Ben Smit

0
1681

Regisseur Rederijkerskamer Langewold

NIEKERK/OLDEKERK – “35 jaar regisseer ik inmiddels toneel- en theaterstukken. Een prachtig vak. Ja, hoe word je dat? Het begint met een niet te stuiten drang naar theater. Zoals zovelen begon ik ooit als speler. Maar al snel ontwikkelde ik een grote interesse voor het regisseren. Tijdens repetities jeukten mijn handen om het van de regisseur over te nemen. Twee kapiteins op één schip is echter nooit een goed idee, waarop ik heb besloten om zelf regisseur te worden. Ik was leraar toen ik besloot het over een andere boeg te gooien en in Amsterdam de regieopleiding te volgen en te voltooien. Leraar ben ik inmiddels niet meer. Tenminste, eigenlijk ook wel. Ik leid namelijk nieuwe regisseurs op, waarmee mijn twee werelden gecombineerd worden.

Jaren geleden regisseerde ik een stuk van Rederijkerskamer Eendracht in Zuidhorn. Zij vierden hun 150-jarig bestaan en Langewold pikte mij daar op. Zij wilden voor hun eeuwfeest ook zo’n voorstelling. We zijn gaan praten en er was direct een goede klik; ik voelde bij het eerste gesprek dat het goed zat. Dat blijkt nu ook. Ik vertrouw op de spelers en andersom. Bovendien wordt de club breed gedragen binnen het dorp. Wat hier gebeurt is ongelooflijk. Neem bijvoorbeeld het samengestelde koor, waar iedereen zich zomaar bij aansluit. Geloof mij, dat is uniek! Uit alle hoeken en gaten komen mensen uit het dorp om mee te bouwen aan dit succes.

We zijn nu een jaar bezig. Dat moet ook, want het is en blijft een Shakespeare. Daarnaast spelen de meeste spelers voor het eerst buiten, wat ook even wennen is. Laatst hebben we voor het eerst in de openlucht gerepeteerd en dan zie je toch dat dit een andere tak van sport is dan binnen spelen. Maar het gaat goed hoor. We liggen op schema, dus ik verwacht geen problemen.

‘Wat u Wilt!’ heet het stuk van Shakespeare en het gaat kortgezegd over liefde in al zijn prachtige vormen. Dat is mijn samenvatting, ja. Mensen moeten het vooral met eigen ogen komen bekijken op 11, 12, 13, 14 en 15 september in de Kuzemerkooi te Oldekerk. Kaarten zijn inmiddels te verkrijgen via www.rederijkerskamerlangewold.nl en voorradig zolang de voorraad strekt. Voor mij is deze voorstelling geslaagd als men het in deze regio denkt ‘was dat nu vóór of ná het 100-jarig bestaan’. Dat betekent dat er een mijlpaal is bereikt, een markering van een bijzonder moment middels een net zo bijzondere voorstelling. Daarnaast hoop ik natuurlijk dat zowel het publiek als de spelers en andere betrokkenen zich vermaken.”