Gemeente Westerkwartier; dienstverlening vanuit bestaande gemeentehuizen

0
175
Zuidhorn zonnepanelen gemeentehuis

WESTERKWARTIER – Voor de bestuurders en medewerkers van de nieuwe gemeente staan inwonerscontacten en bereikbaarheid centraal. Daarom begint de nieuwe gemeente Westerkwartier met de dienstverlening zoals inwoners gewend zijn vanuit de bestaande gemeentehuizen in Grootegast, Leek, Marum en Zuidhorn. Daarbij kunnen ze zelf kiezen welke locatie hen het beste uit komt. Inwoners van het gebied Middag kunnen vanaf 1 januari 2019 ook terecht bij één van deze gemeentehuizen. In de loop van 2019 bouwt de gemeente de mogelijkheid van vrije inloop af en gaat dan over op dienstverlening op afspraak. Dit betekent geen of nauwelijks wachttijden en betere afstemming met betreffende medewerker(s). De gemeente verwacht dat het uiteindelijk vanzelfsprekend is vooraf een afspraak te maken. Afspraken maken kan dan ook bij de inwoner thuis of in de buurt. De gemeente zet ook nieuwe vormen van dienstverlening in. Uitgangspunt daarbij is: dichtbij de inwoners. Elkaar opzoeken en in gesprek gaan met de inwoners kenmerkt de nieuwe gemeente. Vanaf 2019 werkt de gemeente in vijf jaar toe naar het aanbieden van de dienstverlening waar dat het meest passend is. Dat kan aan de keukentafel bij de inwoner thuis, bij de ondernemer in het bedrijf, op een ontmoetingsplek in het dorp of op een meer centrale plek in de gemeente. Dit zijn ‘decentrale locaties’, aansluitend bij bestaande voorzieningen. Het gaat hierbij om bijvoorbeeld dienstencentra, sporthallen, verzorgingstehuizen, dorpshuizen, multifunctionele centra of scholen. Daarnaast biedt de gemeente haar diensten zoveel mogelijk digitaal aan.