Ongenode Gast: Spelen op Natuureiland

0
426

Tijd: 15.00 uur
Datum: 6 juni
Plaats: Zuidhorn

ZUIDHORN – Op stap met groenontwerper Leo Dop is een hele belevenis. Dat weet de ongenode gast uit eigen ervaring na vorig jaar een halve dag met de natuurfanaat door Zuidhorn te hebben geslenterd. Wie wat wil weten over hoe en waarom er iets gepoot of geplant is in de gemeente kan dat het beste aan Leo vragen. Dus op het moment dat er een aankondiging binnenrolt op de redactie dat Leo hoogstpersoonlijk een rondleiding verzorgt op Natuureiland, midden in de nieuwbouwwijk Oostergast, dan is de ongenode gast van de partij. Klokslag 15.00 uur wandelt de ongenode gast het gemeentehuis binnen waar het inmiddels al best druk is. Een vijftiental bewoners, toekomstige bewoners en mogelijke bewoners van de wijk hebben zich verzameld, waarbij vooral het grote aantal kinderen opvalt. En dat is leuk, want Natuureiland is ook vooral beleven, heeft Leo al eens eerder gezegd. Nadat Sietske de Jong de bekertjes ranja heeft omgeruild voor een camera en wethouder Bert Nederveen even is komen buurten, wordt er voet gezet richting Natuureiland. Onder de aanwezigen ook wethouder Henk Bakker, gemeentesecretaris Harrie Koning en burgemeester Greetje de Vries-Leggedoor, die voor de zekerheid maar een paar stevige laarzen heeft meegenomen. Door de zomerse temperaturen valt het met de modder wel mee, dus blijven de laarzen toch maar achter op het gemeentehuis. Het is opvallend hoe eenmaal buiten de groenontwerper precies tien meter nodig heeft om een verhaal over het eerste plantje dat hij tegenkomt te vertellen. In de aangename schaduw van het gemeentehuis staan een aantal Ratelaars, waarover veel valt te vertellen. Leo leidt de groep door fase 1 en praat honderduit door over de mooie groene plannen die hij –en dus de gemeente- heeft met de Oostergast. Het is door de bezielende woorden van Leo geen wonder dat de groep onderweg steeds groter wordt, en dat steeds meer mensen zich aansluiten bij de rondleiding. Zij krijgen te horen dat de gemeente haar groen tegenwoordig groen beheert. “We hebben een verantwoordelijkheid tegenover het milieu”, stelt Leo. Dus geen chemicaliën in Zuidhorn. Eenmaal aangekomen bij het eiland zelf blijkt hij op het nippertje zijn eerdere belofte te zijn nagekomen. Een jaar eerder zegde Leo een betonpad toe en dat lag er woensdag. Zoals beloofd. “Al ligt het er net een week”, bekent hij eerlijk. Het mag de pret niet drukken. Zeker niet bij de jonge garde die direct na aankomst het eerste leuke spelletje al hebben gevonden; zandhakken op betonplaten. Het is een goed teken, want op Natuureiland mag straks gevoetbald worden. Net zoals hutten bouwen is toegestaan en er fruit geplukt kan worden. De groep wordt een hoge bult op geleid, waarbij Greetje de Vries-Leggedoor laat zien naast burgermoeder ook burgeroma te zijn. Als een volleerd oppas-oma dirigeert zij de jongste wandelaars kundig de bult op om van het uitzicht te genieten. “Het wordt hier mooi en kleurrijk”, doet Leo Dop een nieuwe belofte. “Al heeft de natuur daar wel tijd voor nodig”, vult Henk Bakker aan met een wijze les. Voor de ongenode gast eindigt de rondleiding bij de varkens, waar René Davans het woord tijdelijk overneemt om uit te leggen wat de bedoeling is. De varkens moeten de grond omwoelen, waarna er zaadbommetjes gestrooid gaan worden. Het resultaat? Een kleurrijk veld Tussen de Gasten. En dat is vooral leuk voor Leo die daardoor eerder woord lijkt te houden dan bij zijn eerdere belofte over het betonpad.