Rogier van’t Land

0
278

Lijsttrekker D66 Westerkwartier

ADUARD – “In tweede instantie ben ik de lijsttrekker van D66 in het Westerkwartier geworden. Die eer was eerst voorbehouden aan Harrie Rutgers. De leden kozen voor Rutgers, die natuurlijk een prima lijsttrekker en een ervaren fractievoorzitter is. Helaas laat zijn gezondheid het niet toe om de lijst namens D66 Westerkwartier te trekken. Ik stond al als nummer 2 op de lijst en werd na een nieuwe verkiezing doorgeschoven naar de eerste plek.

Als sinds mijn studententijd ben ik lid van D66 en politiek geëngageerd. Ook met besturen heb ik de afgelopen jaren de nodige ervaring opgedaan in mijn voormalige woonplaats Niezijl en tegenwoordig Aduard. In beide dorpen heb ik een bestuursfunctie vervuld in de plaatselijke dorpsbelangenverenigingen. Daar komt straks overigens een einde aan. Ik zit in de afrondende fase van mijn bestuursfunctie in Aduard en hoop straks mijn taken goed over te dragen aan mijn opvolger. Dat kan ook niet anders. Raadswerk en Dorpsbelangen kosten beiden een hoop tijd en zijn daardoor moeilijk te combineren. Bovendien kan het voorkomen dat ik in het belang van de hele gemeente een besluit moet nemen dat niet direct positief uitvalt voor Aduard. Niet in het dorpsbelang zijn, zeg maar. Dan kom je dus in conflict en dat moet je ten aller tijde vermijden.

Wij zeggen: ‘vier zetels is mooi’. Ja, dat is ambitieus. Maar je moet doelen stellen en ergens voor willen lopen. We zouden ook twee zetels kunnen zeggen, maar die hebben we al in Zuidhorn en in Leek hebben we er drie. Om die zetels uit het vuur te slepen zijn we nu bezig met ons programma. Jeugdzorg heeft onze grote aandacht, net zoals de aanrijtijden van hulpdiensten. Als je hoort dat hulpdiensten vaker niet dan wel op tijd ter plaatse zijn, zeker aan de randen van de gemeente, dan geeft dat te denken. Tevens ligt er een enorme uitdaging op ons te wachten op duurzaamheidsgebied. Denk daarbij aan de varkenstallen van Zevenhuizen die niets met duurzaamheid te maken hebben of de kwestie in het Middag-Humsterland met de windmolens. En natuurlijk het welzijnswerk. Er wordt daar met krappe budgetten hard gewerkt. Ik houd mijn hart vast en vind dat de overdracht van de ene naar de andere partij een groot aandachtspunt moet zijn, zodat er niemand buiten de boot valt.

De campagne is inmiddels afgetrapt met een rondje langs de vier hoofdkernen van de toekomstige gemeente Westerkwartier. Zeker. Wij moeten Grootegast en Marum nog zien te ‘veroveren’, maar daar heb ik alle vertrouwen in. Die vier zetels zijn haalbaar.”