Ongenode Gast: Smikkelen op de Fancy Fair

0
357

Tijd: 16.00 uur
Datum: 17 juli
Plaats: Lutjegast

LUTJEGAST – En dan komt er zomaar een mailtje binnen rollen van Sanne en Melanie. Met een uitnodiging voor de ongenode gast. Dinsdag 17 juli wordt het heel gezellig op de schoolplein van hun school ’t Fundament in Lutjegast, beweren de dames. Er wordt gekookt met buitenlandse mensen en later worden die gerechten ook verkocht. Voor het goede doel, want de groepen zeven en acht hebben een Fancy Fair op touw gezet om Colourful Het Hogeland te steunen. En omdat ook het zonnetje goed meewerkt voor een geslaagd feestje op het Lutjegaster schoolplein, besluit de ongenode gast de uitnodiging aan te nemen. Aangekomen bij de school begint de spannende zoektocht naar juf Hanneke, de leerkracht van de meiden. Een hele uitdaging, want behalve de naam hebben we geen idee wie we aan moeten spreken op het drukke plein. Gelukkig biedt de vrolijke Isa uitkomst. Gewapend met een suikerspin is zij bereid de ongenode gast de helpende hand toe te steken en te gidsen over het kleurrijke schoolplein van ’t Fundament. Juf Hanneke blijkt niet ver weg te zijn. “Druk hè?”, stelt ze retorisch, waarop wij beamen dat het inderdaad een gezellige boel is. “Dit is de afsluiting van een nieuw project”, weet Hanneke. “De afgelopen periode zijn de kinderen van de groepen 7 en 8 bezig geweest met de leermethode ‘wereldoriëntatie’. Daarvoor moesten zij bepaalde opdrachten volbrengen, zoals uitzoeken hoe een hulporganisatie werkt én zelf een hulpactie opzetten.” Van dat laatste zijn wij getuige. Met man en macht is er gewerkt aan een succesvolle actie, met als doel geld in te zamelen voor Colourful Het Hogeland. Daarvoor is dus ook de pers ingeschakeld, met dank aan de perscommissie bestaande uit Sanne en Melanie. Op het schoolplein is ook Jenny van der Werf aanwezig namens het goede doel. Zij is verheugd met het initiatief van de leerlingen. “Schitterend”, vat ze het treffend samen, om vervolgens uit te leggen wat Colourful Het Hogeland doet. “Wij brengen mensen met een migratieachtergrond in contact met Nederlanders. Daarbij is het niet alleen belangrijk dat wij nieuwe Nederlanders willen laten integreren, maar ook andersom; mensen die hier wonen kennis laten maken met andere culturen en gebruiken. Zij leren van ons en wij krijgen een kijkje in hun leven en hun cultuur. Daarbij moet je trouwens niet alleen denken aan Syriërs, mensen uit Eritrea en andere oorlogsvluchtelingen, maar ook aan bijvoorbeeld vrouwen uit Noorwegen en mannen uit Nepal.” In aanloop naar de Fancy Fair heeft Wahabou de school bezocht en verteld over zijn leven in Benin. Leerzaam. Voor deze dag aan hebben de leerlingen van ’t Fundament in de keuken gestaan met Mohammed, Nader, Amer en de Indonesische Suus. “Zij hebben samen de heerlijkste gerechten gemaakt”, weet juf Hanneke inmiddels uit eigen ervaring. “Vooral de baklava”, lacht ze. Proeven van alle wereldse lekkernijen deden ook raadslid Ingrid de Vries-Visser, Hein Wijbenga van Stichting Promotie Lutjegast en Dicky Klaver van de Boyemaheerd. Het leverde veel lachende gezichten op. Het cliché lijkt waar te zijn; liefde gaat echt door de maag. En dan niet alleen de liefde tussen mannen en vrouwen, maar ook de liefde tussen verschillende culturen. Eten verbroederd en draagt bij aan de doelstelling van Colourful Het Hogeland. Jenny: “Wat wij willen is een vluchteling geen ‘vluchteling’ meer laten zijn, maar zich één met ‘ons’ te laten voelen. Als zij horen: “Hé Mohammed, hoi!” en er naar hun gezwaaid wordt, omdat men hun kent. Wat denk je wat voor goed gevoel dat deze mensen geeft?” Een dag later ontvangt de ongenode gast nog een mailtje. Van juf Hanneke. Zij weet te melden dat de actie 1.142,85 euro heeft opgebracht. Een grote kers op een toch al schitterende taart.