Jubilerende band kijkt Far Beyond de eerste 25 jaar

0
1544

“Je kan niet één hoogtepunt noemen zonder de andere hoogtepunten tekort te doen”

OPENDE – De band Far Beyond bestaat dit jaar 25 jaar. En dat moet gevierd worden. Geheel in de stijl van Far Beyond, een band die gezelligheid lekker eigenwijs hoog in het vaandel heeft staan. We duiken met gitarist Sipko Postma (foto uiterst links) in het verleden én het heden van de band die in wisselende samenstellingen successen heeft geboekt. Een band met Opende als thuishaven, de constante factor in het 25-jarig bestaan van de Fries-Groninger band. “We laten dit mooie jubileum niet onopgemerkt voorbij gaan.”

Het is 1993 als een jonge Gjalt Gjaltema en Age Brantsma als weekendhulp hun zakcentjes verdienen in de plaatselijke supermarkt te Opende. “Daar heb ik deze jongens voor het eerst ontmoet”, blikt Sipko Postma terug. “We raakten aan de praat en bleken alle drie een instrument te bespelen.” Er was een goede klik en de drie jongemannen besloten om in de boerderij van Gjalt z’n ouders een studiootje te bouwen. “We waren vooral gezellig bezig met het bespelen van onze instrumenten en het maken van muziek.” Eind ’93 kreeg Far Beyond direct de grootste klap uit haar bestaan te verwerken toen Age plotseling overleed. “Daar sta je dan…”, vertelt Sipko. “En wat ga je doen als band zijnde?” Het overgebleven tweetal besloot door te gaan en werden al snel versterkt door Bauke van der Laken. Een begenadigd toetsenist waarmee in ’97 het album ‘Alone’ werd opgenomen.” Tijdens de opnames bleek dat Gjalt ook prima kon zingen”, lacht Sipko, “wat indirect het einde van zijn drumwerk betekende.” Zingen en drummen was destijds geen goede combinatie, waarna Berend Walda de man achter de drums werd en Gjalt op de voorgrond trad. “We hadden al snel veel nummers klaar liggen en barstten van de inspiratie. Dus een jaar later kwam het tweede album ‘Watch your lamp’ al uit. Die werd goed ontvangen en landelijk opgepikt.” Vele optredens volgden, maar een echte definitieve landelijke doorbraak bleef uit. Sipko: “Gjalt en ik vonden dat niet zo erg. Wij zagen Far Beyond vooral als een leuke hobby naast onze andere bezigheden en gezinnen. Bauke wilde echter wel professioneel door en besloot niet veel later de band te verlaten. Onze ambities strookten niet met elkaar.” Mark Zijlstra kwam als gitarist de band versterken in 2000 en met hem werd een nieuwe insteek gezocht. Far Beyond 2.0. De band wist zichzelf opnieuw uit te vinden en gooide in 2004 wederom hoge ogen met het album ‘Agony’. “Ook hier had het succes een prijs”, zegt Sipko. “Net als Bauke was ook Mark ambitieus. Mark ging zich volledig op de muziek richten en besloot ook de band te verlaten.” Het bleek het omslagpunt voor Far Beyond. Was de band voorheen altijd gebrand op het maken van eigen nummers, na Mark zijn vertrek en de komst van Anja en Gesiena –de zussen van Gjalt- als zangeressen werd Far Beyond omgeturnd tot coverband. Ook traden Peter Idzinga en Gosse Feddema toe tot het gezelschap. “Er ging een streep door de eventuele ambities die we nog zouden kunnen hebben”, weet Sipko. “Want als coverband hoef je niet meer te rekenen op een grote doorbraak. Al hebben we wel altijd onze eigen sound gehouden. Want we mogen dan wel een coverband zijn, we spelen niet alles en doen alleen waar we zelf zin in hebben. Dat houdt in vrij veel rock en zeker geen liedjes van Jan Smit. Covers van Madonna zijn prima, maar wel pas nadat wij ons eigen rocksausje eroverheen hebben gegooid.” Nog altijd komen de bandleden elke donderdag bijeen in de studio te Opende. “Slaan we nooit over.” Daar waar het ooit allemaal begon en waar inmiddels veel geschiedenis ligt. Opende is dus ook de meest logische locatie voor een schitterend jubileumfeestje. “En die komt er!”, verzekert Sipko, “op 23 juni in het BaronTheater. We spelen oude nummers in de oude bezetting met onze toenmalige bandleden. We sluiten af in de huidige samenstelling en maken er een groot feest der herkenning van.” De zaal van het BaronTheater gaat om 20.30 uur open en de entree tot het jubileumconcert is gratis. “Van Opende naar Opende”, lacht Sipko. “Met daar tussenin vele hoogtepunten. Echt, ik kan niet één hoogtepunt noemen zonder de andere hoogtepunten tekort te doen. We hebben zoveel mooie momenten en leuke optredens meegemaakt. En één groot dieptepunt; het overlijden van Age, waar we 23 juni ook zeker bij stil zullen staan.”