Ongenode Gast: Boeken lenen in Aduard

0
1103

Tijd: 15.30 uur
Datum: 13 december
Plaats: Aduard

ADUARD – ‘De huidige man is gemakkelijk te houden.’ Wethouder Henk Bakker leest een stukje voor uit zijn nieuwste aanwinst. Een boek vers van de boekenplank in de bibliotheek van Aduard. Of het boek ook precies vertelt waarom mannen makkelijk te houden zijn, weet alleen de vorige eigenaar van het boek en straks dus ook wethouder Bakker. ‘We’ –want ook de ongenode gast behoort tot het mannelijke geslacht- ‘laten onszelf uit’ krijgen we nog mee. De kaft nodigt uit tot lezen, zoveel is zeker. Nu gelooft de ongenode gast wel dat de wethouder een belezen man is, maar  het bezoekje aan de Aduarder bieb is natuurlijk niet zonder reden. Zowel Henk Bakker als de ongenode gast zijn naar Aduard getrokken op uitnodiging van Janneke Berrelkamp. Zij deelde namelijk mee dat de bieb een heuse Boekspot zou krijgen. Een boekenkast waar mensen hun overbodige boeken kunnen neerzetten en nieuwe boeken kunnen meenemen. ‘Lenen’, maar dan zonder de verplichting om ze terug te brengen, aldus Janneke. En bij officiële openingen heb je twee dingen écht nodig. Een wethouder (of burgemeester) en de pers. Dus toen beiden waren gearriveerd en de nodige koffie was geschonken, was het de beurt aan Henk Bakker om zijn ‘oude’ (lees: gelezen) boeken in de kast te plaatsen en een nieuw exemplaar uit te zoeken. Bakker deed het graag, vertelde hij de aanwezige vrijwilligers van de bibliotheek. “De vier Westerkwartiergemeenten tellen samen zeven bibliotheken”, stelde de wethouder, die zich direct zag gecorrigeerd. Bakker was vergeten dat ook De Wilp in de gemeente Marum een bibliotheek heeft. Een klein foutje, want er zijn wel meer mensen die niet direct aan De Wilp denken als het gaat om bibliotheken. “Nou ja, van die acht (!) staan er vier in de gemeente Zuidhorn. De raad wilde dat de bibliotheken behouden bleven in de vier grotere kernen van de gemeente.” Dus hebben naast Zuidhorn zelf, ook Oldehove, Grijpskerk en dus Aduard een eigen bibliotheek. “Een plek die overigens meer is dan een verzameling boeken”, weet Janneke. De bieb is ook een ontmoetingsplek die mensen steeds vaker en steeds beter weten te vinden. Regelmatig zitten er mensen aan de grote tafel te lezen in een boek of krant, vergezeld van een heerlijk kopje koffie. Geen wonder met zo’n groep leuke en vrolijke vrijwilligers. Want de opening van de Boekspot werd fanatiek bijgewoond door verscheidene dames die zich inzetten voor de bieb. Petra Homan, Marijke Bakker –geen familie van-, Brechtje van Wijk, Marian van Wijchgel en Anneke Attema woonden het ritueel bij en verzorgden tevens de lekkere hapjes die de ongenode gast al te vaak heeft gegeten en beter kan laten staan. “Naast het uitlenen van boeken en het drinken van een kopje koffie kan men hier ook terecht voor het Handwerkcafé”, meldt Janneke voordat we vertrekken naar de volgende afspraak. “Hartstikke leuk! Iedere donderdag tussen 14.00 en 16.00 uur is men hier welkom en kan men naar hartenlust handwerken. De entree is vrij, maar iedereen dient wel zijn of haar eigen spulletjes mee te nemen.” En wij maar denken dat de bibliotheek saai is! Koffie, minigebakjes, chocolaatjes, spannende boeken én een handwerkcafé. Er is in de bieb nog nooit zoveel te doen geweest. Ziet ook Koos. Net voor de openingshandeling van Henk Bakker is de leesliefhebber binnen komen lopen en minuten later zit hij nog altijd rustig op een tafeltje het geheel te aanschouwen. Met koffie. Koos heeft er een uitje van gemaakt. En gelijk heeft hij natuurlijk!