Topfavoriet Romano Hummel jaagt op succes tijdens internationale grasbaanraces in Opende

0
298

Al 35 keer spektakel in Opende

OPENDE – Op vrijdag 22 juni en zaterdag 23 juni komen liefhebbers van motorgeweld en grasbaanraces uitgebreid aan hun trekken tijdens alweer de 35e editie van de internationale grasbaanraces in Opende. Naast gerenommeerde namen verschijnen er dit jaar ook veel talenten aan de start. Onder de deelnemers ook het Hoogkerker supertalent Romano Hummel. Volgens kenners en volgers een wereldkampioen in spé.

De baan is er klaar voor en de voorbereidingen van Stichting Baansport Opende leiden ongetwijfeld naar wederom een groots spektakel in Opende. Zowel vrijdag (vanaf 16.30 uur) als zaterdag (16.30 uur) wordt er gestreden om de podiumplekken met als hoogtepunt de strijd in de internationale races in de specialklasse op de zaterdag. Het moment waarop de jeugd de gevestigde orde wil laten zien uit wat voor hout ze zijn gesneden. Ook het moment waarop een wisseling van de wacht in de grasbaansport mogelijk plaats kan vinden. Daarbij staan veel schijnwerpers gericht op Romano Hummel. De snelheidsduivel uit Hoogkerk is bezig aan een sterk jaar en liet zich vorig jaar al gelden op het Peender ovaal. Met overmacht greep Hummel de overwinning en deed dit op een voor hem kenmerkende wijze; met spektakel, zoals men graag ziet in Opende. Wie de jongeling ziet rijden heeft moeite te geloven dat de man op de motor pas 19 lentes jong is.

Hummel is overigens niet de enige talentvolle tiener die een belofte in heeft te lossen. Ook Mika Meijer (17) uit Winschoten en Dave Meijerink (18) uit Schuinesloot rammelen al stevig aan de poorten van de geroutineerde rijders. Verder worden toeschouwers getrakteerd op de aanwezigheid van Henri van der Steen, Sjoerd Rozenberg en Lars Zandvliet. Zij binden de strijd aan met de Duitsers Bernd Diener en Jens Benneker. Ook de Engelsen Paul Cooper en Richard Hall verschijnen aan de start, evenals de Tsjechen Martin Malek en Hynek Stichauer.

Ook de regio is goed vertegenwoordigd middels Feanster Jan Okke Loonstra en Anne Bos uit Harkema. Beiden maken in hun eigen respectievelijke klassen zelfs nog kans op de Nederlandse titel. En regerend nationaal kampioen Stef Hamstra (Surhuisterveen) denkt na een toch wat teleurstellende seizoenstart in de ST 450 ST klasse inmiddels het lek boven te hebben. Met een tweede plaats in Loppersum lijkt dat inderdaad het geval. Zowel Hamstra als Loonstra zullen te bewonderen zijn in de koningsklasse onder de crossmachines; de ST 450 cc. Niet alleen in de koningsklasse zijn de regiorijders favoriet, dat geldt voor meerdere crossklassen. In de ST 250 cc klasse gaat Anne Bos uit Harkema aan de leiding. De twintigjarige Husqvarna coureur won zowel in Balkbrug als Stadskanaal. De concurrentie is hevig in deze klasse, waarin ook twee rijders uit Opende een hartig woordje meespreken. Joey van Kammen staat vierde in het tussenklassement, terwijl Lazar de Vries zesde staat.

Verdere kanshebbers uit de regio – verdeeld over diverse klassen – zijn Wilco Elzinga en Jan de Jong uit Opende en Lyonne van der Veen uit Surhuisterveen.

Het tweedaagse evenement gaat vrijdag 22 juni om 16.30 uur van start. De entree bedraagt 8 euro voor volwassen, 4 euro voor kinderen van 12 t/m 16 jaar en gratis toegang voor kinderen t/m 11 jaar (onder begeleiding). Zaterdag begint het genieten van de snelste rijders eveneens vanaf 16.30 uur. De entree bedraagt dan 15 euro voor volwassenen, 8 euro voor kinderen van 12 t/m 16 jaar en gratis toegang voor kinderen t/m 11 jaar (onder begeleiding). Vanaf dit jaar is pinnen mogelijk om de entree te voldoen.

 

Programma

Vrijdag 22 juni (aanvang 16.30 uur)

 • 50 cc
 • 65 cc
 • 85 cc
 • 125 cc
 • Power Girls
 • 250 cc
 • 450 cc

Zaterdag 23 juni (aanvang 16.00 uur)

 • 250 cc NK
 • 450 cc NK
 • 125 cc specials
 • Specials nationaal
 • Internationale specialklasse