Home de Man/Vrouw met de Hamer Lodewijk van Laten

Lodewijk van Laten

0
Lodewijk van Laten

Ex-voorzitter Ondernemend Grootegast

“Ruim tien jaar ben ik voorzitter geweest van de Handelsvereniging Grootegast, nu Ondernemend Grootegast. Of interim-voorzitter moet ik zeggen. Het was de bedoeling om de klus tijdelijk te doen, maar het is een klein beetje uit de hand gelopen, haha. Ik had destijds de tijd om het interim-voorzitterschap op me te nemen. Was net klaar met mijn werkzame leven. Toen we in Grootegast kwamen wonen vond ik het vanzelfsprekend om iets te betekenen voor het dorp. Hoe kun je mensen beter leren kennen dan door midden in de samenleving te staan? Ik ben een geboren Groninger, heb gewerkt in de Randstad. Heb een rijk retailverleden van zo’n 40 jaar. In Almere werkte ik voor Maxeda, waar onder andere Hema, Bijenkorf en Praxis onder vallen. Daarvoor was ik bedrijfsleider van Hema Groningen. Ik heb er 24 jaar gewerkt. Daar leerde ik Jacobien (van de gelijknamige winkel in Grootegast) kennen, zij was er zaterdaghulp. Jacobien heeft me weten te vinden. De handelsvereniging was op zoek naar iemand met ervaring en visie in de detailhandel. Toen ik tien jaar geleden begon bestond de vereniging uit twee delen: de Handelsvereniging Grootegast-Sebaldeburen en de IDG, de industrie van Grootegast. Die laatste is later opgeheven. Te weinig animo. We waren het er unaniem over eens dat we de vereniging breder moesten trekken willen we samen meer bereiken. De club draaide een beetje op ‘business as usual’. Het ging zoals het ging, de dagelijkse routine. Er moest een ommezwaai komen. De wereld is veranderd. Door de komst van internet kwamen steeds meer kleinere lokale winkels in de problemen. Elly Pastoor van de gemeente Grootegast heeft ons daar geweldig bij geholpen. Zij stelde voor om méér samen te werken. De ondernemer terug aan het roer. We hebben drie werkgroepen geformeerd: leegstand en ondernemen, toerisme en recreatie en breedband, om snel internet te bewerkstelligen. Zij zijn er actief mee aan de slag gegaan. Met succes. De vereniging is gegroeid van 48 naar 60 leden. En ik verwacht dat dat aantal nog zal groeien. Samenwerking is geboden. Je moét openstaan voor nieuwe dingen wil je blijven bestaan. Als je niet oppast valt Grootegast na de herindeling tussen wal en schip.  Wordt het dorpje tussen Zuidhorn en Leek. Willen we iets los krijgen, moeten we samenwerken. De gemeente neemt daar het voortouw in, met name Elly Pastoor is behoorlijk fanatiek, en wij anticiperen daarop. Met Ondernemend Grootegast hebben we het dorp een goed gezicht gegeven. Voor mij was het tijd het stokje over te dragen. Jeroen Hoving is een man van deze tijd. Een goede ondernemer met een computerzaak in het dorp. Daar heb ik alle vertrouwen in. Met veel plezier kijk ik terug op het interim-voorzitterschap. Dat het nooit ‘voorzitter’ is geworden boeit me niet. Ik ben niet iemand die gesteld is op status. Je doet het of je doet het niet. Punt. Mijn vrouw en ik hebben er een hoop leuke contacten bijgekregen in Grootegast. Daar zijn we erg dankbaar voor. Inmiddels wonen we weer in Groningen, maar we zullen ons altijd verbonden voelen met Grootegast.”

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here