Streek houdt haar buurtagenten

0
137

STREEK – De gemeenten Grootegast, Zuidhorn en Achtkarspelen houden het aantal buurtagenten en operationeel experts dat ze nu hebben, ondanks de terugval in het aantal politiebanen in Noord-Nederland. Dat heeft de politie afgelopen week laten weten. Aanleiding was een brief van burgemeester Ard van der Tuuk. Elders in Noord-Nederland verdwijnen wel 235 medewerkers.

Van der Tuuk stelde zijn vragen al in december, maar kreeg afgelopen maand pas antwoord. “Dat had niet zo lang moeten duren,” zegt woordvoerder Paul Heidanus. In de brief staat dat in Grootegast momenteel twee buurtagenten en een operationeel expert werkzaam zijn en blijven. Op navraag van De Streekkrant bevestigt Heidanus dat dit ook voor de Streekgemeenten Zuidhorn en Achtkarspelen geldt. “Het kan zijn dat ergens tijdelijk een vacature is, maar die zullen we dan wel weer opvullen.”

Wel verdwijnen er in totaal 235 functies bij de politie in Noord-Nederland. Waar die plekken precies verdwijnen kon Heidanus niet zeggen, maar volgens hem komt de ‘basispolitiezorg’ niet in gevaar. “De buurtagenten blijven, de operationeel experts blijven en de noodhulp blijft georganiseerd zoals hij is.” Wel verdwijnen er kantoorbanen, bijvoorbeeld op het bureau aan de Rademarkt in de stad Groningen.