Achtkarspelen: PvdA ingeruild voor GBA

0
274

BUITENPOST – De huidige coalitie van CDA, ChristenUnie en PvdA had qua zetelaantal zo door gekund, maar dat lijkt toch niet te gebeuren. CDA en ChristenUnie maakten namelijk afgelopen vrijdag bekend dat de PvdA ingeruild wordt voor Gemeentebelangen Achtkarspelen. De partij lijkt daarmee terug te keren in het college, al moeten morgenavond wel de neuzen dezelfde kant op.

De vorming van een nieuwe coalitie verloopt tot nu toe verrassend. Waar het voor de buitenstaander een gemakkelijk één-tweetje leek, komt elke week een nieuwe verrassing naar buiten. Eerst was dit het onverwachte vertrek van wethouder Klaas Antuma (CU). Zijn fractie wilde niet met hem verder. Nu blijkt dat ook de PvdA in zijn geheel het veld moet ruimen. Het CDA wil eerst onderhandelen met de ChristenUnie en GBA. “Daarmee doen we recht aan de verkiezingsuitslag. Met de huidige coalitie zou je doorgaan met elf zetels. We willen een breder draagvlak,” verklaart lijsttrekker Jouke Spoelstra. De nieuwe coalitie heeft twaalf zetels. Eentje meer dus.

Wel blijven er mogelijkheden voor een vierde partij, zegt informateur Joop Atsma. “Vanaf woensdag gaan we praten om te kijken of deze partijen het inhoudelijk eens kunnen worden en of het wenselijk is om nog een vierde partij aan te laten sluiten.” Ook moet dan duidelijk worden of GBA en CU weer door één deur kunnen. Vier jaar geleden nog klapten de onderhandelingen omdat de ChristenUnie aan het einde van de onderhandelingen toch niet samen wilde met GBA. “Ik was daar toen niet bij betrokken, maar ik begreep dat het was omdat GBA en FNP elkaar toen stevig vasthielden. Nu is daar inhoudelijk niet over gesproken. Er is vooral gekeken naar de programma’s.”

Gebeten hond is Sjon Stellinga. De PvdA-wethouder verhuisde afgelopen kerst terug naar de gemeente. Eén van de redenen daarvoor was dat de wethouder vond dat hij in zijn eigen werkgemeente moest wonen. Hij is verbaasd dat zijn partij nu aan de kant is gezet. “De programmatische verschillen zijn heel klein. We zijn allemaal tegen de mestvergister en voor het zwembad,” zegt hij. Of hij als vierde partij gaat aanschuiven hangt vooral af van het moment dat hij erbij gevraagd wordt. “Ik zit nu in de fase dat ik het allemaal wel eens wil horen. Het CDA ging de verkiezingen in met het thema ‘trochpakke’. Ik wil geen vijanden maken, maar ik denk wel: doe het nu maar eens.”

Voor Stellinga moet er onderhandelingsruimte in het nieuwe collegeakkoord zitten, wil zijn partij aansluiten. “Het klinkt nu alsof we kunnen tekenen bij het kruisje.” De wethouder gaat ondertussen door met zijn werk, maar vindt de situatie wel lastig. “Het is voor mij nu niet te sturen. Het CDA heeft de verkiezingen gewonnen en is aan zet. Ik kan wel kopjes koffie drinken, maar ik ben volledig afhankelijk van hen. Het is alsof je even het stuur kwijt bent.” Mocht Stellinga’s partij niet in het nieuwe college komen, dan is hij vastbesloten om de gemeenteraad in te gaan. “Ik vind het een eer dat ik gekozen ben en ga kijken of het lukt. Tegelijk zeg ik wel dat er ook brood op de plank moet komen en dat het daarom kan dat ik na één of twee jaar toch afscheid moet nemen.”

CU presenteert deze week nieuwe wethouder

De ChristenUnie in Achtkarspelen is van plan om aankomende week haar nieuwe wethouder te presenteren. Lijsttrekker Toos van der Vaart wil niet ingaan op de reden waarom zij afscheid neemt van wethouder Antuma. “Het is vernieuwing en daar wil ik het bij laten.” Wat al wel duidelijk is, is dat Gemeentebelangen Max de Haan kandideert. Bij het CDA is het de vraag of naast Jouke Spoelstra ook Harjan Bruining kan blijven.