Oldehove maakt zich op voor 10e Oranjerun

0
362

“De hele marathon? Laten we dat vooral niet uitsluiten”

OLDEHOVE – Wie denkt aan Koningsdag in Oldehove denkt aan de Oranjerun. In 2009 schoot men voor het eerst de deelnemers weg voor een rondje door het mooie Middag-Humsterland. Nu tien jaar later is de Oranjerun hét middelpunt van een schitterend –en uiteraard oranjegekleurd- dorpsfeest. Voorzitter Laurens Mos van de Stichting Oranjerun is trots op wat er het afgelopen decennium in het dorp is gebeurd. “Het is van het hele dorp geworden”, stelt hij terecht vast. “Precies zoals we vooraf voor ogen hadden.”

De tiende keer dus. Een mooi moment om met Mos terug te kijken op het ontstaan de Oranjerun. “2009 was mijn laatste jaar als voorzitter van Dorpsbelangen Oldehove”, blikt hij terug. “En tevens het laatste jaar van de Oranjevereniging dat dat jaar werd opgeheven. We waren bang dat er niets meer in het dorp zou gebeuren op –toen nog- Koninginnedag, waarop wij zijn gaan nadenken over een alternatief.” Laurens, liefhebber van hardlopen, kwam met het idee om zijn hobby te combineren met de feestdag. “We richtten de Stichting Oranjerun op en begonnen met het organiseren van een oranjegekleurd hardloopevenement”, meldt hij. “Nu is dat maar één dag, dus stelden we onszelf ten doel om het breder te trekken dan alleen de run zelf.” Inmiddels vallen vele –zo niet alle- bewegingsactiviteiten onder de vlag van Oranjerun Oldehove. De Oranjerun zelf maakt onderdeel uit van Loopcircuit Noord-Nederland, waar ook onder meer de Leekster Lenteloop en de LEGiO-run van Grootegast onder vallen. “Daardoor trekken we veel wedstrijdlopers naar het dorp”, weet Aukelien Mulder. “Elk jaar weer verschijnen er 500 deelnemers aan de start. Een aantal waar we ook dit jaar op hopen.” Nieuw dit jaar is de Kidsrun die om 13.00 uur van start gaat. Jolanda van Os daarover: “Uiteraard bezoeken we andere handloopevenementen. Als je dan ziet hoe leuk de Funrun in Grootegast is, dan neem je dat over. Zoiets wilden we hier ook op poten zetten. De jongste kinderen kunnen zich straks uitleven op het parcours dat twee rondjes om de Schipvaart behelst.” Voorzitter Laurens Mos ziet het als een mooie en welkome aanvulling op het bestaande programma. “Het sluit sowieso goed aan bij de activiteiten die we voorafgaand aan de Oranjerun organiseren”, stelt hij. “Veel basisschoolleerlingen van 7 jaar en ouder doen al mee aan de loopclinics die gedurende acht weken voorafgaand aan Koningsdag worden gegeven door de nog altijd ongelooflijk fitte Lammert Top (foto uiterst links red.). Zij worden in acht weken tijd klaargestoomd voor de 5 kilometer. De Kidsrun betrekt ook de kinderen jongeren dan 7 jaar bij het evenement, die zo eerder bekend raken met hardlopen en hopelijk besmet raken met het ongevaarlijke hardloopvirus.” Verder is er niet getornd aan het bewezen succesvolle programma. Aukelien: “Zoals vanouds zijn er drie afstanden die vanaf 14.00 uur vertrekken. Om 14.00 uur eerst de 10 mijl, gevolgd door de 10 kilometer die 5 minuten later vertrekt en de 5 kilometer die om 14.10 uur aanvangt.” Ook niet aan verandering onderhevig zijn de mooie geldprijzen die zijn te winnen voor de leukst verklede deelnemers. “We hebben 50 euro klaarliggen voor één volwassen deelnemer en 50 euro voor één van de kinderen”, vertelt Jolanda. “Het loont dus om uitgedost in vrolijk oranje aan de start van de Oranjerun te verschijnen.” Inschrijven voor de Oranjerun kan via de website www.oranjerun.nl of op de dag zelf tussen 12.00 en 13.30 uur. Overigens aan burgemeester Greetje de Vries-Leggedoor de eer om de hardlopers weg te schieten vanaf de Schipvaart. “We mogen überhaupt niet klagen over medewerking van de gemeente”, aldus Aukelien. “Zij ondersteunen de Oranjerun op een fantastische manier, zoals ook de banden met Stichting Welzijn gemeente Zuidhorn (SWgZ) goed zijn.” Naast het hardloopevenement kan men op 27 april ook terecht in gezellig Oldehove voor een Kleintje Oranjemarkt en staan er in het dorp diverse springkussens voor de kinderen om zich heerlijk op uit te leven. De afsluiting is dit jaar in handen van de band Kroepin, die na twee jaar Exposure dit jaar de vrolijke noten mogen verzorgen. Vanaf 20.00 uur staat Kroepin in de feesttent waar Dorpshuis Humsterland en Café Odeon gezamenlijk de horeca verzorgen. Dus wie nog zoekt naar een leuke, sportieve en feestelijke uitsmijter op Koningsdag doet er goed aan Oldehove te overwegen.

Ook na Koningsdag blijft de stichting in beweging, belooft Laurens Mos. “De 10 mijl is ooit eens ontstaan uit een verkorting van de halve marathon die we eerst voor ogen hadden. Een paar kilometer minder parcours scheelt enorm veel organisatie en verkeersregelaars. Toch heb ik nog altijd het idee dat een volledige marathon moet komen. Het Middag-Humsterland leent zich perfect voor een route van 42 kilometer. ‘De hele marathon van Westerkwartier.’ Waarom niet?” Wel geeft Laurens toe openlijk te speculeren op iets dat nu nog weinig vorm heeft. “Toekomstmuziek”, lacht hij, “maar laten we het vooral niet uitsluiten.”

 

 “Lammert Top is een voorbeeld!”

Oldehove filmpje runclinic oranjerunOLDEHOVE – Een icoon voor sportend Oldehove, een hardlooplegende. Lammert Top kan op vele manieren aangeduid worden en volgens Laurens Mos maakt het niet uit welke uitdrukking men gebruikt. Het is allemaal goed. “Lammert is een voorbeeld voor de Stichting Oranjerun”, vindt Mos. “Hij is al 10 jaar bezig om kinderen van 0 naar 5 kilometer hardlopen te begeleiden. En dat op zijn 79e, bijna 80e, levensjaar. Lammert is verantwoordelijk voor vele fitte generaties en vergeet daarbij zichzelf ook niet. Regelmatig kom ik hem tegen in het Middag-Humsterland. Is –ie even een rondje aan het hardlopen. Wie zichzelf ervan wil overtuigen dat sport gezond is moet vooral even naar Lammert kijken. Hét voorbeeld van hoe gezond sport is.”