Westerkwartier duidelijk in beeld op Dag van de Grunneger Toal

0
195

GRONINGEN – Op 17 maart werd de negende Dag van de Grunneger Toal georganiseerd bij  het Centrum Groninger Taal & Cultuur en Stad. Ook deze keer weer een goede publieke belangstelling, die tussen 11:00 en 18:00 konden genieten van muziek, verhalen en poëzie. Daarnaast konden ze in workshops, veel kennis opdoen omtrent de ontwikkeling van de taal een leuke activiteiten op cultureel gebied van het dialect.

De taal van het Westerkwartier wordt steeds duidelijker benoemd als een  onderscheidbaar vitale variant van het Gronings, naast het Hoogelaandsters en het Veenkoloniaals. De Westerkwartierders lieten zich duidelijk horen. Tonko Uflkes, één van de anpitjeders (aanjagers) van deze dag presenteerde het Oader-café (zie www.oader.nl) en vertelcollectief Kom op Verhoal deed een deel uit de voorstelling LAAND-VER-HUUS. De dichters Are Meijer en Willem Tjebbe Oostenbrink namen het publiek mee op een poëtische rondreis door de het Westerkwartier. En Grijpskerk was helemaal goed vertegenwoordigd, omdat Gert Sennema met zijn Westkant Stad de dag muzikaal afsloten. Ze speelden nummers van hun nieuwe CD ‘Aarms Wied Open’,  wat trouwens een aanrader is voor de liefhebber van streektoalmuziek, naast ouder werk.

De Golden Aaiw van Grunnegs

Henk Scholte sprak onlangs over de Gouden Eeuw van het Gronings omdat er zoveel nieuwe ontwikkelingen zijn. Deze ontwikkelingen waren op 17 maart goed herkenbaar. Er is een gezonde instroom van jonge, vernieuwende muzikanten. Steeds meer solisten en bands bedienen zich van de Streektaal en combineren dat met hedendaagse muziek, variërend van rock, country-blues en rap. Maar ook de folk en traditionals zijn hun niet vreemd. Marlene Bakker, Wat Aans, Krzyzstof Groen of Dion Bouwes zijn maar een paar voorbeelden.

Ook wordt de overstap van papier naar digitaal gemaakt. Websites als www.webloug.nl, www.oader.nl en ons eigen www.mienwesterkwartier,nl worden steeds meer de verzamelplek van nieuwe verhalen en gedichten en verspreiden het nieuws sneller en completer dan voorheen. De toegankelijk neemt toe en automatisch ontstaat er ook een historisch archief. Daarnaast is er meer wetenschappelijke en kunstzinnige aandacht voor taal en cultuur. Het Centrum Groninger Taal & Cultuur is op diverse vlakken bijzonder actief. Er wordt gewerkt aan een nieuw Grunneger Woordenbouk op basis van een digitaal opslag waarin ook meer aandacht is voor de dynamiek in de taal. Op naar het 10-jarig jubileum volgend jaar in  Meertmoand Streektoalmoand. Die gaat er zonder meer komen want de belangstelling is groot en er is elk jaar weer veel nieuws te melden. ‘n Nij veurjoar, een nije dag van e Grunneger Toal!’

Geert Zijlstra, Mien Westerkwartier.