Wilskrachtig Hardenberg drukt Zuidhorn naar derde klasse

0
294

Zuidhorn ‘knock-out’ na strafschoppen

ZUIDHORN – Uiteindelijk was het de spanning en zelfvertrouwen, of beter gebrek aan zelfvertrouwen dat Zuidhorn de das om deed. Normaal is een penaltyserie een loterij. Maar de spelers van Zuidhorn misten in de beslissende fase het stukje zelfverzekerdheid, dat Hardenberg ’85 wel had. Na een zinderende wedstrijd, verlenging (waarin Zuidhorn al wankelde) en strafschoppen, lagen de groenhemden gestrekt op de grond. Zuidhorn moet na twee seizoenen terug naar de derde klasse.

De knock-out-wedstrijden hebben zo hun charme, maar het is ook keihard. De KNVB had besloten om de nacompetitie kort te houden. Bij verlies lig je eruit, zo simpel lag het. Zonder trainer Kees Bouma, vanwege de bruiloft van zijn zoon, zonder ook Laurens Bloem (samen met Peter Janse na afloop afscheid nemend), trad Zuidhorn aan tegen Hardenberg ’85, niet te verwarren met HHC Hardenberg.  Zuidhorn moest zich wapenen tegen de ploeg die nog nooit tweede klasser was.  Jaap Jacobs vloog er vanaf de meet letterlijk in. Zijn schot was niet krachtig genoeg en niet zuiver. Een tweede gelegenheid was een kopbal, na een voorzet van Kevin van der Kooi. Jacobs had er zin in, heel Zuidhorn was gretig. Het voetbal oogstrelend, maar de grote vraag was: hoe kom je door de granieten verdediging van Hardenberg?  Zuidhorn smeet in het eerste kwartier met krachten, op de overigens puike, wat natte grasmat. De temperatuur was prima, niets stond een heerlijke voetbalmiddag in de weg. Na twintig minuten de naderhand grootste kans in de hele wedstrijd. Een strakke bal van Martijn Smit bereikte dit keer Jordi Schuiling, die uitstekend naar de hoek kopte. Met een allerlaatste krachtsinspanning kon de keeper de bal nog buiten de palen houden.  Het publiek waardeerde deze actie met applaus. In het resterende deel van de veelbelovende eerste helft stokte de aanvalsmachine en werd Zuidhorn slordiger. De spelers vonden de vrije man niet meer of speelden de bal zomaar in de voeten van de fanatieke tegenstander. Zuidhorn was ineens het spoor bijster. “Wanneer gebeurt er nu eens wat als iemand de bal heeft?”, legde Jos Schultinga de vinger op de zere plek. Vlak voor rust was het Hardenberg dat Zuidhorn benauwde minuten bezorgde. Het bleef nog bij 0-0. In de tweede helft viel Zuidhorn met man en macht het Overijsselse bastion weer aan. Met wat meer allure. Een verre trap van de uitverdedigende Robin van der Steege kwam precies in de voeten van Jacobs, die er niet op gerekend had. Dan een vrije bal van Schultinga, die Tom Spijkerman bij de tweede paal vond. Met een mooi geplaatste bal dreigde de bal de kruising in te gaan. Wie anders dan ‘de Adelaar van het Westerkwartier’ gaf het laatste zetje: 1-0. Dit was ook het zetje wat het moeizamer acterende Zuidhorn nodig had. De strijd werd grimmiger. De Hardenberg-bank ‘klepperde’ nogal tegen de scheidsrechter. En de technische staf werd helemaal furieus na een bizarre situatie. Hardenberg scoorde, randje buitenspel. Arbiter Veldhuizen spoedde zich naar de neutrale grensrechter. De leidsman leek het doelpunt goed te keuren, uiteindelijk werd het een stuitbal. Onbegrijpelijk, ook in ogen van Zuidhorners langs de kant. Nadat de gemoederen waren bedaard trok de elf uit de ‘Klepperstad’ nog feller van leer en schoot de gevaarlijkste man Roy Meijerink met een volley net over. Ad-interim trainer Laurens Bloem zette Jan Peter Steenbergen in de aanval om Jacobs te ondersteunen. Het was en bleef spannend. Zuidhorn kon de score niet uitbouwen. Jacobs kon het verschil niet maken en zijn befaamde doorkopballen hadden geen effect. Zuidhorn speelde als geheel niet meer goed, na het wel acceptabele eerste kwartier. De verlening hing in de lucht, want de gasten bleven dreigen. In de tumultueuze slotfase scoorde ook Zuidhorn, nu wel in buitenspelpositie. In de tegenaanval verlengde Smit een schot, dat over de weer sublieme Marcel Groothof verdween: 1-1!  In die verlenging verrichtte Groothof een geweldige redding op een inzet van Peter Gerholt. De tweede klasser wankelde. De Joh. Smit-raspaardjes konden de bal niet in de ploeg houden, waren onrustig aan de bal. Het moest van opportunisme komen. Uit een  hoekschop kwam ‘de Adelaar’ nog eens invliegen. De bal stuiterde naast. In het tweede deel van de verlenging draaide de DJ ‘Eye of the Tiger’. Het ‘oog van de naald’ was meer op zijn plaats, terwijl de Hardenbergers elkaar nog eens flink oppepten.  Vijf minuten voor tijd een ultieme kans voor de bezoekers, maar twee Zuidhorners gooiden zich er voor. Jacobs probeerde de bal vanuit onmogelijke hoek nog in het doel te krijgen.  Jacobs kreeg in de ultieme kans geen voet aan de grond.  Vijf strafschoppen moesten de beslissing brengen. Wat iedereen vreesde gebeurde. Nadat Jacobs de eerste raak schoot was het Tom Spijkerman die moeite had met de bal goed op de stip leggen en prompt miste. Ruben Kooistra schoot tegen de lat. De laatste hoop was Groothof die een penalty stopte. Maar de laatste penalty, van Gerholt, ging via de lat het doel in. Uitzinnige vreugde bij Hardenberg, totale ineenstorting bij Zuidhorn, dat leuke voetballers heeft en jeugdig talent, maar niet de kwaliteit heeft om een sterk verdedigende derde klasser te bedwingen.  Zuidhorn dat een grillig seizoen kende, van pieken en dalen.  Eind februari werd de dalende lijn ingezet, met drie  verliesbeurten op rij.  De situatie was niet omkeerbaar, al waren er nog wel lichtpuntjes.  Een bestuurslid kon het al snel relativeren: ”als je zo voetbalt heb je niks te zoeken in de tweede klasse”.

Joh. Smitpark: Zuidhorn-Hardenberg ’85 1-1. Hardenberg wint na strafschoppen (3-4). Zuidhorn degradeert naar derde klasse. Hardenberg door naar volgende ronde; Scoreverloop: 53. Jaap Jacobs 1-0, 90. Smit (eigen doel) 1-1; Arbiter: Veldhuizen (Joure); Gele kaart: Jaap Jacobs (Zuidhorn), Rawan Haan, Peter Gerholt, Roy Meijerink (allen Hardenberg); Toeschouwers: 300

Opstelling Zuidhorn: Marcel Groothof, Tom Spijkerman, Ruben Kooistra, Robin van der Steege (64. Jasper van der Woude), Daan Kocken, Martijn Smit, Jos Schultinga (71. Jan Peter Steenbergen), Kevin van der Kooi (88. Stefan Smit),  Jaap Jacobs, Jordi Schuiling, Thijs Zwarteveen

De Tweede Bal

Het is altijd aandoenlijk, die kleintjes rond of op het voetbalveld. Een meisje zag geen verschil tussen groen (Zuidhorn) en blauw (Hardenberg):  “blauw is toch ook Nederland?”  En: “als iemand scoort geef ik hem een bloemetje”.  Die bloemen kwamen er ook, vooral na afloop en werden ook door het bestuur uitgereikt aan Laurens Bloem en Peter Janse, als dank voor jarenlange inzet voor de club van groen en wit (nadat beiden ook furore maakten bij Oranje Nassau en uitstapjes maakten naar Grijpskerk).