Arnold Wienen

0
605

Bedenker en oprichter Dimensions

ZUIDHORN – “Ze zijn onderweg, dat klopt. Na een week hard werken en flink oefenen is het nu zover. Dimensions trekt door Nederland, België en Duitsland met de voorstelling ‘Mind Your Words’. Dat gebeurt al een aantal jaren en is ontstaan uit een gat dat wij zagen in deze regio. En eigenlijk wel in heel Nederland. Er is voldoende zang- en danstalent aanwezig bij jonge mensen, maar zij lopen al vrij snel tegen een plafond aan. Ze sluiten zich wel aan bij een koor, maar die richten zich toch vooral op de hele groep. Aandacht voor mensen die ietsje meer kunnen is er weinig tot niet. Vergelijk Dimensions met FC Groningen. Als een jonge voetballer het goed doet bij zijn club, dan komt FC Groningen langs en kan de voetballer extra stappen maken. Dat heb je bij koren niet, en dat willen wij bij Dimensions eigenlijk wel.

Zang is nu genoemd, maar het betreft natuurlijk een totaalplaatje. Dus met dans en theater. Dat laatste leren we de deelnemers in de oefenweek. Voor het leren zingen is een week echter te kort, daarom wordt er een basisniveau verwacht voordat iemand toe kan treden tot Dimensions. De jongeren worden begeleid door professionals en je ziet ze dan ook stappen maken in de drie weken dat ze samen op pad en onderweg zijn.

Dimensions werkt met drie leeftijdsgroepen. Dimensions Juniors is voor de jongsten in de leeftijd van 8 tot 12 jaar. Zij doen een Nederlandstalig programma, welke in een oefenweek wordt geleerd. Daarna treden zij een aantal zaterdag op binnen Nederland met dat programma. Daarboven zit Dimensions met leden in de leeftijd van 13 tot 17 jaar en daar weer boven Dimensions Voices voor jongeren van 18 tot en met een jaar of 30. Deze twee groepen studeren hetzelfde programma in, maar gaan wel apart op tournee.

Het geheim achter Dimensions? Iedereen in de groep heeft hetzelfde doel: zingen en dansen op niveau. Beter worden en resultaten halen. Dat maakt dat er een enorme drive in de groepen zit. Het enthousiasme spat ervan af. En dat Dimensions een christelijke boodschap overbrengt en de leden ook een christelijke achtergrond hebben, zorgt alleen maar voor meer verbinding. En ja, dus ook voor meer tranen na afloop van de tour. Drie weken lang delen ze lief en leed, zijn ze samen en aangewezen op elkaar. Als dat dan afloopt, tja, dan is dat even slikken. Vaak met traantjes.”