarvoor de overeenkomsten te groot. Zowel de stichting als deze krant dragen het Westerkwartier en haar ‘toal’ een warm hart toe. Dat mag niet verdwijnen. Komend jaar kunt u dan ook genieten van een speciale rubriek met als rode draad ‘Ik proat plat! Doe ook?’ Een rubriek met een wisselend thema. Een taalweetje, een gedichtje, een woord uitgelegd of gewoon een kort verhaaltje. Van alles kan de revue passeren, met één gemeenschappelijke deler: het ‘Westerkertiers’.