Joop Atsma informateur nieuw college Achtkarspelen

0
221
Joop Atsma 2012 (2)

BUITENPOST – Eerste Kamerlid Joop Atsma (CDA) is afgelopen woensdag benoemd tot informateur van het nieuwe college van de gemeente Achtkarspelen. De inwoner van Surhuisterveen was eerder al informateur in zijn woongemeente. Anderhalf jaar geleden smeedde hij het huidige college van CDA, ChristenUnie en PvdA.

Dat Atsma weer gevraagd zou worden lag in de lijn der verwachting. Eerder die week bij een duidingsvergadering gaven meerdere partijen al aan dat het CDA een informateur moest zoeken. De partij was met zes zetels verreweg de grootste geworden bij de verkiezingen en heeft de komende tijd het voortouw in de onderhandelingen.

Atsma zelf is vereerd dat hij opnieuw is gevraagd. Afgelopen week zat hij nog in Geneve en was hij als Eerste Kamerlid bij de vergadering van de Interparlementaire Unie, wat overigens niet zijn eerste keer was. “Ik vind het altijd wel interessant om hier te zijn. Het gaat hier over alle mogelijke conflicten in de wereld en je ziet hoe groot de verschillen zijn. Het gaat over Trump, Jeruzalem, het klimaat en dat soort onderwerpen.” Een groot verschil met de politiek in Achtkarspelen, zou je zeggen. Toch denkt Atsma daar anders over: “De spiegel van de wereldpolitiek ligt in Surhuisterveen.”

De voormalig staatssecretaris gaat deze week om tafel met alle fracties. “Ze hebben een dikke week de tijd gehad om erover na te denken, nu gaan we kijken voor wat voor type coalitie er draagvlak is. Ik zit er blanco in. Wel heb ik het voordeel dat ik de laatste jaren de actualiteit in Achtkarspelen wat beter op het netvlies heb.”

Of het nieuwe college hetzelfde is als het huidige college wil hij daarom ook nog niet zeggen. “Je moet alle opties openhouden en daarom is het belangrijk dat de fracties alles op tafel leggen. Ik heb daar geen opvatting over, het zou raar zijn als ik er iets van zou vinden. Ik ben benieuwd waar ze mee komen.” Daarna wil Atsma meteen vaart maken. “Het zou mooi zijn als we in april klaar zouden zijn. Dat is het streven.”

Raad likt wonden en viert feest

Zoals gezegd debatteerde de raad vorige week ook al over het nieuw te vormen college. Daarin gaven verschillende partijen voorzichtig al een schot voor de boeg voor de onderhandelingen. “Het CDA wil inzetten op het aanjagen van de economie, woningbouw voor jong en oud én duurzaamheid,” zei fractievoorzitter Lydeke Zandbergen. Volgens PvdA-voorman Sjon Stellinga moet het huidige college doorgaan, daar is de ChristenUnie het mee eens. Echter, wil de fractie aldaar een andere wethouder naar voren schuiven.

Wie staan te trappelen om een plek in het college in te nemen zijn de FNP, GBA en GroenLinks. Tjibbe Brinkman (FNP): “Wij willen een college van CDA, FNP en nog een derde partij. Wij zijn een gemeenschapspartij en willen het beleid van de afgelopen jaren doorzetten, want dat waren grotendeels FNP-punten.” Alleen de VVD en PVV spraken zich niet keihard uit over collegedeelname. Wel vroeg Harrie Graansma (PVV) of het nieuwe college een coalitieakkoord wilde maken dat niet in beton gegoten is. “De verkiezingsuitslag voelt voor ons een beetje ‘au’. We hadden op meer gehoopt en stiekem ook wel op wat meer zetels gerekend. Wat dat betreft past ons een stukje bescheidenheid. Er moet een zakencollege komen, zodat het dualistisch systeem haar recht krijgt.”