Buitenpost en ’t Fean ’58 versneld op weg naar kampioenschap

0
200

STREEK – De prijzen worden zo langzamerhand verdeeld. Buitenpost en ’t Fean ’58 maken grote kans op de hoofdprijs. Beide clubs blijven aan de winnende hand, terwijl de concurrentie punten verspeelt. De Lauwers is nog altijd in de race voor promotie. Degradatiezorgen zijn er nog altijd voor Zuidhorn, terwijl ook Opende zich in de nesten heeft gewerkt door twee verliesbeurten op rij.  Voor meer over de monsterzege van Aduard zie elders in deze krant.

Buitenpost stevent wel heel gemakkelijk op het kampioenschap af. Zelf wonnen de Blauwkes met 2-1 van nummer drie Gorecht, terwijl Drachtster Boys punten blijft verspelen.  De gastheren namen al snel een voorschot op de overwinning. Na zestien minuten leidde Buitenpost met 2-0 door Rob Dijkstra en Rolf Dijk. Pas diep in de tweede helft viel de 2-1.  Buitenpost staat maarliefst tien punten los. Zuidhorn kwam niet tot score tegen Omlandia. De Zuidhorners zagen Meppel wel winnen en staan nu weer gelijk met de Drenten. Meppel staat er beter voor, al moet het nog twee inhaalduels zien te winnen. ’t Fean ’58 kan het kampioenschap nauwelijks meer ontgaan. De Feansters bedwongen met moeite hekkensluiter Trynwalden: 2-3.  Het venijn zat in de staart.  Na de 2-2 was het Jens Hamstra die de gebraden haan was: 2-3.  De voorsprong van de blauw-wit-roden op nummer twee Leovardia is nu al opgelopen tot elf punten.  Grijpskerk verloor met 4-2 van WTOC. Grijpskerk kwam met 1-0 doordat keeper Postma zich verkeek. Na de 1-1 draaide Jorin de Boer het duel om: 1-2. Trainer Jan Faber knipperde met de ogen en zo stond het ineens 3-2. Dit door een eigen goal en een lage bal die opstuiterde. In de slotfase alles of niets voor Grijpskerk. Het werd niets: 4-2.  Niekerk won met 3-0 van DVC Appingedam. Niekerk speelde thuis voor het eerst op gras en moest daaraan wennen. Voor rust werd er niet gescoord. Roy Kamps vond dat de keeper veel meer getest moest worden. Diep in de tweede helft dan toch de 1-0, al had de doelman van de Damsters daar ook een groot aandeel in, die na een een-tweetje een houdbaar schot op zich af zag komen. De  schutter: Hidde Kijf. De 2-0 was een broeder productie tussen Dennis en Edwin Zwier. Laatstgenoemde scoorde. In de laatste minuut deed ook Jeroen Beerlings een duit in het zakje: 3-0. Niekerk houdt stevig stand in de middenmoot. Opende is na de wanprestatie tegen ASC’75 en verlies afgelopen week tegen naaste concurrent ODV, weer helemaal terug bij af.  De Peendermantsjes kregen in de twintigste minuut de nekslag toegediend door Sjoerd Mulder.  “Verlies tegen een matig ASC, dat zegt genoeg over het vertoonde spel van Opende”, sprak Marcel Hiemstra. “Waar een goede serie werd neergezet, zat er in deze wedstrijd niets. We moeten uit een ander vaatje tappen, dat is wel duidelijk”.   Opende staat tiende, het ‘povere’  ASC bezet een keurige zesde stek.  In  4D verspeelde OKVC kostbare punten in Sauwerd. Bij SIOS werd het 2-2.  Gezien de hele wedstrijd een terechte uitslag. Al vond Bert de Vries dat er nog ten onrechte een doelpunt werd afgekeurd.  Ezinge won sensationeel van De Lauwers dat promotieambities heeft. Het was een verdiende zege voor de ploeg uit Feerwerd. De Lauwers kwam nog wel goed uit de startblokken ((Frans van Wieren scoorde na drie minuten), maar lang kon de thuisclub de voorsprong niet houden. Ezinge maakte snel gelijk en draaide het duel radicaal om: 1-3. Dit na prima opgezette aanvallen. Een kwartier voor tijd kon Jeffrey Brink nog tegenscoren: 2-3. Meer zat er niet in. . “Een verdiende overwinning voor Ezinge, dat steeds een stap eerder was”, zag Nico Roorda. Vandaag (dinsdag) kan De Lauwers alles recht zetten, wanneer Ternaard naar ’t Meertenust komt.  Zeester dat paasmaandag huis hield op Schiermonnikoog, is weer op aarde, na de 2-0 nederlaag bij Rood Zwart Baflo, al hebben we het dan wel over de medekoploper.  Baflo was beter, met als exponent Duncan Torrenga, die beide goals maakte. De midweekse wedstrijden eisen zijn tol bij Zeester, waar diverse spelers kampen met blessures.  GSVV kwam niet verder dan 2-2 tegen Wardy. GSVV speelde een prima wedstrijd, maar vergat een doelpunt te maken. Na rust een ander Wardy, dat gelijk maakte. Gerbert van der Heide maakte vervolgens de 1-2 door een schitterend afstandsschot. GSVV verzuimde verder afstand te nemen. Het doelpunt viel vervolgens aan de andere kant: 2-2. In de laatste minuut werd nog een Kleaster doelpunt afgekeurd. Zondag won Surhuisterveen met 2-1 van hekkensluiter Donkerbroek. De Feansters bedreigen nu Bedum, dat nu nog de vierde plaats inneemt.

Foto: uit archief de Streekkrant