De boer op: Dierenweide Oostergast

0
297

ZUIDHORN – Elk jaar gaat de Streekkrant in de zomervakantie op avontuur. Werd er vorig jaar nog druk gezocht naar de mooiste plekjes in de meest schitterende dorpjes tijdens een heuse zomertrip, dit jaar gaan we de boer op.  Want wat hebben we er veel in de Streek, boeren. En dan in de meest brede zin van het woord, want natuurlijk kan je een echte boer niet meten aan de hoeveelheid koeien die in de stal staan, of het aantal aardappelen dat er in de grond zitten. Ook op bijvoorbeeld zorgboerderijen en kwekerijen wordt er hard gewerkt. Deze week sturen wij onze auto richting Zuidhorn. Naar de dierenweide aan de Oostergast.

Zeven jaar bestaat de dierenweide nu, leren wij al snel. “En eigenlijk al 10 jaar”, weet Jelle Aalfs. De voorzitter –en voormalig boer- vertelt over het ontstaan van de dierenweide. “Het is een initiatief van de Vrienden van het Zonnehuis. Zij hadden plannen om in deze nieuwbouwwijk iets neer te zetten waar de hele buurt, of liever: het hele dorp, iets aan heeft.” Een dierenweide voor de wijk die kind- en seniorvriendelijk moet zijn was het doel. “Niettemin leek het idee een stille dood te sterven”, herinnert Aalfs zich. “Totdat Cor Eleveld –namens de Vrienden van het Zonnehuis- bij mij kwam met een vraag. Of we nog één keer de schouders eronder konden zetten. Het was nu of nooit.” Er werd gezocht naar bestuursleden, die ook werden gevonden en al snel was de stichting een feit. Toen ook de geplande grote centrale keuken van het Zonnehuis niet doorging, was ineens de perfecte locatie beschikbaar. Aalfs: “Daarmee waren de meeste problemen getackeld. Wat dan overblijft is de vraag: wie gaat de dierenweide runnen?” Daarvoor zit Yvonne Hartlief aan tafel, dierenliefhebber én begeleidster van mensen met een beperking bij Stichting De Zijlen. “Wij zijn destijds benaderd om uitvoering te geven aan de taken”, vertelt ze. “Een prima idee, want het runnen van een dierenweide past perfect bij de vraag van onze cliënten. Contact met dieren, passend werk en de weide ligt midden in de wijk, waardoor wij kunnen participeren in de samenleving. Dit naast het leren, want de weide heeft ook een educatieve functie.” Dierenweide Oostergast is tegenwoordig dan ook meer dan ‘alleen’ een weide met dieren. Vanuit de dierenweide worden werkzaamheden georganiseerd voor de hele gemeente. “Denk daarbij bijvoorbeeld aan het ophalen van de waszakken in het Zonnehuis en het zwerfvuilvrij maken van alle dorpen in de gemeente.” Het is tot dusverre een mooi avontuur geweest, vinden zowel Jelle als Yvonne. “Jullie hebben een keer gepubliceerd dat ons hoogtepunt is dat we geen dieptepunten hebben gehad”, zegt Jelle Aalfs. “Welnu, die uitdrukking klopt nog steeds en daar zijn wij ontzettend blij mee.” De komende jaren moet er wel doorgebouwd worden aan de weide, vindt Yvonne. “Je wilt de mensen af en toe ook ‘trakteren’ op iets nieuws. Zo is er recent een konijnenhotel gerealiseerd en hebben we verder nog een wensenlijstje met dieren die hier niet zouden misstaan.” Het zorgt ervoor dat mensen terug blijven komen, beseft Aalfs. “En dat is belangrijk. Dat de inwoners van deze wijk, het dorp Zuidhorn en omgeving betrokken blijven bij Dierenweide Oostergast.” Het is ook de reden waarom er vanuit de dierenweide actief contact wordt gezocht met inwoners. Het in stand houden van de dierenweide kost maar liefst 10.000 euro per jaar. “Voor de zorg van de dieren en het onderhoud van het gebouw en de weide”, legt Aalfs uit. “Wij krijgen daarvoor bijdrages van fondsen, bedrijven en instellingen. Maar we zijn ook aangewezen op het werven van donateurs. Wat trouwens goed is, want wie meebetaald voelt zich automatisch betrokken bij de weide.” Op www.zonneweideoostergast.nl kan men een donateursformulier invullen en verzenden. Belangrijk voor de toekomst van de dierenweide. Aan de samenwerking tussen het bestuur en De Zijlen zal het in ieder niet liggen, wordt ons verzekerd. “Die verloopt geweldig”, vindt Yvonne Hartlief. Jelle Aalfs knikt: “We hoeven hier als bestuur niet steeds rond te lopen en te controleren. Al moet ik eerlijk zeggen dat ik als oud-boer hier wel vaak te vinden ben. Al is dat ook omdat mijn vrouw mij nog niet hele dagen thuis wil hebben.”

Wie: Jelle Aalfs en Yvonne Hartlief
Wat: Zonneweide Oostergast
Waar: Zuidhorn