Ambities en tropenroosters

0
1499

Zodra de laatste gemeenteraadsvergaderingen voor de zomer achter de rug zijn en de vakantieperiode in zicht is, verschuift de lokale politiek naar de achtergrond. Geen ophef, geen discussies, geen grote plannen en dus geen nieuws. Normaal gesproken dan. Want hoe anders is dat dit jaar. Was het vorig jaar nog speuren naar nieuwtjes in komkommertijd, dit jaar dendert de politieke trein onvermoeibaar voort. Het zal de komende gemeentelijke herindeling zijn. Nieuwe partijen schieten als paddenstoelen uit de grond en menig campagne is al onderweg. CDA, D66 en PvdA hebben hun eerste tour door de vier gemeenten er inmiddels opzitten, terwijl VZ Westerkwartier zich reeds heeft gemeld in Leek en het Middag-Humsterland, waar zij zich hard maken voor een rondweg en een oplossing willen voor de windmolenproblematiek. Nee, politiek Westerkwartier laat volop van zich horen.

Neem de gemeente Marum, dat afgelopen week zelfs het landelijke nieuws wist te halen. Het was niet alleen tropisch warm in de buitenlucht, maar ook in het Marumer gemeentehuis. Dus dacht de gemeente er goed aan te doen alle afspraken voor 14.00 uur ’s middags te plannen en na deze tijd ook geen telefoontjes meer aan te nemen. Ik kan ze het niet kwalijk nemen. Het was gruwelijk heet en wie een kantoortje heeft aan de zonnige zijde van een gebouw waant zich al snel als een gebraden kip in een bakoven. Echter, om frank en vrij op social media te posten dat de Marumer ambtenarij gaat genieten van een tropenrooster is op z’n zachtst gezegd niet bijzonder handig. Natuurlijk krijg je commentaar, want in onder andere de zorg, horeca en detailhandel is er niet zo iets als een ‘tropenrooster’. Bijna 200 reacties kreeg de gemeente op hun Facebookpost. Overwegend negatief. Alhoewel er nog werd getracht er een ludieke draai aan te geven middels het vragen om leuke ambtenarengrapjes was het kwaad al geschied; het beeld dat mensen hebben van ambtenaren werd wederom –en al dan niet terecht-  bevestigd. Koren op de molen van de Telegraaf dat het komkommertijdcadeautje van de gemeente Marum dankbaar in ontvangst nam.

Ook in het nieuws is het volgende hoofdstuk in de VVD-soap. Zij hebben de afzwaaiende fractievoorzitters Harry Stomphorst (Marum) en Gert van Werven (Grootegast) gevraagd hun posities in de gemeenteraden van Marum en Grootegast beschikbaar te stellen. Vanuit VVD-perspectief een logisch verzoek, omdat beide heren bezig zijn met het opzetten van hun nieuwe politieke partij Sterk Westerkwartier. “Een brede partij voor links en rechts, van GroenLinks tot de VVD”, probeert Van Werven de liberale stempel te vervagen. Natuurlijk, er staan ook mensen met een andere achtergrond op de lijst. Maar toch, hoe je het ook wendt of keert, Sterk Westerkwartier is een directe -en gelet op de grondleggers van de partij misschien ook wel de belangrijkste- concurrent van de liberalen tijdens de komende gemeenteraadsverkiezingen. De VVD stelt dat Stomphorst en Van Werven niet het VVD-geluid kunnen vertegenwoordigen, terwijl zij bezig zijn met een nieuw geluid. Overigens hebben beiden het verzoek van hun huidige partij naast hun neergelegd. Van Werven vertelt dat de onderlinge verstandhoudingen in de Grootegaster fractie nog altijd prima zijn, Stomphorst schetst dat zijn vertrek de situatie voor de VVD niet beter maakt. “Het hoogstgeplaatste kandidaat-raadslid in Marum, mijn ‘opvolger’ dus, is geen lid meer van de VVD. Met een vervanging schieten ze dus niets op.” Net als het verzoek van de VVD is ook het besluit om te blijven zitten volkomen logisch. Zowel Stomphorst als Van Werven zijn vier jaar geleden democratisch gekozen door de inwoners van hun gemeente en hebben dus het volste recht om hun raadzetel te behouden. Al zorgt het -toegegeven- wel voor rare situaties. Zo staan dinsdag 13 november de VVD-fractievoorzitters van Leek (Tanja Haseloop) en Marum tegenover elkaar in het Lijsttrekkersdebat van de Krant/Streekkrant. Na jaren dezelfde clubkleuren te hebben verdedigd, strijden zij straks om de beschikbare raadszetels. “5 zetels”, benoemt Harry Stomphorst de ambitie van Sterk Westerkwartier. De motivatie luidt dat lokale partijen landelijk 30 procent van de stemmen hebben gekregen tijdens de laatste gemeenteraadsverkiezingen in maart. Dat komt neer op ruim tien zetels in de raad van de toekomstige gemeente Westerkwartier. Vijf voor de lokalen van VZ Westerkwartier en vijf voor de partij van Stomphorst en consorten. Ambitieus. Of het realistisch is gaan we in november zien als de inwoners zich mogen uitspreken. Vooraf is het in het Westerkwartier gemakkelijk gokken op een sterk christelijk blok bestaande uit CDA en ChristenUnie. Als de lokalen erin slagen daar een sterk blok tegenover te zetten wordt het nog spannend tijdens de komende coalitiebesprekingen. Want een minimale meerderheid in de raad van de helft plus één zetel wordt dan wel heel riskant.

Verder werd afgelopen week bekend dat het Westerkwartier ook een 50Plus-afdeling krijgt. In Boerakker heeft Janneke Koning een verkiezingsprogramma geschreven, gericht op het helpen en ondersteunen van ouderen. “Want ook in het Westerkwartier mogen we wel wat meer rekening houden met ouderen”, stelt Koning. Daarbij wijst ze op de Schutse in Leek en andere voorzieningen die momenteel in staat van grote onzekerheid verkeren. Ik ben voor meer smaken politiek en vind het om die reden ook zeer jammer dat de SP heeft besloten niet mee te doen aan de gemeenteraadsverkiezingen. Wel hoop ik dat de lokale 50Plus partij meer te bieden heeft dan de landelijke ‘one trick pony’ van Henk Krol. 50Plus is –net als SGP en de Partij voor de Dieren- een partij die inhoudelijk weinig toevoegt aan de landelijke politiek, maar vooral ‘meer van hetzelfde’ zijn. Laten we hopen dat de lokale tak wat meer noten op zang heeft en bewijst een welkome aanvulling te zijn.

 

Meediscussiëren over de herindeling of jouw mening laten horen? Laat het weten op Twitter @richardlamberst!