Willem Ytsma

0
297

Voorzitter Olde Wierdenloop

OPENDE – “Het is nu acht jaar geleden dat ik voorzitter ben geworden van de Olde Wierdenloop in Opende. Dat houdt in dat dit tevens mijn laatste jaar is, voordat iemand anders het stokje mag overnemen. Ruim acht jaar geleden ben ik gevraagd als bestuurslid, wat ik heb toegezegd. Niet lang daarna vertrok de voorzitter en schoof ik door. Dat is snel gegaan ja. Ik was al bekend met de Olde Wierdenloop. Zelf ben ik een recreatieve hardloper. Aan wedstrijden deed ik eigenlijk nooit mee, behalve dus de loop in mijn eigen woonplaats Opende. Die liep ik altijd. Totdat ik dus in het bestuur terecht kwam, vanaf dat moment was het organisatorisch niet meer mogelijk om zelf mee te lopen. Dit jaar wordt de loop voor de 20e keer georganiseerd en we hopen uiteraard op mooi ‘loopweer’. Wat dat is? Een graadje of twintig, droog maar niet te zonnig. Dan zouden we normaal gesproken zo’n 350 tot 450 deelnemers naar Opende moeten kunnen trekken. Maar of dat lukt hangt dus echt af van het weer. Veel mensen wachten toch even af hoe dat zich ontwikkelt. Behalve de die-hards dan, zodra de inschrijvingen zijn geopend zien we hun namen verschijnen. De route is dit jaar hetzelfde als altijd. Dat komt doordat de route geijkt is en men dus zeker weet dat de afstand precies klopt. Een straf is dat trouwens niet, want het coulisselandschap is altijd even prachtig. Men kan kiezen voor de halve marathon (21,3 km), voor de 10,3 kilometerloop of de 6,3 kilometerloop. Daarnaast is er nog een kidsrun van een kilometer, waar altijd veel kinderen aan mee doen. Ook liggen er dit jaar weer mooie geldprijzen klaar voor de snelste lopers, waarbij ik persoonlijk hoop dat ook het parcoursrecord aangescherpt zal worden. Deze staat namelijk al een tijdje. Wanneer de loop in mijn ogen geslaagd is? Als iedereen heel over de finish komt en blijkt dat we de EHBO-posten niet nodig zijn geweest. Dat zou een mooie afsluiter zijn van mijn periode als voorzitter. Vanaf volgend jaar sta ik weer aan de start. Absoluut. Het is een prachtige loop die ik zeker niet zal overslaan. Nieuwe bestuursleden zijn overigens nog altijd welkom om zich te melden. Natuurlijk mogen ze mij aanspreken, maar ook mailen naar info@oldewierdenloop.nl is mogelijk. We zien deze aanmeldingen graag tegemoet, want ook wij kunnen wel wat verversing gebruiken.”