De boer op met Rolf en Anneke Rozema

0
385

NIEZIJL – Elk jaar gaat de Streekkrant in de zomervakantie op avontuur. Werd er vorig jaar nog druk gezocht naar de mooiste plekjes in de meest schitterende dorpjes tijdens een heuse zomertrip, dit jaar gaan we de boer op.  Want wat hebben we er veel in de Streek, boeren. En dan in de meest brede zin van het woord, want natuurlijk kan je een echte boer niet meten aan de hoeveelheid koeien die in de stal staan, of het aantal aardappelen dat er in de grond zitten. Ook op bijvoorbeeld zorgboerderijen en kwekerijen wordt er hard gewerkt. Deze week sturen wij onze auto richting Niezijl, of Niehove. Want de gemengde boerderij van Rolf en Anneke Rozema staat precies in het midden met een prachtig uitzicht op beide dorpen.

“Vroeger hadden we hier ook een ander adres”, duidt Rolf. “Oude Dijk 8, Niehove. Maar omdat onze ontsluiting aan de kant van Niezijl zit is het tegenwoordig Hoofdstraat 15. Niezijl dus.” Rolf Rozema is de vijfde generatie boer die de scepter zwaait over de 110 hectare grond die nu bij het bedrijf hoort. “De opa van mijn opa is hier in 1862 begonnen”, weet Rolf. Leuk feitje; exact 100 jaar later in 1962 beloofden de ouders van Rolf elkaar eeuwige trouw. “In al die jaren heeft het bedrijf zich natuurlijk door ontwikkeld. Het is daarbij eigenlijk altijd een gemengd boerenbedrijf geweest. Dus met akkerbouw en vee.” Tot 1981 was het bedrijf gericht op melkvee en akkerbouw. “Mijn vader en ik hadden echter meer interesse in akkerbouw, waardoor we onze melkveestapel in 1981 hebben weggedaan”, vertelt Rolf. “Tot 1987. Toen zijn we toch weer met dieren gestart.” In de stallen zijn tegenwoordig vleeskuikens te vinden. Perfect te combineren met akkerbouw, vindt Rolf. “Vleeskuikens en akkerbouw gaan prima samen. Vooral omdat kuikens minder ‘tijdsgebonden’ zijn dan bijvoorbeeld koeien die je op gezette tijden moet melken. De vleeskuikenbranche is meer geautomatiseerd en daardoor meer ‘management’ dan daadwerkelijk uitvoerend.” Anneke vult aan dat dat overigens niet ten koste gaat van de aandacht. “Zodra de wekker gaat wandelt Rolf naar de stallen om te kijken bij de kuikens en ook voor het slapen gaan wordt alles nog even nagelopen.” Het zijn dieren, duidt Rolf. “Weliswaar voor consumptie, maar zodra ze hier zijn vallen ze onder onze verantwoordelijkheid. Dan is het aan ons om te zorgen dat zij de zorg en aandacht krijgen die ze nodig hebben. Als de stallen bezet zijn, zitten de kuikens in je hoofd.” Totdat ze weggaan, stelt Rolf. “We hebben een band met de dieren. Zeker. Maar we weten wel waarom ze hier zijn. De band duurt dus totdat ze slachtrijp zijn.” Vier zoons heeft het echtpaar. Maar of de zesde generatie ‘Boer Rozema’ daartussen zit is nog even afwachten. “Ze vinden het mooi en zijn ook zeker betrokken”, zegt Anneke. “Maar of ze het bedrijf overnemen? Voor nu zijn ze alle vier druk met hun eigen leven en lijken ze andere ambities te hebben. Dat is prima natuurlijk. We zien wel wat de toekomst brengt.” Bovendien had Anneke vroeger ook nooit gedacht boerin te worden. “Sterker nog”, lacht ze, “ik wilde zeker niet met een boer trouwen. Dat is dus mislukt. Ik kan me ons eerste gesprek nog wel herinneren. Dat ging over aardappelen…”

Goede samenwerking is sowieso gevonden in Martin Komrij. 17 jaar geleden kwam hij de keuken binnengelopen als stageloper, wist een vast contract te bemachtigen en is sinds twee jaar opgenomen in het maatschap. “Martin is een echte boer met gevoel voor grond en gewas”, vindt Rolf. “Geboren en getogen op de boerderij. Zelf hadden zijn ouders een melkveebedrijf en hier is hij vooral bezig met de akkerbouw. Een compleet plaatje dus.” Aan stoppen denken de Rozema’s nog lang niet. “Het is veel te leuk”, lacht Rolf. “Het is een afwisselend beroep waar je telkens geconfronteerd wordt met nieuwe uitdagingen. Zoals het toekomstbestendig maken van het bedrijf. Verduurzamen. Een belangrijk item vandaag de dag, waar ook wij zeker mee bezig zijn.” Ach, en de toekomst. Nuchter stelt hij: “Het land wordt hier al een kleine 500 jaar bewerkt. Hoe duurzaam wil je het hebben? We hopen er ook nog lang getuige van te mogen zijn.”

Rozema Niezijl

Wie: Rolf en Anneke Rozema
Wat: Maatschap Rozema-Kranenborg/ Komrij
Waar: Niezijl