Lijstrekkers Westerkwartier in debat

0
2357

Ik hoop ze in de loop van deze week, of in ieder geval kort na komend weekend allemaal aan de lijn te hebben gehad. De lijstrekkers (of partijleiders indien nog geen lijsttrekker bekend) van de politieke partijen die in november meedoen aan de gemeenteraadsverkiezingen. Met een uitnodiging voor het Grote Westerkwartierder Lijsttrekkersdebat van de Krant/Streekkrant. Onze vuurdoop in Noordenveld  -afgelopen maart- smaakt naar meer. Ruim 350 mensen wisten de weg naar Snow & Co in Roden te vinden, waar de acht Noordenvelder lijsttrekkers elkaar het vuur aan de schenen legden aan de hand van verschillende thema’s en stellingen. Moeten al die mountainbikeroutes nu zo nodig in de bossen van Roden en Norg en is dat vrij parkeren in het Roder centrum wel echt een goed idee? En wat te doen met Landgoed Mensinge? Een aantal malen sloeg de vlam in de spreekwoordelijke pan. Zeker nadat ook het publiek de microfoons mocht opzoeken en in de gelegenheid werd gesteld hun vragen te stellen aan de heren lijstrekkers. Heren inderdaad, want zij werden vanuit de zaal –terecht- geconfronteerd met het feit een verzameling ‘middle aged’ mannen van Nederlandse afkomst te zijn. De gestelde vragen gingen over gedane beloftes die vooralsnog niet zijn waargemaakt, de politieke plannen voor de nabije toekomst en economische vraagstukken over het aantrekken van nieuwe ondernemers richting de dorpskernen. Gespreksleider Peter Vegter vroeg het publiek na afloop wie er nog altijd zwevend was. Slechts drie handen gingen de lucht in. Het was een geslaagd debat.

Ook over het Westerkwartier valt genoeg te debatteren en meer dan ooit tevoren is er voor de inwoners van de nu nog vier gemeenten iets te kiezen. Er zijn nog zoveel zaken in nevelen gehuld en zoveel vraagstukken die vooralsnog onbeantwoord zijn gebleven. De Krant/Streekkrant zet de lijstrekkers in november op een rijtje, confronteert hun met verkiezingsbeloftes die zij de komende maanden ongetwijfeld zullen maken en met zaken die écht spelen in onze mooie dorpen. Liefst 41 stuks, en dan tellen we de zogenoemde gehuchtjes nog niet eens mee. Hoe denken de partijen alle dorpen en hun inwoners straks na de gemeentelijke herindeling te gaan bedienen? Of verdelen de hoofdkernen Leek en Zuidhorn straks gewoon de poet en wordt het wisselgeld over de schutting gegooid richting Niehove, Jonkersvaart en Enumatil. Is er nog –financiële- ruimte voor een MFC in pak-em-beet ‘dorpje’ Zevenhuizen? Of wordt het Leekster prestigeproject Oostindie eerst afgemaakt.

Op onze redactie ligt inmiddels een mooi lijstje met onderwerpen klaar waar wij graag antwoord op willen hebben. Gaat de ChristenUnie straks deelnemen aan een coalitie die de zondagopenstelling mogelijk maakt? Of sturen zij hun wethouder naar de Leekster supermarkten met een slechtnieuwsbrief. Is VZ Westerkwartier de enige partij die graag een vangrail langs het Van Starkenborghkanaal wil hebben? En hoe zit het met de nu nog altijd dramatische verbinding Leek-Zuidhorn, de rondweg van Leek en de woningbouwwensen van Grijpskerk? Hoe denken de partijen over de burgemeestersafspraak die meer kwaad dan goed doet? Gaat er binnen de gemeente nog iets gebeuren met het openbaar vervoer, zodat we straks ook binnen een acceptabele tijd van De Wilp naar Zuidhorn kunnen reizen? Gelooft u mij, de lijst met onderwerpen gaat door en is lang. Niettemin kunnen er nog meer onderwerpen op de lijst. Wij organiseren het Lijstrekkersdebat namelijk niet voor eigen roem en glorie, maar voor uw informatie. Het doel is een goed en helder debat tussen de lijsttrekkers te organiseren waar u uw conclusies uit kunt trekken. Zodat u straks bij de stembus -op 21 november aanstaande- een goede en weloverwogen keuze kunt maken. Daarom ook een oproep aan u, onze lezer en inwoner van één van de vier Westerkwartiergemeenten, om ons te laten weten waar u mee zit en wat er in uw dorp speelt. Welk punt moet volgens u écht besproken worden tijdens het Grote Westerkwartierder Lijsttrekkersdebat? Wat zou u willen weten van uw volksvertegenwoordigers? Zoals altijd is Twitter een goed medium om ons te bereiken, dat kan via onderstaand Twitteraccount. Voor de meer traditionele inwoner staat daar deze week ook het mailadres bij waar u uw onderwerpen naartoe kunt mailen. Op de redactie van onze kranten zien wij uw inbreng graag tegemoet. De exacte datum én locatie leest u komende week in de Krant en/of de Streekkrant!

Meediscussiëren over de herindeling of jouw mening laten horen? Laat het weten op Twitter @richardlamberst! Mail: richardlamberst@media-totaal.nl.