Bert Swartbrug verbindt oevers Van Starkenborghkanaal

0
408

Prachtig eerbetoon aan geliefde burgervader

ZUIDHORN – Soms zijn er namen die perfect passen bij een gebouw of een bouwwerk. Sinds 25 april staat er zo’n bouwwerk in Zuidhorn. Deze dag werd misschien wel de mooiste spoorbrug van het noorden vernoemd naar de geliefde burgervader Bert Swart, die vorig jaar op 29 juni overleed na een korte ziekteperiode. Een imposante brug die een minstens net zo imposante naamgever heeft gekregen. “Of Bert dit ook mooi had gevonden?” Wethouder Fred Stol vraagt het zich af. “Ik denk dat hij het te veel eer zou hebben gevonden.” Niettemin lijkt de Zuidhorner gemeenschap blij te zijn met de nieuwe naam van de spoorbrug. Massaal bezocht men de openingsceremonie. En eerlijk, helemaal vreemd is de vernoeming natuurlijk niet. Bert Swart stond te boek als de ultieme verbinder, een bruggenbouwer die partijen bij elkaar wist te brengen. Ook al lagen die mijlenver uit elkaar. Dat de oevers van het Van Starkenborghkanaal voor altijd met elkaar verbonden zijn middels de Bert Swartbrug is mooi, passend en bovenal terecht. Te veel eer of niet.

“Het idee om de brug te vernoemen is kort na het overlijden van Bert Swart ontstaan”, vertelde Fred Stol enkele maanden geleden toen bekend werd dat de familie van Swart, de gemeente, de provincie, Rijkswaterstaat, ProRail en de aannemers allen geen problemen hadden met het vernoemen van de spoorbrug. Vanuit verschillende kampen werd geopperd om de brug naar de overleden burgervader te vernoemen. “Maar het moment was nog niet daar”, aldus Stol. “Te vroeg en het verdriet om Bert zijn overlijden was nog te groot en te vers om bezig te zijn met een vernoeming. Woensdag 25 april was het dan toch zover. Middels een prachtige ceremonie werd de spoorbrug officieel vernoemd naar burgervader Bert Swart. “Eigenlijk vernoemen we hier in Zuidhorn nooit”, sprak Greetje de Vries-Leggedoor. “Maar vandaag wel. Het is een bijzondere dag.” De opvolgster van Swart had voor deze gelegenheid haar ambtsketen veilig opgeborgen. “De keten hoort vandaag bij Bert Swart.” Voordat Bert zijn vrouw Paula, zoon Peter en schoondochter Nienke het monument onthulden las Fred Stol nog een passage voor uit zijn brief aan Bert Swart.

“Beste Bert,

Jouw positieve inbreng zal in gedachten altijd bij ons zijn. Hierop bouwen we verder zodat je niet wordt vergeten. Graag had ik met jou in de toekomst op een terrasje bij café Hamming in Garnwerd gezeten. Op een mooie zomerse dag met een glas bier, samen kijken over het Reitdiep. En dan even niks zeggen en genieten. Want wij verstaan elkaar ook zonder woorden. Helaas gaan onze wegen nu uit elkaar. Maar ergens heb ik het gevoel dat je vanuit de hemel mee blijft doen. Ik geloof dat God goed voor jou en je gezin gaat zorgen en dat wij elkaar ooit weer gaan zien.

 Tot dan lieve Bert. Ik ben blij dat ik jou heb leren kennen.”

“Ik heb getwijfeld of ik deze brief met iedereen wilde delen”, aldus Stol. “Maar ik heb besloten dit nu wel te doen. Ik sta hier niet alleen met mijn verdriet. Nu bijna een jaar nadat Bert ziek is geworden.” Op 26 april was Bert Swart nog druk bezig met zijn ‘lintjesronde’ door de gemeente Zuidhorn. Op zijn verjaardag. Bert Swart werd deze dag 61 jaar en stond midden in het leven, genietend van elk moment. Eén dag later, aan het einde van Koningsdag kreeg wethouder Fred Stol het telefoontje dat de opmars bleek van negen slechte weken, eindigend in het overlijden van de geliefde burgemeester. Onder de spoorbrug over het Van Starkenborghkanaal staat nu fier het herdenkingsbeeld van Bert Swart samen met zijn hondje Bo. Gedurende de werkzaamheden was de brug één van de favoriete wandelrichtingen van de burgervader. “Graag nam hij een kijkje bij de brug”, duidt Stol. Een beeld met een bijzonder element. Diverse partijen hebben maandenlang intensief samengewerkt om Bert Swart het eerbetoon te geven dat hij verdient. Inclusief zijn vorige gemeente Schiermonnikoog. Eveneens een plek waar Bert Swart graag verbleef. “Zij hebben basaltblokken van het eiland hier naar toe gebracht en deze zijn verwerkt in de sokkel”, verraste Stol Bert zijn vrouw Paula die hier niet van op de hoogte was. “Op deze wijze is er een verbinding gemaakt met Schiermonnikoog, waar Bert burgemeester is geweest en waar hij –samen met Paula- een goede tijd heeft gehad.” Na de toespraak onthulden de nabestaanden van de burgervader het schitterende beeld. Dit onder het toeziend oog van de honderden belangstellenden en ongetwijfeld de burgervader zelf. Humor was Bert Swart niet vreemd. Dat op het grote moment van onthullen de wolken openscheurden zodat iedereen met een nat pak huiswaarts keerde had hij ongetwijfeld ‘machtig mooi’ gevonden.