Jorijn Jongman op tournee door Europa

0
535

“Dimensions is verslavend, je blijft terug komen”

ZUIDHORN – Een bijzonder gebeuren in Zuidhorn waar sinds 2015 jonge zang-, dans- en acteertalenten jaarlijks drie weken lang door Europa heen worden gestuurd met een goed gevuld theaterprogramma. Uit vrije wil natuurlijk, want Dimensions is vooral –en zeer- verslavend, vertelt de 15-jarig Jorijn Jongman. Zij is sinds het begin betrokken bij de organisatie die twee grote doelen nastreeft. Middels zang, dans en theater het evangelie proberen over te brengen én jonge mensen trainen in podiumkunsten. Jorijn is dan ook een multitalent en staat te trappelen om weer op tournee te mogen. 

Eerst zijn we natuurlijk benieuwd naar wat Dimensions nu precies inhoudt. Jorijn: “De organisatie bestaat uit drie groepen, gerangschikt naar leeftijd”, legt Jorijn uit. “De Dimension Juniors (DJ’s) zijn 8 tot 12 jaar en de jongste groep, zelf zit ik in Dimensions met kinderen in de leeftijd van 12 tot 18 jaar en daarboven zit nog een groep tot 25 jaar; Dimensions Voices.” Jorijn is in 2015 ingestroomd na de verplichte auditie, “want je moet wel wat zang- en dans talent van nature meebrengen”. De groepen bestaande uit hooguit 15 geselecteerde leden verzamelen zich in de eerste week van de schoolvakanties voor een weekje ‘kamp’. “We hebben dan de liedjes die we moeten kennen al toegestuurd gekregen en hebben alvast wat geoefend”, stelt Jorijn. “Tijdens het kamp worden alle rollen, liedjes en tekst verdeeld zodat iedereen weet wat er van hem of haar verwacht wordt tijdens de tournee die volgt na het kamp.” Het is een week lang hard repeteren, weet Jorijn uit ervaring. Want niet alleen worden de groepen klaargestoomd voor een spetterend optreden, ook wordt hen aangeleerd om het podium –inclusief licht en geluid- zelf op- en af te breken. “Onder begeleiding van professionals”, zegt ze , “want het is echt een professioneel opgezet gebeuren.” Na de eerste week volgt een try-out, een generale repetitie, voor familie en vrienden alvorens de groepen op tournee gaan. “Een dag na de try-out vertrekken we al. In twee weken tijd geven we tien optredens. Dit jaar vooral in Nederland, Duitsland en België. Maar in voorgaande jaren hebben we bijvoorbeeld ook Tsjechië bezocht.” Het maakt de kinderen ‘rijker’, stelt moeder Rennie die ook is aangeschoven. “Het is naast een mooie bezigheid in de vakantie ook een prima training in hoe je met elkaar omgaat, het sociale aspect is ook zeer belangrijk. En andere landen bezoeken en ontdekken kan natuurlijk nooit kwaad.” Het klinkt als een fulltime-vakantiebaantje merken wij op. Jorijn beaamt dat het flink aanpoten is, maar vertelt ook dat ze het voor geen goud zou willen missen. “Wie ooit auditie heeft gedaan voor één van de groepen is ‘binnen’ en altijd welkom. We hebben dus een vrij vaste groep die zich jaarlijks aanmeldt. Af en toe zit er een nieuw lid bij, die we dan hartelijk verwelkomen. Het is echt een soort-van tweede familie.” Na drie weken op elkaars lip te hebben gezeten is er van vermoeidheid dan ook geen sprake, lacht ze. “Nee, het is altijd weer huilen na het laatste optreden als het besef indaalt dat we weer een jaar moeten wachten. Dan barst de tourbubbel.” Dimensions is een christelijke organisatie die het evangelie wil verspreiden. Er wordt dan ook gewerkt met een thema dat door het hele programma is verweven. Dit jaar is er gekozen voor ‘Mind your words’ om mensen duidelijk te maken dat woorden een hardere impact kunnen hebben dan men zelf denkt. Het thema komt terug in de liedjes en in het theater daaromheen. Want Dimensions is meer dan een tienerkoor. Het is een dynamische voorstelling waar naast muziek ook theater een belangrijke plek inneemt. “En interactief”, vult Jorijn aan, “want we zoeken ook zeker het contact en de interactie met het publiek.”

Dinsdag 24 juli is Dimensions te zien in Zuidhorn, waar zij hun nieuwste voorstelling spelen in het Gomaruscollege aan de Brilweg. Aanvang 19.30 uur en de toegang is gratis. Moeder Rennie: “Daarna gaan we dus verder van huis. Al zijn boekingen welkom. Er is een wachtlijst voor Dimensions en willen we extra groep opstarten, dan zijn boekingen noodzakelijk.” Of die ook buiten de drie weken van kamp en tour plaats kunnen vinden? “Nou, als Serious Request Zuidhorn belt zullen we niet snel nee zeggen”, besluiten moeder en dochter eensgezind.