Bauke Mollema klaar voor Tour de France

0
1156
Tour de France 2017 - 104th Edition - 15th stage Laissac Severac l’Eglise - Le Puy en Velay 189.5 km - 16/07/2017 - Bauke Mollema (NED - Trek - Segafredo) - photo Luca Bettini/BettiniPhoto©2017


“Wanneer ik mijn niveau haal kan ik een heel eind komen”

MONACO – Zaterdag 7 juli barst het grootste wielerspektakel ter wereld weer los. Dan gaat de 105e editie van de Tour de France weer van start. Op het eiland Île de Noirmoutier, ter hoogte van Nantes beginnen de renners met een vlakke etappe over 201 km. Natuurlijk is ook de in Zuidhorn opgegroeide Bauke Mollema weer van de partij.


De in Monaco woonachtige renner van Trek Segafredo die onlangs voor de derde maal vader werd, ziet uit naar een maand afzien.  Dit jaar weer gewoon als klassementsrenner en kopman. Vorig jaar reed Mollema als knecht voor Alberto Contador. Die is inmiddels gestopt en alle ogen zijn gericht op de voormalige Zuidhorner. Helemaal na de dagzege in de 15e etappe vorig jaar na een indrukwekkende solo van maar liefst 30 kilometer. Wat kan Mollema dit jaar? Hij heeft wel tijd voor een interview, zoals altijd voor de Streekkrant. “Ik ben nu op hoogtestage, zo’n 100 km vanaf Monaco maar ik heb wel tijd om wat vragen te beantwoorden,” is de boodschap via WhatsApp. Het is Bauke ten voeten uit. Hoe zijn stemming ook is, tijd voor de media maakt de sympathieke sportman altijd. Inmiddels zijn de voorbereidingen voor de Tour in volle gang: “Ik heb de afgelopen zeven weken geen wedstrijden gereden, maar desondanks was de maand mei een erg drukke. Ik ben weer vader geworden en heb me voorbereid op de Ronde van Zwitserland en natuurlijk de Tour.” Een totaal andere voorbereiding dan vorig jaar toen Mollema de Giro nog reed en daarna vooral nog aan het uitrusten was en zijn conditie op peil hield. Over het seizoen tot nu toe is de renner redelijk tevreden: “Het voorjaar was aardig. Ik werd vierde in de ronde van Algarve, tweede in de Wielerweek van Coppi en Bartali en zevende in de Ronde van Baskenland. Verder nog zesde in de Waalse Pijl. Mijn conditie was goed maar ik miste een echte uitschieter in een grote wedstrijd. Het mooiste moment? Dat was wel de etappezege in de Wielerweek van Coppo en Bartali. In Parijs/Nice draaide het daarvoor niet, mede door een lichte infectie. Toen ik die zege pakte voelde dat wel even heel lekker voor het moraal.”

 

De verwachtingen van pers en publiek zijn best hoog dit jaar. Twee jaar geleden voorkwamen een beruchte valpartij en een al even omstreden beslissing van de scheidsrechter dat de kopman van Trek Segafredo in het geel kwam. Vorig jaar was er de etappezege. Alles wordt tegenwoordig gemeten. Wat is de tussenstand van de verschillende waarden? Zijn die hoopvol voor een hoge klassering? “Mijn waarden zijn prima, al hecht ik daar niet zoveel waarde aan. Aan je hartslag en de vermogens die je trapt kun je veel zien, maar het zegt voor mij niet alles. Uiteindelijk gaat het om de resultaten. Liever een goed resultaat met slechte waardes dan een iets minder resultaat met goede waardes. Al gaat het vaak wel samen. Ik merk wel altijd dat mijn waardes in de training richting de Tour een stuk beter zijn dan in de winter of het voorjaar. Trainen in warm weer doet me altijd goed en ik merk dat ik in de Tour altijd wat extra heb ten opzichte van andere wedstrijden.” Heeft het jaartje samen met Contador nog iets gebracht wat kan helpen tijdens de aankomende Tour? “Natuurlijk”, klinkt het bevestigend. “Contador blijft altijd vechten. Dat vind ik echt mooi om te zien. Ook al was hij niet fit, hij bleef aanvallen.” De eerste week van de Tour zal niet de spectaculairste worden. Er is een tijdrit maar verder is het overleven tijdens vlakke etappes. De tweede week begint het echte afzien. Wordt de Tour in die week beslist? Mollema denkt van niet en verwacht spanning tot op het laatst: “De beslissing zal denk ik pas in de laatste week vallen. Met drie ritten in de Pyreneeën en een tijdrit is de laatste week ook heel zwaar. In de kasseienetappe zouden de verschillen groot kunnen zijn en natuurlijk ook bij de twee

aankomsten bergop in de Alpen, maar het niveau ligt dicht bij elkaar en ik denk dat een definitieve beslissing pas in de laatste dagen valt. Wie de kanshebbers zijn voor het geel? Ik verwacht dat het gaat tussen Froome – als hij niet wordt geschorst – Valverde, Quintana, Porte en Bardet.” En waar staat Mollema zelf als de beslissingen vallen? Dat willen we met z’n allen natuurlijk weten. Is het podium haalbaar? Of misschien zelfs meer? Kan hij de Tour winnen?  “Dat laatste lijkt me niet realistisch. Ik focus me niet op een bepaalde plaats in het klassement. Mijn doel is op de eerste plaats dat ik mijn eigen topvorm haal en nergens fouten maak. Wanneer dat lukt kan ik een heel eind komen.”