Respectloos

0
320

Donderdagavond kwam er zo ineens een mail binnen bij de Krant. Een ingezonden brief met oud-directeur en bestuurder van Vredewold Piet Weites als afzender. Het kan niet anders of het onderwerp is de Europese aanbesteding van het welzijnswerk voor de gemeente Westerkwartier. Dat bleek al snel een terechte aanname. In een vlammend betoog zette Weites zijn gevoel uiteen en deelde zijn zorgen. Terecht. In dit geval over Vredewold, een stichting die binnen de ouderenzorg wonen, welzijn en zorg op een unieke manier combineert. Niet in de laatste plaats dankzij de in 2004 afgezwaaide bestuurder Weites. “Wij hielden de Zonnehuisgroep buiten de deur en kozen ons eigen pad. Wie tegenwoordig kijkt naar de staat van het Zonnehuis in Marum weet dat wij de juiste weg hebben gekozen.” Het is onrustig binnen Vredewold, waar de medewerkers en de ruim 500 vrijwilligers zich zorgen maken over de toekomst. Vredewold is namelijk, net als de Vlechter-groep waar het de aanbestedingsprocedure mee in is gegaan, ‘afgevallen’ en ‘uitgeschakeld’. Vredewold verdwijnt van het Westerkwartierder welzijnstoneel. Er is inmiddels een actiegroep gevormd die ervoor moet zorgen dat de ontstane problemen onder de aandacht komen én blijven. Eveneens terecht.

Je begint het je toch af te vragen. Waarom doelbewust spelen –zeg gerust gokken- met het welzijnswerk en een Europese aanbesteding uitschrijven, met als risico alles wat bekend is kwijt te raken en in te ruilen voor een onzekere toekomst. Weites schreef in zijn brief de steun te missen van de Leekster gemeenteraad die –volgens de oud-bestuurder- kritiekloos de gang van zaken accepteerde. De realiteit is dat de gemeenteraad van Leek, net zo min als de andere raden, niet veel anders kon dan akkoord gaan met een aanbesteding op Europees niveau. Dat zijn namelijk de regeltjes. Alle leveranciers uit alle Europese lidstaten moeten onder gelijke voorwaarden mee kunnen dingen naar overheidsopdrachten. Niet Leek -noch Zuidhorn, Grootegast of Marum- bepaalt wat het beste is voor het Westerkwartier. Brussel doet dat. Hier mogen we alleen de details invullen en een paar voorwaarden stellen. Met dank aan een aantal landelijke bestuurders die jarenlang bezig zijn geweest de Nederlandse soevereiniteit te verkwanselen aan Europa. Met succes. Baas in eigen huis zijn we allang niet meer. Officieel is een gemeenteraad nog altijd het hoogste bestuursorgaan van een gemeente. Uit een onderzoek gepubliceerd in februari 2017 op www.raadsleden.nl blijkt dat een kwart van de raadsleden de raad níet ervaart als zijnde het hoogste bestuursorgaan van hun gemeente. Deze aanbesteding laat zien waarom. Natuurlijk had de weerstand in de raden groter kunnen –en moeten- zijn. Al was het maar voor de spreekwoordelijke bühne, als statement, in de wetenschap dat het eindresultaat hetzelfde zou zijn geweest.

De Vlechter-groep gaat naar de rechter, want wil tekst en uitleg. Logisch. Vredewold organiseert zich en zet een actiegroep op. Ook logisch. Het gaat de afvallers niet eens om de overgebleven partijen. SWgZ, Tinten en De Nieuwe Zorg Thuis zijn goede en meer dan capabele organisaties. We mogen blij zijn dat we niet overgeleverd worden aan Poolse slagers en Roemeense truckers. Dat had in theorie namelijk ook gekund. Daar kopen de medewerkers, vrijwilligers, partners en de mensen die gebruik maken van de diensten van Vredewold echter niets voor. Zij zitten in onzekerheid. “Zelfs ik heb als pensionaris slapeloze nachten”, bekent Weites.  Weites overweegt dan ook zijn zuurverdiende onderscheidingen in te leveren. “Ruim 50 jaar is er gebouwd aan Vredewold. Dat wordt nu achteloos aan de kant geschoven. Respectloos”, vindt Weites. Een gesprek met een vooraanstaand Leekster politicus heeft ertoe geleid dat hij zijn Koninklijke Onderscheiding en Leekster Tak nog heeft. Voorlopig. “Ik heb deze gekregen voor mijn werkzaamheden in het ouderenwerk. Werkzaamheden waarvoor blijkbaar geen respect bestaat.” Het doet de glans verdoffen op de onderscheidingen die ooit met zoveel blijdschap en trots zijn opgespeld.

Vrijdagochtend stond ik voor de Schutse nog even te praten met Piet Weites over de toekomst. De Schutse, Vredewold. Het zal wel blijven bestaan toch? “Dat antwoord moet ik je schuldig blijven”, luidde de onbevredigende reactie van Weites. “De realiteit is dat alle lopende contracten zijn opgezegd per 1 januari 2019. Dus ook de huur van de Schutse waar vanuit bijvoorbeeld het Alzheimerscafé, SeniorWeb en de maaltijdvoorzieningen voor ouderen verzorgd worden. Zonder opdracht is er geen stichting, heeft Vredewold geen ruimte nodig en is er geen noodzaak om het contract met de Schutse te behouden.”

Meediscussiëren over de herindeling of jouw mening laten horen? Laat het weten op Twitter @richardlamberst! Mail: richardlamberst@media-totaal.nl.