Zuidhorns meidenteam FIRST LEGO naar WK Detroit

0
192

ZUIDHORN – Het meidenteam Pretty Smart POWER Girls is woensdag in het zonnetje gezet door de wethouders Fred Stol en Henk Bakker. De –overwegend-  Zuidhorner meiden wisten de Beneluxfinale van  de FIRST LEGO League (FLL) te winnen en plaatsten zich voor zodoende voor het WK in Detroit. De gemeente Zuidhorn wil de deelname aan het WK ondersteunen en overhandigde woensdag op de locatie van Stichting LEIS (LEGO Education Innovation Studio) in Noordhorn een cheque aan de meiden.

Het meidenteam uit Zuidhorn wist eerder de regiofinale op de Hanzehogeschool in Groningen gewonnen en vervolgens dus de Beneluxfinale in Leeuwarden. Ze hebben onderzoek gedaan naar innovatie met als thema ‘Vermindering drinkwatergebruik door een innovatieve douchebak’. Douchewater wordt hierbij opgevangen en hergebruikt als spoelwater voor het toilet. Dit geeft een reductie van 25% op het drinkwater. De meiden nemen eind april in Detroit deel aan de FIRST Championship, met ongeveer 10.000 deelnemers, om te laten zien wat ze kunnen. Om daar te komen is nog flink wat geld nodig voor de vliegtickets en hotelkosten. Ook willen de meiden voor die tijd nog een stap dichter bij de oplossing van het probleem van drinkwaterschaarste komen. Onder leiding van hun coaches Raymond Hendriks en Mariëlle Hoexum zijn ze hier nu volop mee bezig. De gemeente Zuidhorn wil bijdragen aan het mogelijk maken van de deelname van deze kanjers aan het wereldkampioenschap FLL. Hiervoor brengt de gemeente het team in verbinding met partijen uit de sectoren onderwijs en ondernemers. Daarnaast levert de gemeente een financiële bijdrage aan de reis naar Detroit. Wethouder Kenniseconomie en Innovatie Fred Stol: “Het is mooi dat zij op deze jonge leeftijd al bewust mee denken over innovatieve toepassingen voor een wereldwijd drinkwater probleem. Het succes van het meidenteam past uitstekend binnen de thema’s kenniseconomie, innovatie, verbetering van de kwaliteit van onderwijs en duurzaamheid, die de gemeente hoog in haar vaandel heeft staan.”  Wethouder Duurzaamheid en Onderwijs Henk Bakker sluit zich bij zijn collega aan: “Het is prachtig dat  deze meiden het technisch onderwijs promoten en een duurzame oplossing hebben bedacht. Jonge kinderen hebben een heel andere kijk op wereldproblemen en dat heeft deze wereld nodig. We zijn blij dat ze dit in Detroit laten zien en dat ze de Benelux mogen vertegenwoordigen.”