VWO-leerlingen dingen mee naar Onderwijsprijs 2018

0
314

“Politieke interesse begint thuis aan tafel”

GRIJPSKERK – Claudia Dijkstra en Marit Marinus dingen mee naar de prestigieuze KNAW-Onderwijsprijs 2018. De Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen maakte vorige week de genomineerden bekend, waaronder de leerlingen van het Willem Lodewijk Gymnasium in Groningen. Samen met hun groepsgenoot Noa Schaafsma dompelden zij zich onder in de politiek en deden onderzoek naar de interesse van jongeren in de politiek en of Groningse jongeren hierin verschillen van hun Haagse leeftijdsgenoten. Een onderzoek dat het drietal onder meer een interview met premier Mark Rutte opleverde. En misschien dus een mooie prijs als bekroning van een langlopend onderzoek.

“We zijn een vol kalenderjaar bezig geweest”, rekent Claudia Dijkstra (foto rechts) terug naar december 2016. “Ik denk dat we er zeker 80 uur per persoon in hebben zitten.” Met succes, want het vwo-werkstuk van de dames is positief ontvangen bij de KNAW. Zij beoordeelden liefst 337 werkstukken afkomstig van 155 scholen en nomineerden het werkstuk van Claudia, Marit en Noa als kanshebber in de categorie Economie & Maatschappij. “We zitten sowieso bij de eerste drie”, weet Marit, “dus een prijs wordt het in ieder geval. Maar welke? Dat wordt op 12 juni bekend gemaakt in de Rode Hoed te Amsterdam.” De prijs bestaat uit een studiebeurs voor het eerste collegejaar, waarbij geldt dat een hogere klassering een grotere beurs betekend. Marit geeft aan het al een eer te vinden om erbij te staan. “Immers, de competitie was groot.” Het drietal deed onderzoek naar de politieke betrokkenheid van jongeren bij de politiek en onderzocht tegelijkertijd of de politieke interesses van jongeren in Groningen en Den Haag van elkaar verschillen. “We hebben ruim 250 jongeren gevraagd”, aldus Claudia. “En dan allemaal van hetzelfde niveau en uit dezelfde leeftijdscategorie om de uitslagen zo zuiver mogelijk te houden.” Daarbij is gekozen om zich te richten op de ‘eigen’ doelgroep van leerlingen uit de VWO klassen 5 en 6. Marit: “Uit het onderzoek is gebleken dat het vooroordeel dat jongeren minder van politiek afweten niet klopt. Tenminste, op VWO-niveau. Jongeren bleken prima op de hoogte te zijn van de politiek en met de interesses zit het goed. Daarbij hebben we geen –of weinig- verschil geconstateerd tussen Groningse leerlingen en leerlingen uit het centrum van de landelijke politiek.” Claudia vult aan dat ze ook het cynisme hebben gemeten onder jongeren. “Door ze de vraag te stellen wat zwaarder weegt als men in de Tweede Kamer wil komen; de juiste vrienden en connecties of kennis.” De antwoorden hebben geleid tot een degelijk en goed onderbouwd rapport dat positief is ontvangen door de jury, die vooral onder de indruk was van de interdisciplinariteit. “In het werkstuk is ook een interview met premier Mark Rutte opgenomen”, vertelt Claudia. “We hebben hem onder meer gevraagd naar het begin van zijn politieke carrière en waarom hij de politiek in is gegaan.” Net als veel andere politici is Rutte ooit de politiek ingegaan om een verschil te maken en situaties te verbeteren. Naast Mark Rutte is ook de burgemeester Greetje de Vries-Leggedoor van de gemeente Zuidhorn aan de tand gevoeld over haar motivaties om te kiezen voor een leven als politicus. Of Marit en Claudia zelf een politieke ambiëren is vooralsnog onduidelijk. “Ik ga International Relations studeren in Groningen”, deelt Marit mee. “Dat komt dicht bij. Of ik ook de politiek in ga? Misschien. Het trekt mij wel.” Claudia, dochter van VVD-raadslid Geertje Dijkstra-Jacobi en dus bekend met de Zuidhorner politiek, zegt het niet per definitie na te streven. “Al zit het natuurlijk wel in de familie”, lacht ze. “En politieke interesse begint vaak thuis aan de keukentafel. Dat is wel gebleken.”