Aanbesteding welzijnswerk krijgt vervelend staartje voor Westerkwartiergemeenten

0
415

SPiNN stapt naar de rechter

WESTERKWARTIER – Het afvallen van de Vlechter-groep in de aanbestedingsprocedure voor het welzijnswerk krijgt een staartje. De groep waaronder SPiNN valt en waarbij Vredewold, Vluchtelingenwerk en MEE zich hadden aangesloten maakt de stap naar de rechter. Dit bevestigt woordvoerder en bestuurslid Mohamed El Hamdaoui van Vlechter.

“Het aanbestedingsproces is een apart proces dat goed is ‘dichtgetimmerd’” , weet El Hamdaoui te vertellen. “Of de toetsing niet correct heeft plaatsgevonden kan ik niet beoordelen, wel vermoed ik dat onze boodschap niet duidelijk is aangekomen. Dat is echter niet direct de reden waarom wij naar de rechter stappen en een kort geding aanspannen. Wij willen gewoon weten hoe het zit. En daar is in deze procedure maar één manier voor, aangezien de verantwoordelijke wethouders en commissieleden niets kunnen én mogen zeggen over de procedure.” Vlechter en partners werden na de voor hen desastreus verlopen loting uitgezwaaid zonder uitleg over waarom zij zijn afgevallen. El Hamdaoui: “Wij hebben echter wel te maken met mensen. Medewerkers, vrijwilligers, partners en de mensen die wij ondersteunen. Partijen die wel tevreden zijn over het werk dat wij leveren. Zij verdienen uitleg en willen antwoorden op de vragen die zij hebben, en ook aan ons hebben gesteld. Nogmaals, een wethouder kan en mag die antwoorden niet geven, dus moet het op deze –de enige overgebleven- manier.” Het kort geding dient op 11 september waardoor het aannemelijk is dat gestelde deadlines worden gemist en de ‘heilige’ datum van 1 januari 2019 in gevaar komt. “Dat beseffen wij”, zegt El Hamdaoui. “Maar ook dat is onderdeel  van het proces dat loopt en de weg die is gekozen.” Het nieuws dat Vlechter naar de rechter stapt is slecht ontvangen in de gemeenteraden van Zuidhorn en Grootegast, die hun wethouders hebben gevraagd naar de stand van zaken. Geertje Veenstra (CDA Zuidhorn): “Het afvallen van Vlechter heeft grote gevolgen. Want wat is nu de bedoeling? Ligt het aanbestedingsproces stil? En als 1 januari niet gehaald wordt, wat gaan we dan doen?” Ook was Veenstra niet te spreken over het afvallen van Vluchtelingenwerk. “Volgens mij heeft deze raad er middels een motie op aangedrongen om Vluchtelingenwerk buiten de procedure te houden en een speciaal plekje te geven om Hogelandse wantoestanden te voorkomen”, aldus Veenstra. Verantwoordelijk wethouder Bert Nederveen was minder pessimistisch. “Momenteel bezinnen wij ons op de ontstane situatie”, aldus Nederveen. “Wij gaan proberen het kort geding naar voren te halen om zo min mogelijk tijd te verliezen. En anders moeten wij doorschakelen naar plan b. Dat kan betekenen dat wij in overleg gaan met de huidige aanbieders van het welzijnswerk om hun te vragen hun werk nog een aantal maanden voort te zetten.” Ook over Vluchtelingenwerk was de wethouder duidelijk. “Zij kunnen nog altijd aansluiten bij de partij die de aanbesteding wint”, weet Nederveen. “Net als de medewerkers van de afgevallen partijen. Deze medewerkers zijn inmiddels op de hoogte gebracht van het feit dat hun baan straks ophoudt te bestaan. Dat zijn echter wel functies die kunnen voortbestaan bij de partij die het welzijnswerk straks mag gaan uitvoeren.” Of alles in de praktijk ook netjes land is nog even afwachten. Of om met de woorden van de wethouder te spreken: “We kunnen niet in de toekomst kijken.”