Zware tijden Grootegast en Zuidhorn;  Opende en Grijpskerk nog niet veilig

0
1926

STREEK – Een trieste zaterdag in Niekerk, waar Niekerk-Noordwolde werd afgelast wegens een sterfgeval.  Voor Buitenpost en ’t Fean ’58 kan het weekend niet meer stuk.  De Blauwkes wonnen in de laatste minuut, terwijl ’t Fean ’58 een zevenklapper uitdeelde aan Minnertsga. Zondag boekte Surhuisterveen opnieuw winst (zie verslag elders).

Buitenpost versloeg Winsum. En dat gebeurde in de laatste minuut, toen Rolf Dijk voor 1-2 zorgde.  Doordat Drachtster Boys ook won blijft het verschil tien punten. Zaterdag gaan de Blauwkes op visite bij Zeerobben.  Fc. Grootegast lijkt niet meer te redden. Ondanks een verdienstelijke 1-1 bij Wykels Hallum schieten de mannen van Jan Haan geen meter op. Grootegast kwam al heel vroeg aan de 0-1, door Ite Hoolsema, na combinatie met Bouwe Pompstra.  Vervolgens nog twee levensgrote kansen, die er niet ingingen.  Wykels was nergens te bekennen. Na rust een volgende scoringskans van Ite, die alleen voor de keeper kwam, maar niet scoorde. In de tegenaanval nam een speler de bal vol op de slof: 1-1. “Nadeel is dat ONT wel won, waardoor het gat groter wordt. We moeten de lijn van de eerste helft vasthouden, doen we dat niet, dan halen we het niet”, zegt de realistische Haan.  Zuidhorn is er ook nog niet. De groenhemden verloren met 2-0 van Groen Geel, in een zespuntenwedstrijd.   Doordat Meppel met identieke cijfers verloor blijven beide ploegen op 22 punten staan.  ’t Fean ’58 kan het kampioenschap nauwelijks meer ontlopen. De Feansters blijven winnen en hoe. Minnertsga werd met liefst 7-0 op eigen terrein weggevaagd.  “We wilden wat goed maken na de 3-0 thuisnederlaag”, sprak Mark Bosma. “De jongens waren extra gebrand. Binnen zes minuten scoorde ’t Fean drie keer, waarna de thuisclub al knakte. Het vele meegereisde Feanster publiek genoot van  nog meer doelpunten. “0-7 is een schitterende uitslag. Onze grootste belager is echter Leovardia, dat op elf punten staat. Als we blijven winnen….”  Juist. Grijpskerk verloor met 2-0 van Twijzel. Een fout van de keeper hielp Twijzel al vroeg in het zadel. Drie minuten later de nekslag: 0-2. Grijpskerk kon er weinig tegenover stellen. Grijpskerk wordt geteisterd door een ongekende blessuregolf.  “Iedere keer gaat de telefoon weer. En is er weer een geblesseerde speler bij. Het gekke is dat het niet eens op de training gebeurt”, aldus Jan Faber, die eraan toevoegt dat de spelers die er wel staan wel meer moeten brengen.  Door de nederlaag moet Grijpskerk wel uitkijken, om ook nog met degradatiezorgen te maken te krijgen.  Aduard 2000, dat midweeks nipt won van ONR, kon Mamio heel lang op 0-0 houden. Aan het eind vierden de ‘Lappendekens’ alsnog feest: 1-0.  Aduard blijft daardoor achtste.  ASC’75 en RWF hielden elkaar in evenwicht: 1-1. Remko Hofman scoorde namens de thuisclub. Opende kreeg in blessuretijd – 96e minuut!- de deksel op de neus van Friese Boys. “We wisten zelf de kansen niet te benutten en dan treedt de aloude voetbalwet in werking”, weet Marcel Hiemstra. OKVC deelde de punten met SGV. “Nee, dat was niet de bedoeling”, vertelt Bert de Vries. De eerste vijf minuten speelden we goed, daarna kantelde de wedstrijd op een of andere manier. Na een 0-0 ruststand opende Jasper Jimmink de score, uit een vrije bal die twee keer werd aangeraakt. Vervolgens niet de 2-0, maar de 1-1. In de laatste minuut nog wel. Bij een voorzet redde onze keeper, keek waar de bal is en tikte het speeltuig met de hak over de lijn”, beschreef De Vries de krankzinnige 1-1. Met drie punten waren we veilig. Het gat naar onderen is maar acht punten. Het is een rare competitie.”  In 5C versloeg De Lauwers Blija. De overwinning was dik in orde. Zonder oogstrelend spel won De Lauwers ruim: 1-3. Martijn Fokkema brak de ban na een half uur. Na rust schoot Frans van Wieren nummer twee binnen. Diep in de tweede helft rondde Fokkema een prachtige steekpass van Jeffrey Brink af: 0-3. De eretreffer viel doordat doelman Marcel Kempenaar een hobbelende bal liet glippen. Vandaag (dinsdag) een lastige hobbel voor de Nico Roorda-ploeg: Holwerd. GSVV won van Noordpool UFC. Rinus Kootstra en Niels Pel waren de goalgetters.  De ploeg uit Gerkesklooster/Stroobos is al vijf duels ongeslagen.  Ezinge blijft verrassen. De rood-witten bedwongen ook het sterke Zeester met 3-2. Dennis Abbas scoorde twee keer voor Ezinge. Vince van der Veen en Danny Beerda maakten ze voor Zeester. Ezinge staat nu zesde, Zeester bezet plaats acht.

Foto uit archief de Streekkrant