10 jaar Kunstbedrijven Westerkwartier groots gevierd

0
1598

Beatles, West Side Story, FC Groningen en SC Heerenveen ingrediënten voor muziektheater ‘Z-Side Story’

WESTERKWARTIER – Wat vliegt de tijd voorbij. Dit jaar is het alweer tien jaar geleden dat Kunstbedrijven Westerkwartier (KBW) het levenslicht zag. Met ruim 35 aangesloten docenten is KBW in die jaren uitgegroeid tot een coöperatieve muziekschool waar honderden leerlingen uit het hele Westerkwartier les krijgen in het instrument van hun keuze. “Nou ja, ‘elk instrument’ streven we wel na”, duidt coördinator Roelf Postma die sinds straks nieuwe helpende handen krijgt in toekomstig mede-coördinator Jildou Renema. Recent zijn wederom drie nieuwe disciplines toegevoegd waar les in gegeven gaat worden. Basgitaar door Jort Landman, bekend van Vangrail, zangdocente Davine en de sounddesigners vh Noorderpoort College  DJilianos & Martijn van Keulen. “We groeien nog altijd”, stelt Roelf terecht vast. Daarnaast speelt dus het jubileum dat groots gevierd gaat worden. Hoe? Roelf Postma is één van de weinige mensen die in één adem de legendarische Beatles, West Side Story, Romeo en Julia en de eeuwige rivalen FC Groningen en SC Heerenveen weet te noemen en te combineren. Het resultaat: De Z-Side Story.

“We wilden iets unieks organiseren voor ons 10-jarig bestaan”, neemt Jildou ons mee naar het ontstaan van het idee. “Behalve dat KBW een feestje heeft te vieren, zou ook Leonard Bernstein –componist en bedenker van de West Side Story-  dit jaar honderd jaar oud zijn geworden. Eveneens een mooie mijlpaal waar wij als KBW graag aandacht aan besteden.” Roelf vult aan: “Tevens is het 50 jaar geleden dat de Beatles hun ‘White Album’ uitbrachten in 1968. Dat geeft ons dus meerdere heuglijke momenten om bij stil te staan.” Daarom komt hij ook met de toepasselijke werknaam ‘K-B Double Ju-bilee’ op de proppen. Een verwijzing naar de letters KBW, vertaald in het Engels en verbasterd met ‘jubileum’. De grote viering zal plaats vinden in de jaarlijkse activiteitenweek die normaliter ook al bol staat van de muziek en evenementen. Een muziektheatervoorstelling, vat Roelf het totale concept samen dat als ‘extraatje’ aan de activiteitenweek wordt toegevoegd. “Saskia Broertjes schrijft het script en zal ervoor zorgen dat er straks een dijk van een voorstelling staat”, aldus Roelf. Uiteraard vol muzikale hoogtepunten, want de kern van KBW blijft muziek. Docenten en leerlingen moeten zowel samen als apart van elkaar aan de bak tijdens de voorstelling om de muziek van Bernstein en de Beatles te combineren tot één vloeiend geheel. “De muzikale theatervoorstelling gaat over de strijd tussen FC Groningen en SC Heerenveen”, schetst Jildou. “Met een verhaal over verboden liefde.” “Het is een uitdagend project”, vindt Roelf, “maar als iemand dit goed op planken weet te krijgen, dan is dat Saskia wel. De muziek is, toegegeven, vrij pittig. Maar omdat we docenten en leerlingen samen laten werken gaat ook dat zeker goed komen.” Grootse plannen dus.  Jildou: “Verder kan men in de activiteitenweek natuurlijk van ons verwachten wat wij altijd doen. In de week van 10 juli tot en met 15 juli staat er onder meer een open podium gepland, alsmede ook een docentconcert en natuurlijk de openbare examens voor C- en D-kandidaten.”

Voor elke school een lied

Naast het jubileum is KBW ook druk bezig met een project waarbij basisscholen de kans krijgen een eigen schoollied, aangevuld met blaas- en slaginstrumenten, te ontwikkelen. Dit gebeurt aan de hand van singer-songwriter én basisschooldocente Heleen Roosdorp. Zij zal de leerlingen helpen een eigen lied te schrijven met pakkende tekst en een lekkere melodie. “Eigenlijk hadden we dit voor de Koningspelen willen bewerkstelligen”, geeft Roelf Postma toe. “Maar dat bleek te kort dag. Daarom hebben we besloten het nu breder te benaderen en er een schoollied voor sportevenementen van te maken.” Met zes aanmeldingen van scholen uit Zevenhuizen, Grijpskerk, De Wilp en Leek aan belangstelling geen gebrek. “Al mogen andere scholen die geïnteresseerd zijn in dit project zich natuurlijk ook aanmelden”, stelt Roelf. “Het is de bedoeling dat de liederen op 10 juli ten gehore worden gebracht bij de aftrap van de activiteitenweek in ‘Ons Centrum’ te Marum. Een kundige jury zal zich gaan buigen over de vraag welke school het mooiste of beste liedje heeft weten te maken.” Het is één van projecten waarmee KBW bewijst meer te zijn dan een viool- en pianoschool, zegt Roelf Postma. “Veel projecten en een groot en breed aanbod aan lessen. Daarmee hopen we ons te onderscheiden”, stelt hij. En dat in elk van de Westerkwartiergemeenten, vult Jildou aan. “Vanuit Zuidhorn naar Marum is best een lange reis voor een muziekles. Wij willen alle gemeentes goed bedienen en zorgen dat er in het hele Westerkwartier een goede spreiding van docenten is. Je wilt mensen toch van een ruim aanbod voorzien in hun keuze voor muziek.” Daarnaast streeft Kunstbedrijven Westerkwartier naar goede samenwerkingen en nauwe banden met de vele muziekverenigingen in het Westerkwartier. Roelf: “Ook zij kunnen altijd bij ons aankloppen voor ondersteuning. Nu en straks na de herindeling. Want wij blijven ons straks uiteraard inzetten voor goed muziekonderwijs. Dat moet gewoon goed geregeld zijn.” De eerste tien jaar zijn een feit. De volgende tien inmiddels afgetrapt. Het jubileum wordt dit jaar flink kracht bijgezet door een knallende en bomvolle activiteitenweek, drie docentenconcerten (13 mei, 15 juli en 4 november) en natuurlijk een Z-Side Story die niemand mag missen.

 10 jaar vol onvergetelijke hoogtepunten

WESTERKWARTIER – Tien jaar Kunstbedrijven Westerkwartier. Een periode waarin veel gebeurd is. Veel hoogtepunten ook. En wij zijn natuurlijk benieuwd naar wat Roelf Postma en Jildou Renema het meest is bijgebleven. Roelf: “Ik heb vooral veel geleerd. Wat? Nou, dat je geen ijzer met handen kunt breken en soms geduldig moet zijn voor het beste resultaat.” Onvergetelijk noemt hij de voorstellingen Alice in Wonderland, Ratatouille en de samenwerking met topartiesten in de activiteitenweken. “We hebben onder meer Ernst Daniël Schmidt gehad”, zegt hij. “Dat is mooi voor de leerlingen, mooi voor ons en mooi voor het publiek.” Jildou vertelt blij te zijn dat zoveel leerlingen kennis hebben gemaakt met een instrument. “Muziek en het spelen van instrumenten promoten is altijd het grote doel geweest.  Vorig seizoen hadden we in totaal 1200 leerlingen. Dát is een mijlpaal. Bewijs dat we op de goede weg zijn en dus ook een echt hoogtepunt.” Even kijkt het tweetal muziekliefhebbers elkaar aan om vervolgens tot eenzelfde conclusie te komen: “Het is al 10 jaar lang een aaneenschakeling van hoogtepunten.”