Nieuwe buurtbus in het Westerkwartier

0
1880

GROOTEGAST – De buurtbus lijn 550 die op werkdagen van ’s morgens 7.00 uur tot ’s avonds 19.00 uur tussen Grootegast en Leek via Sebaldeburen, Oldekerk, Niekerk en Tolbert rijdt, is inmiddels niet meer weg te denken. Het afgelopen jaar heeft de buurtbus ruim 21.000 passagiers vervoerd. In de herfst en winter worden diverse ritten vaak versterkt door extra bussen van Taxi Nuis. De eerste maanden van dit jaar is er een aantal weken een touringcar ingezet. De inzet van deze touringcar en de vele versterkingsritten gaan in goed overleg met de planning van Taxi Nuis. Het succes van de buurtbus heeft ook een negatieve kant en dat zijn de hoge kosten van de versterking. Er wordt gezocht naar een oplossing van dit probleem. De laatste acht jaar is de concessie kleinschalig vervoer gegund aan Taxi Nuis. Dat betekent dat de Buurtbusvereniging Grootegast-Leek zorg draagt voor vrijwilligers die de bus bemannen en Taxi Nuis het materieel levert en onderhoudt De bus waarmee momenteel wordt gereden is inmiddels acht jaar, heeft ruim 830.000 km op de teller staan en rijdt nog prima tot volle tevredenheid van de vrijwilligers. Het kleinschalig vervoer is nu ondergebracht bij Publiek Vervoer, een nieuw opgezette organisatie. Deze heeft bepaald dat alle buurt- en stadsbussen in de provincies Groningen en Drenthe met nieuwe bussen gaan rijden die voldoen aan de eisen van deze tijd. Dat heeft er toe geleid dat alle verenigingen nu rijden met een prachtige nieuwe acht persoons Mercedes bus. Alle bussen zijn voorzien van een verlaagde vloer, verhoogd dak, ruim twee meter langer en tevens een automaat. Voor menig chauffeur is dat even wennen. Daarom heeft Taxi Nuis met alle vrijwilligers een proef/ instructierit gemaakt. Afgelopen zaterdag was het zover. Directeur mevr. Dalstra van Taxi Nuis kon de sleutels van de nieuwe bus overhandigen aan de buurtbusvereniging.