Voetbalsprookje wordt waarheid: VV Buitenpost is hoofdklasser!!!

0
295
Foto: Kiepie.nl

STREEK – De beste van de streek, de beste kan de klasse:  Buitenpost kampioen! Een historische titel. In het zesde seizoen denderen ‘De Blauwkes’  door naar de Hoofdklasse. Een ongekende prestatie, die alle, alle lof verdiend. Dat het een groot blauw-wit gekleurd feest werd zal gaan verrassing zijn. De spelers kwamen met een open bus aan bij ‘de Swadde’, waar de helden werden onthaald door een enorme menigte, met vuurwerk en luid gejuich. Buitenpost gaf de titel ook nog eens glans met een 6-1 overwinning. Wat een prestatie!

Buitenpost pakte de titel in Harlingen, na een glorieuze 6-1 overwinning op Zeerobben. Er moest wel even een achterstand weggewerkt worden, maar daarna was er geen houden aan.  Rolf van Dijk scoorde de helft van de productie.  Rob Dijkstra,   Joost Jesse Visser,  Rudmer Loonstra  en Dylan Drent  maakten het halve dozijn vol.  En ook de Drachtster Boys, dat ook met 6-1 won, kon de weg naar de Hoofdklasse niet meer versperren. ‘De Blauwkes’  die de laatste jaren al roken aan de Hoofdklasse, zoals vorig jaar met Feyenoord (!) als eindstation, hebben deze mijlpaal nu wel bereikt. De dorpsclub – en nog altijd zijn het vooral spelers uit eigen gelederen- die in de jaren tachtig nog in de vierde klasse actief was, pendelde lange tijd tussen tweede en derde klasse. In 2011 promoveerde Buitenpost voor het eerst naar de eerste klasse en klom steeds hoger op die ladder. En nu is de top bereikt!  Buitenpost komt met een buitengewoon rapport binnen: achttien overwinningen van de 23 wedstrijden en tien punten voorsprong!  Zuidhorn moet zich het vege lijf nog zien te redden in de tweede klasse.  De groenhemden speelden voor de achtste keer gelijk, tegen DZOH. “We schieten er niets mee op, de andere ploegen winnen wel. Dit is een waardeloze middag”, reageert Kees Bouma. Zuidhorn was op het zonovergoten Joh. Smitpark in deel een duidelijk beter, kwam halverwege op 1-0 door Bart Brandts Buys, nadat Jaap Jacobs een vrije bal van Wouter de Boer tegen de lat kopte. Na rust beet de Zuid-Drentse ploeg meer van zich af en kwam weer naast Zuidhorn. De thuisclub probeerde weer aan te zetten, maar kwam niet verder dan enkele kopkansen. “Het wordt moeilijk om de nacompetitie te ontlopen. Dan moeten we nog drie winnen. Maar moed verloren is alles verloren…”Zuidhorn heeft nu twee weken vrij, dan wacht Zwartsluis. Bizarre taferelen tussen Aduard 2000 en Niekerk. In de midweekse wedstrijd werd het 7-4 in Niekerk, zaterdag nam Aduard zoete wraak en won met 5-1. Leon Smits scoorde twee keer voor de ‘kloosterlingen’.  Niekerk speelde slap, maar kwam na de verdiende 1-0 nog wel op gelijke hoogte via Hidde Kijf. Daarna was het paars-wit dat de toon aangaf. Niekerk kon geen vuist maken en werd overlopen: 5-1. ’t Fean ’58, maar ook Leovardia gingen verrassend onderuit. De Feansters bogen op de Ketting voor WTOC, dat vecht tegen degradatie.  De ‘blauwen’ kwamen in de eerste helft met 2-0 achter. Pas in de tweede helft deed Joost Nieuwenhuis iets terug en bij 1-2 bleef het. Voorafgaand aan de wedstrijd werden Willem van Kammen en John Notebomer gehuldigd door voorzitter Gerard Veenstra. John Notebomer speelde zijn 100e officiële wedstrijd en  voor aanvoerder Willem van Kammen was de wedstrijd tegen Minnertsga zijn 450e (!) optreden.  Met nog vijf wedstrijden te gaan – waarvan vier tegen degradatiekandidaten –  hebben de blauwhemden nog twee overwinningen nodig om de titel binnen te halen. Dat wordt dus nog moeilijk genoeg. Grijpskerk won weer eens, van Trynwalden. “We waren wel toe aan een zege”, vond ook Jan Faber. Grijpskerk, dat voor rust vier opgelegde kansen miste, bewaarde de doelpunten voor de tweede helft. Ron Stoutmeijer liet zien het spelletje nog niet verleerd te hebben. De teruggekeerde spits scoorde beide doelpunten. Met assistentie van de eveneens van een blessure teruggekomen Teie van der Hoek. Met name de eerste was een fantastisch doelpunt, vanaf de achterlijn gescoord. Na de 0-2 werd het nog 1-2 door een van richting veranderd schot. “Trynwalden staat veel te laag. Een prima ploeg, dat het niet mee zit”, gaf Faber de complimenten ook aan de Friezen. De overwinning moest er komen, doordat de top drie verrassend verloor van de andere belagers onderin.  Grijpskerk is in rustig vaarwater gekomen. De Lauwers vierde winst in de streekderby tegen GSVV. Leider Erik Brouwers noemde het een lastige pot en vond de overwinning ook niet verdiend. De Warfstermolense ploeg kende een pikstart en stond in minuut twee al op 1-0. Sander Wilpstra was de maker. Daarna kakte het duel in en kwam GSVV opzetten. De Lauwers haalde nog wel de rust met 1-0. Na rust een sterker GSVV, dat tien minuten voor tijd langszij kwam. De thuisclub verloor de slag op het middenveld. De gastheren kwamen onverwacht op 2-1 door een prachtige kopgoal a la Bep Bakhuis van Thomas Nieuwenhuis, waarna ’t Meertenust in extase raakte. Dinsdag wacht titelkandidaat Ternaard. De Nico Roorda-formatie rekent niet meer op de hoofdprijs, maar is nog wel kansrijk in de periode.  Zeester leverde een knappe prestatie door het hoger geplaatste Noordpool met 4-1 te verslaan. Op Toercamp scoorde Vince van der Veen twee keer. Jordy Knol (prachtige lob) en Stephan Knol maakten de vier vol. “Het was aanzienlijk beter dan de afgelopen weken”, sprak Marinus Siekman, die tevens opviel dat Noordpool als makke schapen zich naar de slachtbank liet leiden. “We schepten veel kansen. Ik hoop dat dit de ommekeer was.” Ezinge, dat bezig was met een mooie serie, vergaloppeerde zich tegen Blija: 1-2. Zondag kreeg Surhuisterveen flink klop van nummer drie Bakkeveen, dat de Ketting verliet met 6-2. De oranjes blijven daardoor steken op de vijfde plaats.