Nina van den Broek op zoek naar dorpsverhalen

0
2857

Verhalen vol bomen markeren afscheid van Zuidhorn als zelfstandige gemeente

ZUIDHORN – Zo’n tweederde van de dorpen heeft ze inmiddels gehad, de komende dagen volgen nog bezoekjes aan Den Ham, Oldehove, Visvliet, Briltil en Kommerzijl. Schrijfster Nina van den Broek is bezig met een ronde door de gemeente Zuidhorn die haar langs de vijftien dorpen leidt. Het doel; de verhalen uit de dorpen optekenen en verzamelen in een prachtig naslagwerk dat het einde van Zuidhorn als zelfstandige gemeente markeert. Met als centraal thema, de grote rode draad, bomen. Haar werk is onderdeel van het kunstevenement Boom aan Z.

Maar waarom bomen als thema? “Bomen kunnen heel oud worden en kunnen gezien worden als een metafoor voor de oudste inwoners van het dorp”, duidt Van den Broek. Daarnaast blijken bomen sowieso vaak een terugkerend item te zijn in veel verhalen. Zeker als het breed geïnterpreteerd kan worden. “Want ook een boom van een vent en een stamboom zijn mogelijke onderwerpen om over te spreken.” Achter ons staat het mobiele Tiny House die speciaal voor deze dorpenronde is gemaakt door de Grijpskerker kunstenaar Gert Sennema, tevens één van de aanjagers achter het Boom aan Z. project. Van den Broek: “Zelf ben ik eerlijk gezegd niet zo’n held met aanhangwagens. En zeker niet met dit soort hoge bouwwerken. Gert zet elke ochtend het huisje op plek van bestemming, waarna ik een berichtje ontvang dat mijn ‘residentie’ gereed is om te betrekken.” In haar opvallende Tiny House staat een schrijftafel met twee stoelen zodat mensen kunnen aanschuiven om hun verhaal te delen. Hoeveel mensen er langs komen hangt af van de dorpen, vertelt ze. “In Grijpskerk heb ik ontzettend druk gehad, terwijl ik in Saaksum zelf maar op zoek ben gegaan naar de verhalen. Gewoon, door lekker het dorp in te trekken en mensen aan te spreken. En ook dat is trouwens best een hele leuke manier van verhalen verzamelen. Een beetje sfeer proeven.” De gesprekken worden verhalen, waar zij vervolgens haar eigen draai aan geeft. “Uiteindelijk geven al deze mensen mij een beeld van hun dorp, wat mij een impressie geeft over het leven in dat specifieke dorp. We krijgen dus straks een verzameling columnachtige verhalen over de dorpen, gezien en beleefd door mijn ogen.” De manier van werken spreekt haar enorm aan, zegt ze. “Net als het onderwerp. Ik kom uit Brabant en ben zo’n beetje in het bos geboren. Bomen hebben een belangrijke rol in mijn leven gespeeld. Zeker ook na mijn verhuizing richting Oost-Groningen. Daar speelde ik vaak in de bossen en stopte doosjes met geheimen in holle knotwilgen. Nog altijd als ik in het bos loop, roepen bomen herinneringen op. Het beeld, de geur. Bomen zitten vol nostalgie.” Ook komen we nog even terug op de verhuizing; van het open Brabant naar het stugge Oost-Groningen. “Ik heb moeten wennen”, bekent Van den Broek. “Zeker als je ‘al’ 14 jaar bent is zo’n verhuizing een hele gebeurtenis. Nu we het toch hebben over bomen, kan je rustig stellen dat dit een hele ontworteling is geweest.” Niettemin heeft ze haar weg gevonden in het noorden en pendelt ze al jaren tussen het platteland en de grote stad. “Momenteel woon ik in Helpman”, vertelt ze. “Leuk, levendig. En ik woon er met veel plezier. Toch ga ik binnenkort terug naar het platteland. De reden? Eigenlijk dezelfde als waarom ik in de stad ben beland; de liefde.”

De verhalen van Nina van den Broek worden uiteindelijk gebundeld in een naslagwerk waar ook de foto’s van Willem van der Velde en de belevenissen van beeldend kunstenaar Arjen Boerstra en zijn Minerva-studenten een plek krijgen. Het geheel geeft een schitterend inkijkje in de gemeente Zuidhorn en de 15 dorpen die de gemeente rijk is. Een mooie afsluiter van de 28 overwegend succesvolle jaren die de gemeente Zuidhorn in zijn huidige vorm heeft beleefd. Het afscheidsboek wordt in september groots gelanceerd, waarbij het geflankeerd wordt door andere evenementen en activiteiten.