Buitenpost en ’t Fean ’58 weer stapje dichterbij titel; Opende op weg naar handhaving

0
402
Grijpskerk VV Opende-3

STREEK – Het was een druk paasweekend voor Zeester, dat zaterdag met 0-0 speelde tegen GSVV en Tweede Paasdag naar het eiland voer (alleen het verslag van Zeester-GSVV kon meegenomen worden, zie elders in dit nummer). Buitenpost en ’t Fean’58 zijn goed op weg naar het kampioenschap.

Opnieuw een knappe prestatie van Buitenpost: 0-2 zege op Oranje Nassau. Rene van der Weij noemde het in alle opzichten een lastige uitwedstrijd. “We speelden op het slechtste veld van Groningen”. ‘De Blauwkes’ namen de horde met verve. Joost Jesse Visser brak na een half uur spelen de ban. De benauwde voorsprong bleef tot vlak voor tijd op het bord staan. Rolf Dijk scoorde vervolgens de 0-2, waarna de buit definitief binnen was.  Het kampioenschap nadert doordat Drachtster Boys opnieuw punten verspeelde. “We zijn er nog niet, maar zijn goed op weg. De jongens blijven er nuchter onder; spreken elkaar toe als het even minder gaat. Ze houden elkaar scherp. Stabiliteit, dat is de kracht. Dan mag het na afloop ook gezellig zijn”, vindt Rene van der Weij.  Tweede klasser Zuidhorn boekte een sensationele overwinning op titelgegadigde De Weide, maar had pech dat de Meppel van Bedum won. Al in de vijfde minuut was het raak. Nadat Jaap Jacobs onderuit werd gehaald, schoot Robin van der Steege nu wel een strafschop binnen. Vlak voor rust 2-0 door ‘Jp’ Steenbergen, uit een hoekschop van Jos Schultinga. In de tweede helft drongen de Hoogeveners echt aan en kwam Zuidhorn goed weg (kopbal lat). Al was 3-0 ook mogelijk geweest. Kees Bouma was tevreden over zijn gehavend elftal (zonder Laurens Bloem, Jordi Schuilinga en Kevin van der Kooi). Fc. Grootegast kende een slechte paaszaterdag tegen naaste belager- onderin- De Griffioen, dat er op het Sportveldencomplex in Doezum met de volle buit vandoor ging. Het was het verhaal van het seizoen voor de Fc. dat in het eerste half uur een viertal opgelegde kansen kreeg, maar alles tegen had (paal, lat, keeper tegenstander). Uit de eerste de beste corner werd het 0-1 en op slag van rust 0-2. “Bij 0-1 knakte er wat”, zag Jan Haan. “Dat kwam aan als een mokerslag. Je probeert de jongens in de rust nog te motiveren, maar het tweede deel hadden we ook schriftelijk afgedaan kunnen afdoen”, aldus Jan Haan, die weet dat de nacompetitie het maximaal haalbare is. Het gat – negen punten- naar een veilige plaats is te groot.” Veenwouden, twaalfde geklasseerd, blijft daardoor het richtpunt.  In 3B is ’t Fean ’58 niet te stoppen. De Feansters regen ook Rijperkerk aan de ‘zegeketting’.  Erwin Vos was goed voor de 1-0, na een kwartier spelen. Good Old Willem van Kammen verdubbelde de score: 2-0. Pas vlak voor tijd deed Rijperkerk iets terug: 2-1. Leovardia en Minnertsga speelden gelijk. Het hoge woord, kampioenschap, kan er zo langzamerhand uit. “We hebben nog negen wedstrijden te gaan”, tempert trainer Mark Bosma de euforie. “We zijn moeilijk te verslaan. Met deze cijfers kun je ver komen”, erkent Bosma. “Het is geweldig na een vervelend jaar; iedereen zit lekker in zijn vel. Rijperkerk was cruciaal, ook een titelkandidaat. Daarmee zetten we Kollum op tien punten. Vandaag (dinsdag) de volgende horde: WTOC. Grijpskerk weerde zich kranig tegen een vervelend spelend (een hoop commentaar gevend) Waskemeer (“ze hebben drie voetballers van de buitencategorie maar geen team”, omschreef Jan Faber), dat volop streed en waarin Grijpskerk mee moest. ‘PK’ Van der Kamp opende de score diep in de tweede helft, Sietse Jager schoot de tweede binnen uit een vrije trap. “De laatste weken is de zaterdag weer de mooiste dag van de week”, aldus Faber, als toeschouwer kijkend bij Minnertsga-Berlikum. Niekerk hield kampioenskandidaat HFC’15 op 1-1. Roy Kamps moest zijn elf nogal aanpassen. In de eerste helft leek Niekerk op grote achterstand gezet te worden, maar hield aardig stand. Het achterin onzeker spelende Niekerk moest wel de terechte 1-0 toestaan. Marijn Ottens voorkwam erger. Een kwartier voor tijd was het fenomeen Jeroen Beerlings, op aangeven van Edwin Zwier, die scoorde met een zweefduik a la Van Persie op het WK de bal: 1-1. “Respect voor de invallers. Ik ben blij met het punt”. ASC’75 werd op eigen veld gedeklasseerd door het niet veel hoger staand VIOD Driesum: 0-6. Vandaag (dinsdag) kan het bovendien de borst natmaken, want dan wacht de meest productieve ploeg, Veenhuizen. Opende won een draak van een wedstrijd in Beetsterzwaag. Matchwinner tegen De Sweach werd Ties Wildeboer, die scoorde vlak voor rust, na prachtig voorbereidend werk van Jarno Westerhof. Opende had het zwaar; de thuisclub had zeker een punt verdiend. De Sweach miste vijf minuten voor tijd ook nog een penalty. “Niemand die hier in Opende om maalt”, aldus de tevreden Marcel Hiemstra. Opende is op weg naar handhaving. OKVC zette het hoger staande Westerlee aan de kant. Alle doelpunten vielen in korte tijd, tussen de dertigste en 32e minuut. OKVC maakte er eentje meer: 2-1. De makers: Tiemon van der Helm en Christiaan Usai. Door de winst passeerde OKVC Westerlee op de ranglijst en bezet nu plaats vier. De Lauwers blijft zich mengen in de titelstrijd. In ’t Meertenust werd kandidaat Noordpool UFC teruggewezen. Na een theestand van 1-0 werd het 4-1. Voor rust was het duel in evenwicht. Na de pauze schroefden de blauw-witten het tempo op en de score ook. Frans van Wieren, Bert Jager (mooie actie Jeffrey Brink), Jeffrey Brink, Bos (beste speler van het veld) en Bert Jager die de bal à la Ceulemans op de biljarttafel controleerde en binnenschoot waren de Warfstermolense goalgetters. Het puntverlies in Ulrum werd daarmee meer dan weggespoeld. Vandaag staat Rood Zwart Baflo op de rol. Ezinge werd op eigen terrein verslagen door Wardy. Bij rust was het nog blanco. Na de 0-1 maakte Dennis Abbas gelijk. In het resterende deel was het fysiek sterke Wardy de toonaangevende ploeg: 1-4. Op 1 april speelde Surhuisterveen de topper tegen Bedum. De Feansters boekten de derde zege op rij: 4-1. Grote man aan Feanster zijde was Bart Casemier met drie voltreffers. Door de drie punten lijkt Surhuisterveen zich weer te mengen in de promotiestrijd.

Foto: uit archief de Streekkrant.