Buitengebied Zuidhorn wordt 60 kilometerzone

0
163

ZUIDHORN – Oplettende weggebruikers hebben het al gezien in het buitengebied van de gemeente Zuidhorn. Men is druk bezig met het aanbrengen van witte strepen en wegmarkeringen op de belangrijkste erftoegangswegen in het buitengebied. Erftoegangswegen zijn de doorgaande wegen in het buitengebied, die de grotere dorpen ontsluiten. Op deze wegen waren tot nu toe geen markeringen aangebracht. Ook de wegen langs de grote waterwegen krijgen witte strepen.

Wethouder Verkeer en Vervoer Henk Bakker: “Het aanbrengen van de witte strepen geeft de wegen en het buitengebied een ander aanzien en vergroot de verkeersveiligheid. Met het markeren lopen we ook vooruit op het gefaseerd invoeren van de snelheidsmaatregel van 60 km/uur op deze wegen in het buitengebied.” De gemeenteraad van Zuidhorn heeft vorig jaar een nieuw Gemeentelijk Verkeer en Vervoerplan (GVVP) vastgesteld met een bijbehorend uitvoeringsprogramma van verkeersmaatregelen. Deze verkeersmaatregelen voert de gemeente nu gefaseerd uit. Zo heeft de gemeente in het voorjaar passeerstroken aangebracht op de veelal smalle wegen in het agrarisch gebied. Op deze wegen is het lastig elkaar te passeren, zeker als het gaat om landbouwvoertuigen. Om het passeren te vergemakkelijken, zijn verspreid over tien wegen op zo’n veertig plekken passeerstroken aangelegd. Ook onderdeel van de verkeersmaatregelen is het opwaarderen van het fietspad langs De Lindt in Aduard. Het pad is verbreed en voorzien van betonverharding. De wegen die de gemeente nu aan het omvormen is, zijn onder meer de Pieterzijlsterweg, de weg van Niezijl richting Kommerzijl, Niehove en vandaaruit Oldehove, de weg tussen Noordhorn en Oldehove en de weg van Aduard richting Dorkwerd.