100 jaar Rederijkerskamer Langewold krijgt bijzonder randje

0
1630

“Shakespeare in de openlucht. Dat hadden we nog niet eerder gedaan”

NIEKERK – Rederijkerskamer Langewold bestaat dit jaar precies honderd jaar. Een hele eeuw waarin de vereniging topstuk na topstuk op de planken bracht. Eerst in dorpshuis De Rotonde, maar tegenwoordig in het multifunctionele horecacentrum van Niekerk, De Halte. Vorige maand werd het honderdjarig bestaan al feestelijk afgetrapt met een speciale middag voor sponsoren en donateurs. Zij werden door de leden van de vereniging getrakteerd op een mooi stukje geschiedenis vol herinneringen én op een smakelijk voorproefje van hét project dat de kroon op het jubileum moet worden. Shakespeare in de openlucht; ‘Wat U Wilt’.

We spreken af bij Tsjimke Huizinga thuis om daar met Rita Jansen, Irene Sipkes en natuurlijk Tsjimke zelf vooruit te blikken op hetgeen dat gaat komen. “Want het wordt speciaal”, belooft Irene, die daaraan toevoegt dat de commissie ‘Langewold 100’ al ruim een jaar bezig is met het voorbereiden van het jubileum. Voor het eerst trekt de Rederijkerskamer naar buiten, meldt Rita. “Op 12, 13, 14 en 15 september verzorgen wij vier keer een avondvullend programma in de Kuzemerkooi. Een schitterende locatie, die als beste optie naar voren kwam.” Volgens Tsjimke is er namelijk flink gezocht naar een locatie die geschikt was om het stuk ‘Wat U Wilt’ van William Shakespeare op de planken te brengen. “We hebben namelijk een bos nodig”, zegt ze. “Tja, dan kom je in deze contreien al snel uit in de Kuzemerkooi.” Bovendien schetsen de dames dat de locatie niet alleen qua uitstraling uitermate geschikt is voor het allereerste openluchtspektakel van Langewold, “maar ook de akoestiek is onovertroffen goed”, vinden ze gedrieën. De spreekwoordelijke kroon op het jubileumjaar, is de stelling. “Dat klopt”, bevestigt Tsjimke, “maar het is niet het enige dat wij dit jaar ondernemen in het kader van 100 jaar Rederijkerskamer Langewold. We gaan ook ouderen bij dit project betrekken en langs de scholen in het dorp.” Zij worden gevraagd om ook een bijdrage te leveren aan het geheel, stelt Rita. “En niet financieel, maar bijvoorbeeld door mee te werken aan de realisatie van het decor. De plannen worden steeds concreter, dus wellicht dat daar binnenkort nog meer over te vertellen valt.” De plannen passen in het perfecte plaatje dat de vrouwen hebben over het geheel. Irene: “We willen diverse groepen in de samenleving van Niekerk, Oldekerk en de wijde omgeving verbinden. Het moet iets worden dat van het hele dorp is en dat oud en jong verbindt. Dat is ook de reden waarom we niet één van de vele koren in de regio hebben gevraagd mee te werken aan dit project. We hebben gekozen om zelf één koor te vormen. Inmiddels hebben zich daar 45 mensen bij aangesloten, die verder dus zingen in verschillende koren. Dit kan men zien als één koor dat alle koren verbindt.” De muzikale omlijsting is in handen van de befaamde Henk Smit die ook al begonnen is met de voorbereidingen. “Dat geldt ook voor de dames die de kostuums maken”, vertelt Tsjimke. “Ook zij zijn –onder leiding van Tisa Huisman- inmiddels gestart met het maken van de meest prachtige kostuums die straks gebruikt gaan worden.” De regie van ‘Wat U Wilt’ is in handen van Ben Smit, die het stuk ook heeft bewerkt waardoor het nu op maat is gesneden voor Rederijkerskamer Langewold. Het openluchtspektakel moet zeker 300 toeschouwers per avond naar de Kuzemerkooi trekken, hopen de drie dames. Irene: “De lat ligt hoog. Maar dat zorgt ook juist voor die mooie uitdaging. Het is ambitieus, maar wij kunnen dit.” Rita knikt en vult aan: “De ervaring met grote producties hebben wij wel. Het is nu zaak om voor deze nieuwe openluchtervaring alles goed samen te laten komen.” Dat gaat zeker goed komen, want bij Langewold is het altijd op zijn pootjes terecht gekomen. ‘Wat U Wilt’ is de jubileumvoorstelling vol spectaculaire momenten. “Oude vetes worden uitgevochten, onder het loerende oog van jaloezie en achterdocht. “en dat op een leuke wijze”, lacht Irene, “want het stuk laat zich het beste omschrijven als een komedie.” Rita besluit: “Dat is ook het leuke aan Shakespeare. Het is altijd actueel, veelzijdig en je kan er alle kanten mee op. Ook onze kant dus.” De kaartverkoop start pas in juni, maar de verwachting is dat het dan ook snel zal lopen met de kaartverkoop. Dus het advies luidt om er vooral vroeg bij te zijn!