Burgervader Bert Swart wordt naamgever van ‘zijn’ spoorbrug

0
447

Een brug voor de ultieme bruggenbouwer

 ZUIDHORN – Het is de ultieme en meest terechte eerbetoon voor de te vroeg overleden burgervader Bert Swart. Het gemeentebestuur van Zuidhorn heeft besloten om de nieuwe spoorbrug die Noord- en Zuidhorn met elkaar verbindt te vernoemen naar de populaire burgemeester. “De komende maanden treffen we de voorbereidingen om een herinneringsbeeld te plaatsen ten westen van de brug aan de Zuidhorn-kant”, aldus wethouder Fred Stol. Deze wordt 25 april aanstaande onthuld in de aanwezigheid van aan- en omwonenden en vertegenwoordigers van betrokken partijen zoals de gemeente, provincie Groningen, Rijkswaterstaat, ProRail en de diverse aannemers die aan het project hebben meegewerkt.

Bert Swart 2011
Uit archief: Bert Swart

“Het idee om de spoorbrug te vernoemen is kort na het overlijden van Bert Swart ontstaan”, vertelt Stol. “Vanuit verschillende hoeken kregen we suggesties de naam van Bert te verbinden aan de spoorbrug. Het idee sprak ons erg aan.” Toch besloot het college om het goede idee eerst even te laten rusten. “Het moment was nog niet goed”, vindt de wethouder. “Te vroeg. Het verdriet was te groot om zo kort na Bert zijn overlijden daar mee bezig te zijn.” Toch bleef het idee sluimeren. Temeer omdat de spoorbrug voor Bert Swart echt ‘zijn’ brug was. Vanaf dag één heeft Swart de werkzaamheden aan de brug van dichtbij gevolgd en meegemaakt. Niet alleen staat zijn woning in de buurt van de spoorbrug, ook fietste hij dagelijks langs het bouwterrein naar het gemeentehuis. Tevens was de brug één van de favoriete richtingen van Swart om een eindje te wandelen met zijn hond. Regelmatig was de burgervader in het gebied rondom de spoorbrug te vinden met de kleine viervoeter aan zijn zijde. “Bert heeft ‘zijn’ spoorbrug letterlijk de hoogte in zien gaan”, schrijft de gemeente. “Hij was trots op dit grote, in het oog springende, boegbeeld voor de gemeente Zuidhorn.” Het eindresultaat mocht Swart niet meer zien, nadat hij op Koningsdag 2017 onwel werd en amper twee maanden later overleed aan de gevolgen van een agressieve tumor in het hoofd. Er is wat tijd overheen gegaan, maar uiteindelijk is dus besloten om gehoor te geven aan te suggesties vanuit de gemeenschap om de spoorbrug te vernoemen naar Bert Swart. “In oktober hebben wij –de gemeente- met de provincie Groningen, Rijkswaterstaat en ProRail gesproken en gevraagd of zij konden instemmen met het vernoemen van de spoorbrug naar Bert Swart”, aldus Stol. “Dat konden de partijen, waarna ik vanuit de gemeente contact heb opgenomen met Paula Swart om haar te vragen wat zij ervan vond.” De weduwe van Bert Swart liet de wethouder weten het een eer te vinden, waarna alle lichten om de brug te vernoemen op groen stonden. “In de afgelopen maanden hebben we in een klein comité het idee verder uitgewerkt”, vertelt Stol. “In nauw overleg met Paula en de familie van Bert Swart is uiteindelijk gekozen voor een herinneringsbeeld nabij de spoorbrug waarop ‘Bert Swartbrug’ komt te staan.” De komende maanden zullen de voorbereidingen worden getroffen die nodig zijn om het herinneringsbeeld te realiseren en de vernoeming officieel te bekrachtigen.

Bruggenbouwer bij uitstek

Wethouder Fred Stol noemt de vernoeming ‘heel toepasselijk’. “Bert stond bekend als een grote verbinder, een bruggenbouwer”, stelt Stol. “Dat maakt het heel toepasselijk om juist deze spoorbrug naar hem te vernoemen. Het is een mooi eerbetoon aan een zeer geliefd en gewaardeerd bestuurder. Bert was een betrokken man en begaan met mensen, binnen de gemeente en ook daarbuiten. Het is mooi dat we hem op deze manier kunnen herinneren.” Bert Swart heeft gedurende zijn zesjarige burgemeesterschap (2011-2017) in de gemeente Zuidhorn veel betekend voor de gemeente, de gemeenschap én de toekomstige gemeente Westerkwartier waar Zuidhorn straks in opgaat. Swart heeft zich hard gemaakt om het cultuurhistorische landschap Middag-Humsterland in zijn geheel bij het Westerkwartier te betrekken. Trots was de burgervader toen bleek dat de liefde van Swart voor het gebied wederzijds was en de inwoners middels een volksraadpleging massaal kozen voor aansluiting bij het Westerkwartier. Zuidhorn en de wijde omgeving werden dan ook in diepe rouw gedompeld toen 29 juni 2017 het trieste bericht naar buiten kwam dat Bert Swart op 61-jarige leeftijd was overleden na een kort, maar heftig ziekbed. Zijn weduwe Paula is vereerd met de vernoeming van de spoorbrug, laat zij in een verklaring via de gemeente Zuidhorn weten. “Wij hebben Bert in de kracht van zijn leven moeten loslaten en missen hem nog elke dag. Voor ons is het een eer dat de nieuwe spoorbrug naar Bert wordt vernoemd. Het is een bijzonder mooie brug, een prachtig mens wordt op deze manier blijvend herinnerd.”

“Met de medewerking van betrokken partijen bij de bouw van de spoorbrug is het herinneringsbeeld met de naam ‘Bert Swartbrug’ mogelijk gemaakt”, besluit Stol. “De onthulling is 25 april aanstaande. De voorbereidingen voor deze officiële afsluiting van het project zijn in volle gang. Dan worden de vaarwegprojecten Noordhorn-Zuidhorn als onderdeel van de vaarwegverruiming Lemmer-Delfzijl officieel afgesloten. Dit gebeurt in aanwezigheid van aan- en omwonenden en vertegenwoordigers van betrokken partijen zoals gemeente, provincie Groningen, Rijkswaterstaat, ProRail en aannemers.”