Marten Japenga

0
288

Voorzitter Koor Uut Grunn (KUG)

ZUIDHORN – “Op 21 april vieren opnieuw een groot feest. Dan is het jaarlijkse KUG-feest op het horecaplein voor Café ‘de Opstal’ en In’t Holt 1654. Daar zijn we –rond- 2011 mee begonnen en het was van meet af aan een groot succes. Al moet ik, in alle bescheidenheid, wel erkennen dat we altijd grote artiesten naast ons neerzetten. Sterker nog, tijdens het KUG-feest fungeert KUG zelf vaak als voorprogramma. Wolter Kroes en Van de Straat hebben we gehad en dit jaar komt Dries Roelvink de feestvreugde vergroten. Kaarten voor dit megafestijn zijn inmiddels verkrijgbaar in de voorverkoop á 10 euro bij Café ‘de Opstal’ of via onze website www.kug-zuidhorn.nl. Daarvoor krijg je naast Roelvink dus ook ruim 30 enthousiaste zangers. Zelf zit ik –net- niet vanaf het begin bij KUG. Ooit een idee ontstaan in de kroeg waarbij 10 mannen het idee kregen om een koor te beginnen. In 2002 spanden zij Jelle Faber voor hun karretje. Jelle was eigenlijk niet heel enthousiast, maar zei ook geen ‘nee’. Hij legde de lat hoog door te stellen dat hij alleen zou dirigeren als er na de zomer 30 mannen zouden zijn. Nou, dat werd dus rekruteren als een gek. Ook ik trad toen toe tot het koor. De kracht zit hem in de gezelligheid, waarbij we in de loop der jaren ook muzikaal stappen hebben gemaakt. Was het eerst vooral ‘weinig kunde met veel enthousiasme’, nu zit er wel degelijk kwaliteit in. Niet in de laatste plaats dankzij de geweldige muzikanten Erik, Erik en Ronald die ons begeleiden. Jelle Faber dirigeert ons inmiddels niet meer. Tegenwoordig neemt Laura van Kessel dat voor haar rekening. Een vrouw ja. Ik geef toe, het was even wennen in het begin. Maar uiteindelijk is zij een gouden greep geweest.
Voorzitter ben ik sinds een jaar. Als koor hebben we een dipje gehad, waarin we kampten met een terugloop in het aantal leden. Onnodig vond ik en dat heb ik ook uitgesproken. Kijk, iets roepen kunnen we allemaal. Ik had kritiek en vond dat ik dan ook mijn verantwoordelijkheid moest nemen toen andere leden dat aangaven. Daad bij woord voegen en je grote bek waar maken. Het is leuk en het gaat goed nu. We hebben nieuwe leden en bovendien mag je wel noteren dat men nog altijd welkom is om zich bij ons aan te sluiten. We maken 21 april graag kennis met mogelijke zangtalenten in onze feesttent.”