Maaike van den Hoek

0
626

Jeugdtheaterschool Zuidhorn

ZUIDHORN – “Eigenlijk heb ik Jeugdtheaterschool Zuidhorn drie jaar geleden opgericht omdat er behoefte en vraag was naar toneel- en theaterlessen voor kinderen. Ik speelde al langer met het idee, maar toen ook ouders en kinderen er na een voorstelling over begonnen heb ik de knoop doorgehakt. Met veel enthousiasme hebben kinderen van 8 tot en met 12 jaar de afgelopen drie jaar lessen gevolgd. De kinderen zijn nu allen natuurlijk ook een paar jaartjes ouder en hebben aangegeven graag verder te willen met toneel. Daarom komt er in september een nieuwe groep bij. De groep van 8 tot en met 12 jaar kan worden aangevuld van onderop, terwijl de ouder geworden kinderen doorstromen naar de groep van 12 jaar en ouder. Uiteraard zijn ook nieuwe gezichten welkom in deze groep als zij graag toneel willen leren spelen. Wat theater- en toneelles toevoegt? Kinderen staan samen op het podium en leren samenwerken, zich te concentreren, zich te uiten en het kweekt natuurlijk zelfvertrouwen. Daarnaast is het ook gewoon ongelooflijk gezellig om met z’n allen ergens naar toe te werken. Ik schrijf veel zelf, altijd al gedaan. Het geeft mij de mogelijkheid om iedereen een –ongeveer- even grote rol toe te bedelen en een verhaal toe te spitsen op het aantal kinderen en het aanwezige talent. Dat is veel beter dan een kant-en-klaar stuk ergens vandaan toveren en hopen dat het past en goed uitpakt. Dat gebeurt overigens ook wel, maar niet voordat het zo bewerkt is dat het past bij de groep. Bovendien kunnen kinderen bij een eigengemaakt stuk ook meedenken en hun input geven. Zij kunnen met hun ideeën mij inspireren en zo een stukje van hunzelf terugzien in het verhaal.

Zelf sta ik niet meer op de planken. Natuurlijk zou ik dat wel graag willen, maar ik heb simpelweg de tijd niet. Op dit moment ben ik betrokken bij vier producties en dus Jeugdtheaterschool Zuidhorn. Ach, het zelf spelen komt vanzelf wel weer, daar ben ik van overtuigd. Maar eerst dus het opzetten van de tweede groep voor de school. Voor iedereen die belangstelling heeft is er op woensdag 4 juli een open les in Avalon te Zuidhorn. Om 15.00 uur voor kinderen van 8 tot en met 12 jaar, en om 16.30 voor kinderen van 12 jaar en ouder.Aanmelden kan via maaikevandenhoek@gmail.com. Meer informatie is te vinden op www.jeugdtheaterschoolzuidhorn.nl.”