Abel Tasmanjaar groots afgesloten met musicalspektakel

0
290

Een verhaal over dromen en ontdekken

GROOTEGAST – Het was al aangekondigd, Abel Tasman de musical. Een musical ter ere van Abel Tasman, de Lutjegaster ontdekkingsreiziger die 375 jaar geleden voet aan wal zette in Tasmanië en daarmee een nieuw continent ontdekte. De grandioze afsluiter van een heel jaar Abel Tasman in de gemeente Grootegast. Na maanden van hard werken, schrijven en veel voorbereidingen komt het grote moment dichterbij. Sterker nog, het script is klaar en binnenkort wordt er een zoektocht opgestart naar de ideale hoofdrolspelers. Vrijdag 23 november gaat de musical, die de toepasselijke naam ‘Abel, een verhaal over dromen en ontdekken’ heeft meegekregen, in première. Dus de tijd dringt, beseft ook Jappie Kuipers die de productie van het musicalspektakel op zich heeft genomen.

Het script van de musical is geschreven door Clara Rullmann. “Ik ken Clara nog uit mijn studietijd”, vertelt Kuipers. “Zij heeft vele kinderliedjes geschreven en een aantal zeer bekende musicals op haar naam staan.” En dat is belangrijk, want de Abel Tasmanmusical wordt verteld vanuit de kinderen. “Dus is het essentieel dat de schrijfster weet hoe kinderen naar een musical kijken en hoe zij het beleven.” Rullmann is in haar opzet geslaagd, vindt Kuipers. “De doelgroep waar het voor is geschreven zijn basisschoolkinderen uit de groepen 7 en 8. Zij moeten de musical ten tonele kunnen brengen. Eventueel ‘geassisteerd’ door kinderen uit lagere groepen die kunnen fungeren als figurant.” Een musical die hele scholen weet te verbinden en bovendien vakoverschrijdend is. “Je kan veel kanten op met Abel Tasman”, stelt Kuipers. “Er zit een stukje aardrijkskunde in, maar ook geschiedenis en taal. Of wat te denken van theater en –nog dichter bij mij- muziekonderwijs. Dat was ook de opdracht, want educatie is belangrijk. Abel Tasman is een belangrijk persoon voor deze omgeving en dat mag best breed uitgedragen en verteld worden. Het educatieve randje aan de musical is een schitterende toevoeging.” Daarnaast houdt Kuipers er zelf van om een onderwerp te koppelen aan een omgeving. En wie kijkt naar de gemeente Grootegast kan niet anders dan constateren dat het koppelen van Abel Tasman aan deze omgeving niet meer dan voor de hand liggend is.

CBS ’t Fundament is de eerste school die de musical mag uitvoeren. “Een logische keuze”, meent Kuipers. “Tasman komt uit Lutjegast, dus natuurlijk mag de basisschool uit dat dorp het spits afbijten.” Daarbij krijgt de school wel twee ‘gastleerlingen’. Medio juli wordt er een zoektocht naar de hoofdrolspelers opgestart. Leerlingen uit de hele gemeente Grootegast kunnen auditie doen en meedingen naar de hoofdrollen van Claesje Tasman –de dochter van- en scheepsjongen Krijn die de avonturen van Abel Tasman van dichtbij meemaakt. “Grootegast heeft veel talent”, vindt Kuipers. “Muzikaal, maar ik denk zeker ook qua acteertalent. Ik weet zeker dat we de perfecte Claesje en Krijn snel vinden.” De regie van het muzikale spektakel ligt in de kundige handen van multitalent Saskia Broertjes, terwijl Gerdien Kuipers de muzikale leiding heeft. Veel over het verhaal wil Jappie Kuipers niet kwijt. “Nou, goed een tipje van de sluier dan”, besluit hij met een knipoog. “De opening is direct overweldigend. We hebben een fantastische ouverture waarbij ook de kinderen worden betrokken.” Een muzikaal feest der herkenning, belooft Kuipers doelend op de oud-Hollandse invloeden. “Verder zien en horen we de jonge Abel sterke verhalen vertellen op het schoolplein, omdat hij allang weet dat hij later gaat reizen en avonturieren. Hij heeft een droom en jaagt die na.” De geschiedenis van Abel Tasman is bekend. Hij werd daadwerkelijk ontdekkingsreiziger en voegt ook in de musical daad bij woord. Kuipers: “Dromen wordt ontdekken. En dat vindt vooral Krijn de scheepsjongen geweldig. Hij mag met Abel mee op zijn reizen. Het verhaal speelt zich voor een groot deel af vanuit hem, wat Krijn daarom dus ook tot een hoofdpersoon maakt.” Naast Krijn is de tweede hoofdrol voor Claesje, de dochter van Abel die haar vader meer moet missen dan haar lief is. “Ze weet; hij komt altijd weer thuis. Maar het blijft een gevoelig onderwerp”, zegt Kuipers. “En als we kijken naar de tegenwoordige tijd ook een onderwerp dat dichtbij de huidige generatie kinderen komt.” Meer wil Jappie Kuipers niet kwijt over de musical, vertelt hij lachend. “Nee, mensen moeten toch echt zelf het stuk komen bekijken.” Vrijdag 23 november dus. Een speciale datum, daar Abel Tasman op 24 november 1642 –een dag later- voor het eerst voet aan wal zette in Tasmanië. Na een bloederige strijd met de Maori’s, met wie de communicatie destijds –op z’n zachtst gezegd- niet bijzonder soepel verliep. “Leuk feitje”, voegt Kuipers toe. “Het Abel Tasmanmuseum in Lutjegast heeft een echte oude Maori-trompet die wij mogen gebruiken in de musical. Ik heb hem al mogen bespelen. Erg speciaal. Maar het is de bedoeling dat we hiervoor een jong muzikaal talent zoeken die deze trompet gaat bespelen.”

Na de première is het bedoeling dat de musical ook naar ander scholen gaat. “Dat kinderen van andere scholen het ook kunnen gebruiken is ook één van de doelstellingen geweest”, duidt Kuipers. “Daarnaast is deze musical bedoeld om het Abel Tasmanjaar op een passende manier af te sluiten en op een goede manier afscheid te nemen van de gemeente Grootegast. Want laten we eerlijk zijn, wat past er nu beter bij Grootegast dan Abel Tasman?” Dat het stuk straks gespeeld gaat worden door andere Nederlandse scholen is bijna een gegeven. “Maar er is ook interesse vanuit Tasmanië voor de musical”, verklapt Kuipers. “Natuurlijk hopen wij dat het over vliegt en ook daar op het toneel terecht komt. Dat het verhaal wordt vertaald en dat dit misschien wel de banden tussen Grootegast –straks het Westerkwartier-  en Tasmanië versterkt. Dat zou prachtig zijn. Maar zover is het nog niet hoor! Het staat nog in de kinderschoenen.” Of om af te sluiten met een uitdrukking die het werkgebied van Jappie Kuipers raakt; toekomstmuziek. De komende maanden wordt er nog hard gewerkt om op 23 november de musical op de planken te brengen in sporthal De Leegens te Grootegast/Doezum, waar in de middag de basisscholen de musical mogen bekijken en ’s avond het ‘grote’ publiek kan genieten van ‘Abel, een verhaal over dromen en ontdekken’.