Streek kleurt oranje tijdens oergezellige Koningsdag

0
1813

Bruisende Koningsdag in de Streek

STREEK – Elk jaar weer kleuren bijna alle dorpen in het streekgebied oranje. En dat is dit jaar uiteraard niet anders. Wederom zijn er vele leuke activiteiten georganiseerd en kunnen koopjesjagers hun hart ophalen op één van de vele vrijmarkten die bijna overal te vinden zijn. Garages en zolders worden opgeruimd en de kleedjes zijn reeds gewassen. Maar waar u nu precies terecht kan voor al het moois en lekkers dat de oranjegekleurde feestdag te bieden heeft? Wij zetten de meest in het oog springende evenementen op een rij! Van aubades tot en met tentfeesten.

Succestraditie Oranjemarkt in Zuidhorn

ZUIDHORN – Een echte traditie is de Oranjemarkt in Zuidhorn, waar al sinds jaar en dag honderden marktkooplieden hun waren aan de man –en vrouw- proberen te brengen. Zowel professionele marktlui als plaatselijk verkooptalent hebben hun standjes vol leuke snuisterijtjes uitgestald voor de vele duizenden mensen die op Koningsdag richting Zuidhorn trekken. De laatste jaren liet het weer wat te wensen over, maar dat mocht de pret niet drukken. De Zuidhorner Oranjemarkt is een begrip in Noord-Nederland waar men van heinde en verre voor naar het dorp reist. Dat zal dit jaar niet anders zijn. Wederom zal het centrum en de wijde omtrek daarbuiten oranje kleuren met de leukste kleedjes, standjes en de heerlijkste hapjes. Zeker met de muzikale omlijsting die elk jaar weer prefect geregeld is belooft het een mooie Koningsdag te worden in Oranjegezind Zuidhorn. Een niet te missen markt voor iedereen die houdt van koopjes, lekker eten en gezellige muziek.

Actieve Koningsdag in Grijpskerk

GRIJPSKERK – Koningsdag begint al vroeg in mooi Grijpskerk waar rond de klok van 10.00 uur de Nederlandse vlag de mast in gaat. Vorig jaar een eervol taakje voor wethouder Henk Bakker die uiteindelijk achter het net viste nadat de burgemeester van Grijpskerk, Klaas Dijkstra, besloot de vlag zelf de hoogte in te hijsen. Tevens organiseert ‘30 april anders’ wederom veel leuke activiteiten tijdens Koningsdag in Grijpskerk. Vanaf 13.30 uur gaan alle activiteiten op locatie ‘de Poel’ van start. Kinderen kunnen zich tussen 13.30 en 16.30 uur vermaken met een hindernisbaan, het parachute avontuur, een springkussen en een snelheidskooi met radar. Daarnaast is er een mystery guest uitgenodigd en verzorgt Shantykoor Oosterstörm uit Groningen een feestelijk optreden. De bemanning van dit Shantykoor bestaat naast zangers ook uit een scheepsorkest met accordeonisten, een gitarist, bassist en een drummer. Coverband BAMM BAMM zal Koningsdag gaan afsluiten. Zij treden van 16.00 tot 19.00 uur op. Ook dit jaar is DJ Henk van de partij, hij zal plaatjes draaien en er is mogelijkheid voor karaoke. Uiteraard kleurt ook winkelstraat Herestraat oranje en is daar een leuke vrijmarkt te vinden.

Niekerk, Oldekerk en Faan vieren eerste oranjelustrum

NOF – Voor de vijfde keer wordt er ook uitgebreid stilgestaan bij Koningsdag in Niekerk, Oldekerk en Faan. Of nou ja, stilgestaan… Eigenlijk allesbehalve dat. Het programma begint om 9.30 uur met een versierde fietsoptocht  voor basisschoolkinderen vanaf basisschool De Opstap in Niekerk.  Vanaf 9.15 uur kunnen kinderen zich inschrijven voor de tocht met hun versierde fietsen. Daarbij ligt er voor de mooiste fietsen ook nog eens een leuke prijs klaar. De mooie route door het drielingdorp leidt uiteindelijk naar het schoolplein van de Rehoboth in Oldekerk, waar aansluitend het fietsringsteken staat gepland. Kortom, oranjeplezier is ook gegarandeerd in de NOF-dorpen.

Rennen door een oranje Middag-Humsterland

OLDEHOVE – Oldehove maakt zich op voor alweer de tiende (!) Oranjerun. Om 13.00 uur starten de jongste hardlopertjes met hun rondjes om de Schipvaart tijdens de Kidsrun, waarna om 14.00 uur de 10 mijl van start gaat, eveneens op de Schipvaart. Vijf minuten later is het de beurt aan de tien kilometerlopers, waarna om 14.10 uur de vijf kilometer vertrekt. Niemand minder dan burgemeester Greetje de Vries-Leggedoor zal deze mooie Oranjemiddag in Oldehove het startpistool hanteren. Overigens zijn ook de iets minder sportieve oranjefans welkom in Oldehove waar kinderen zich kunnen vermaken op diverse springkussens, terwijl de ouders een rondje lopen over de Kleintje Oranjemarkt. Vanaf 20.00 uur in band Kroepin de muzikale garantie die ervoor zal zorgen dat Oldehove wederom een onvergetelijke Koningsdag beleeft.

 

Vol programma Koningsdag Doezum

DOEZUM – In Doezum wordt Koningsdag dit jaar afgetrapt met een natuurwandeling. Inschrijven kan tussen 9.00 en 9.30 uur op Woelig Water aan de Krijthestraat. Het is een wandeling van ongeveer 10 kilometer door de mooie natuur rond Doezum met een koffiestop onderweg. Daarna start om 11.00 uur op Woelig Water, het speelterrein aan de Krijthestraat, de Koningsmarkt met allerlei activiteiten en demonstraties. Uiteraard inclusief gezellige muziek, hapjes en drankjes en een heus springkussen. Er is zelfs een heuse ijscokar waar een lekker ijsje kan worden gekocht en een rommelmarkt vol mooie spulletjes. Daarnaast vindt men in Doezum een waren- en hobbymarkt waar van alles te koop is, zoals miniaturen, schilderijen, sieraden, bloemen en nog veel meer. Eén van de sportieve hoogtepunten zal zijn het Doezumer sjoelkampioenschap. Wie-o-wie zal daar naar huis gaan met de prijzen? Bij slecht weer verplaatst het programma zich naar Het Anker waar het evenement overdekt plaats zal vinden.

 

Feesttent in centrum Zuidhorn op Koningsdag-Oranjemarkt

ZUIDHORN –  De Oranjemarkt is een begrip in de wijde regio en zeker in de nu nog vier Westerkwartier gemeenten. Vanaf volgend jaar vormen zij samen één gemeente, Westerkwartier. Zo’n 25 duizend mensen bezoeken elk jaar  de Oranjemarkt met de warenmarkt, de kindervrijmarkt en vele andere activiteiten en festiviteiten. Onderdeel van de Oranjemarkt/Koningsdag vormt de grote feesttent in het centrum van het dorp welke geëxploiteerd wordt door Sportcentrum Leek, dat hiervoor over veel ervaring en kennis beschikt.

“Grote gebeurtenissen werpen hun schaduw vooruit. In het kader van de samenvoeging van de vier gemeenten lijkt ons dit een geweldige uitdaging en wij nemen de handschoen graag op. Er staat straks op 27 april, Koningsdag, een feestelijk oranje ingerichte tent en we hebben een aansprekend programma vast kunnen leggen. Dit ter meerdere glorie van de Oranjemarkt en het vieren van Koningsdag.” De aanvang in de feesttent om16.00 uur en duurt tot 24.00 uur. De entree is geheel gratis. In de feesttent hebben drie befaamde DJ’s het heft in handen gedurende het feest. In willekeurige volgorde: DJ Marc Bakker, DJ Olaf en DJ Peter Bolt. Alle drie aansprekende dj’s die weten wat sfeer maken en gezelligheid is.

Afspraak dus op Koningsdag/Oranjemarkt, vrijdag 27 april in de feesttent in het centrum van Zuidhorn. Aanvang 16.00 uur tot 24.00 uur en entree is geheel gratis!