Rinze Ytsma, dirigent Popkoor Akkoord

0
490

SURHUIZUM – “Met mijn 24 jaar ben ik inderdaad nog niet bijzonder oud. Zeker niet voor een dirigent. Ik zit dan ook nog in de afronding van mijn studie. Of ik die niet eerst af had moeten ronden? Het enthousiasme voor het vak is zo groot dat ik alvast ben begonnen met dirigeren. Al moet ik zeggen dat de studie er wel onder geleden heeft.

Popkoor Akkoord uit Surhuizum is het derde koor waar ik voor sta. Ik had al een zeemanskoor uit Surhuisterveen onder mijn hoede en samengesteld muziekkoor in Drogeham, mijn woonplaats. Drie is best druk, maar wel goed te behappen. Het speelt zich voornamelijk af in de avond. Overdag richt ik mij op het verzorgen van lessen muziek op basisscholen. Het één heeft zeker met het ander te maken en vult elkaar ook aan. Ik maak van mijn hobby mijn werk en ben daar gelukkig mee.

De mensen van Popkoor Akkoord kenden mij al, en vice versa. Als drummer ben ik weleens ingevallen bij het koor en ook had ik contacten met de voormalige dirigent. Toen hij wilde stoppen vroeg hij mij of ik oren had naar de positie van dirigent. Dat wilde ik wel waarop ik ben uitgenodigd voor een sollicitatiegesprek. Hoe dat is afgelopen is bekend, anders had ik hier nu niet in deze rubriek gestaan.

Er is zeker een verschil tussen een zeemanskoor en een popkoor. Het grootste verschil zit hem in de leeftijd en de daarbij behorende mogelijkheden en onmogelijkheden. Een zeemanskoor bestaat voornamelijk uit oudere mensen. Zij willen lekker gezellig samen zingen en niet te veel poespas. Je hoeft niet continue met nieuw materiaal aan te komen om in te studeren. Bij Popkoor Akkoord is dat wel het geval. Daar willen ze graag leren en nieuwe wegen verkennen. Het is ook een groot koor met veel mogelijkheden. Ja, spijt heb ik zeker niet van mijn sollicitatie.

De toekomst. Tja… Ik ben ambitieus en zit vol grote plannen. Wat mij leuk lijkt is ooit nog eens heel veel mensen tegelijk laten zingen. Duizend mensen in één keer lijkt mij een mooi streven. En waarom ook niet. Zang komt van binnenuit en geeft een boost. Het kan alleen maar goed gaan.

Met Popkoor Akkoord staan wij 15 september in Surhuisterveen, tijdens het jaarlijkse Korenfestival. In november staat er een groot optreden op het programma; het Top 2000 concert. Maar daarover hoort men na de zomer nog veel meer!”