De wonderbaarlijke terugkeer van De Lauwers

0
368

‘Tweede spits’ Jeffrey Brink schiet blauw-witten naar vierde klasse

WARFSTERMOLEN – De Lauwers is terug in de vierde klasse! Maar het gebeurde op wonderbaarlijke manier. Stedum was aan de winnende hand, maar de thuisclub toonde enorme veerkracht en kwam drie keer van een achterstand terug.  Vlak voor tijd leek de strijd beslist: 2-3. Invaller Jeffrey Brink besliste anders en zorgde voor de verlenging en maakte ook de allesbeslissende goals: 5-3. En dus was het weer feest in ’t Meertenust.

Dat was het vooraf al, vanwege het feit dat Erik Brouwers geslaagd was voor zijn trainerschap, waardoor het gebak klaar stond. Notabene had Brouwers nog les gekregen van trainer Wim Nube van Stedum. Voor de Stedumers was deze finalewedstrijd een kwestie van moeten (want vechtend voor lijfsbehoud), voor De Lauwers mocht het, de promotie naar de vierde klasse. De laatste keer werd promotie afgedwongen in 2013, toen wonnen de blauw-witten in een dubbele confrontatie van Hoogeveen. De Lauwers begon niet bepaald goed. Doelman Marcel Kempenaar zag al meteen een projectiel recht  op zich af komen, dat nog net een andere koers koos. Maar een tweede uithaal, van Siebrand Dijkema, was wel raak: 0-1. Namens De Lauwers draaide Martijn Fokkema in het strafschopgebied weg bij zijn tegenstander die hem raakte. Penalty! Bert Jager schoot hard en zuiver in de hoek: 1-1. Er waren tien minuten gespeeld, het publiek ging er eens goed voor zitten. De Lauwers had het lastig met het balvaardige ‘Steem’, dat keer op keer de verdediging uitspeelde. Met veel ingestudeerd kaatswerk. En met name de balvaste Siebrand Dijkema was een plaag voor dezelfde verdediging. Nico Roorda wees daar ook op: “Korter erop! In zien rug zitten!” De gasten in geel en zwart waren al enkele keren dichtbij de 1-2, na een half uur was het zover. Dit na een aanval via de zijkant, waarbij de bal al dan niet over de lijn was gegaan. De aanval mocht door en wederom was het Dijkema die de bal in de verste hoek prikte: 1-2. De gastheren kwamen andermaal onverwachts terug. Het was de sterk spelende Sander Wilpstra die kapte en draaide in het centrum van de defensie en vervolgens de bal met een weergaloos geplaatste boogbal in de hoek mikte: 2-2. De zeer aantrekkelijke wedstrijd- onder ideale omstandigheden op een puike grasmat- was een waar kansenfestival. Diederik Dijk dribbelde namens de bezoekers bijna de 2-3 in het doel. Een verdekt schot van Wilpstra belandde aan de verkeerde kant van het doel. Stedum kwam nog een keer bij Kempenaar in de buurt. Het was een wonder dat het nog 2-2 stond. Het kansenfestival ging na rust gewoon door. Kempenaar verrichtte twee geweldige reddingen op keiharde schoten van Dijkema en Dijk. De Lauwers lag onder vuur. En dat terwijl topscorer Martijn Fokkema na een half uur al gewisseld moest worden. De kaarten leken geschud, Stedum had ze in handen. Maar De Lauwers is dit seizoen in de winning-mood.  Opnieuw kwamen de blauw-witten terug. Wouter Broers legde veel gevoel in een vrije bal die Wilpstra bereikte, maar de middenvelder volleerde te hoog. Met nog een half uur te gaan kreeg de formatie van het duo Roorda-Brouwers grip op de tegenstander. Met beter spel en vooral feller verdedigend. Dan wederom een De Lauwers-aanval.   Voorbereid door Wilpstra. Van afstand poeierde Jager richting hoek, de inzet werd fantastisch gekeerd, wat leidde tot applaus. De Lauwers was nu de meest aanvallende ploeg. Stedum viel ver terug. Maar de geel-zwarten kregen nieuwe energie. Vijf minuten voor het einde  kreeg Yannick van den Berg een uitgelezen schietkans, maar Jager gooide zich er tijdig voor.  Een minuut later lag De Lauwers toch in de touwen. Uit een hoekschop kopte Dijk via de paal binnen: 2-3. De zaak beslist. Drie minuten later viel een achterwaartse kopbal van Thomas Nieuwenhuis op de bovenkant van de lat. Dat was het dus, dachten velen. Maar dan, in de allerlaatste minuut. Jeffrey Brink frommelde toch nog de 3-3 in het doel. Spelers en publiek buiten zinnen. Verlenging!  Voor de zoveelste keer had Stedum de winst binnen bereik. Maar Siebrand Dijkema zag zijn winnende treffer afgeweerd. Voor het begin van de tweede verlenging staken de spelers van De Lauwers de koppen nog eens bij elkaar en spraken elkaar moed in: “Zij zijn kapotter dan ons”, meldde een van de speler. De Lauwers herrees voor de honderdste keer uit de as. De ontketende Brink werd in het strafschopgebied fors tegen de vlakte gewerkt. Geen penalty. “Daar wordt ie groot van”, zag Roorda er de humor van in. ‘Groot’ werd Brink. Randje buitenspel gaf Broers – die even daarvoor  dichtbij een treffer was- de breedtepass op Brink, die met de buitenkant schoen raakt mikte: 4-3! “Vorige week maakte ik ze. De spitsen doen hun werk”, prees Martijn Fokkema zijn collega. Vervolgens sloeg de vlam nog in de pan en kookte Klaas Lubbers over door een speler van De Lauwers neer te slaan. In de hectiek – en ruimte die ontstond werkte Brink ook nog de 5-3 binnen. Aan de ellenlange verlenging leek geen einde te komen. En dan het verlossende eindsignaal, waarna De Lauwers in extase raakte. Wat een ontknoping. Wat een feest. Voorzitter Ben Helmholt deed zijn blauwe pruik op. Het geuzenlied ‘You’ll never walk alone’ klonk. De Lauwers is weer vierde klasser!.  Dat een klasbak als Bert Jager- terug naar Grijpskerk- de club gaat verlaten en of de ploeg uit Warfstermolen iets te zoeken heeft in de vierde klasse, dat zijn de zorgen voor morgen. Deze dag is het feest in ’t Meertenust. Al was het dat ook geweest zonder promotie. De Lauwers hoefde immers niet….

Sportpark ’t Meertenust: De Lauwers-Stedum 5-3 (2-2); Scoreverloop: 9. Siebrand Dijkema 0-1, 10., Bert Jager 1-1, 32. Dijkema 1-2, 35. Sander Wilpstra 2-2, 86. Diederik Dijk 2-3, Jeffrey Brink 3-3,  95. Brink 4-3, 108. Brink 5-3; De Lauwers promoveert naar vierde klasse; Scheidsrechter: Albada; Gele kaart: Bauke Pieter Nieuwenhuis (De Lauwers), Tiemen Dijk, Jaap Dijkema (Stedum); Rode kaart: Klaas Lubbers (Stedum); Toeschouwers: 250

Opstelling De Lauwers: Marcel Kempenaar, Robert Elzinga, Thomas Nieuwenhuis, Jacob Grijpma, Ellery Paauw, Luit Zuidersma, Sander Wilpstra, Frans van Wieren (66. Bauke Pieter Nieuwenhuis), Martijn Fokkema (37. Jeffrey Brink), Bert Jager, Wouter Broers

De Tweede Bal

Stedum boezemde angst in. In het programmablad werd (voor de tweede keer) gesproken over ex-spelers van FC Groningen die in de selectie zouden zitten. Dat zijn niet de eerste de beste. Gibril Sankoh bijvoorbeeld. Rond het meespelen gaan allerlei verhalen. ‘Hij voetbalt in China en heeft bij ACV getekend’. Andere bekende namen: Sander van Gessel, mar ook Leroy Fer, Ulrich van Gobbel. Vurnon Anita en Organist. Organist? Van Gobbel?  Geen schrik. Naar verluid gaat het hier om Stedumer fantasie, Stedumer voetbalhumor…..Josbert Timersma van de sponsorcommissie van De Lauwers die dit meldde in het programmablad, zag er de humor wel van in…